Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Naravni rezervati ob obali
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Kolegica iz exotic-animals foruma iz Izole Ester Gjorek je objavila nekja lepih posnetkov Naravnega spomenika v Fiesi (2 jeterca) in naravnega rezervata Stjuža v Strunjanu. Tudi naša moderatorka Romina pripravlja članek o fieškem jezercu, tekst zato sledi kasneje.

Jezeri v Fiesi sta nastali kot posledica odkopavanja gline za potrebe nekdanje opekarne. malo jezero lezi v zatisju tik pod pobocji, je sladkovodno in globoko do 6,5m. Vecje jezero je globlje in od leta 1963 povezano z morjem, zato se v njem mesata sladka in slana voda. Kot pomemben zivljenski prostor razlicnih rastlinskih in zivalskih vrst, predvsem pa okrog 20 redkih in ogrozenih vrst kacjih pastirjev, sta jezeri uvrsceni v Inventar najpomembnejse naravne dediscine v Sloveniji in z obcinskim odlokom od leta 1989 razglaseni za naravni spomenik.



Posebnost teh jezer je ravno v tem, da sta le nekaj metrov oddaljeni od morja in je v njiju sladka voda. Mislim, da je tale pri nas edini tak pojav na svetu, če se prav spomnim iz osnovne šole.
Nekaj panoramskih:





Večje jezero (bližje morju):


Na spodnji sliki se dobro vidi, kako dejansko blizu morja je jezero (morje je v ozadju):



Manjše jezero:


Včasih je tu prebivala močvirska sklednica, danes kot krožnik velike rdečevratke. Je sklednica ze izumrla na tem obmocju? Confused (Da, žal -opomba Bojan Dolenc)







Največje presenečenje današnjega sprehoda - dobesedno! Pol meterska pošast v manjšem jezeru! Kapitalski koi krap, velik kakšnih 60 cm! Dvomim, da gre za avtohtono vrsto.. Confused Prav dosti se mu nisem uspela približati, ampak mislim, da je razvidno.. (gre za tujerodno, alohtono vrsto, ki uničuje vodne rastline na škodo življenja v jezeru - op. B.D.)









Žal ni edini, v jezeru je še veliko manjših. Plavajo med temi trstikami, kdor je pozoren jih bo lahko našel na slikah:




Rački v daljavi:


Pogled na morje:



Človeska (ne)kultura:








Moram pa priznati, da sem našla dosti bolj čisto okolico, kot je ponavadi. Mogoče zato, ker se sezona še ni začela.
Kačjih pastirjev žal ni bilo na spregled, verjetno zaradi močne burje, ki je pihala danes.
Še nekaj flore: