Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Oranžna ustonoša
Metriaclima estherae
Oranžna ustonoša

Metriaclima estherae
Družina: Cichlidae

 Če sem iskren bo najbolje, da začnem kar takole:
  • vrsta, ki je poznana skoraj slehernemu malavijskemu akvaristu in se tudi nahaja v večini akvarijev,
  • vrsta, ki je bila med prvimi iz jezera Malawi, ki so jo izvažali za potrebe akvaristike
  • vrsta, ki je bila tudi v Sloveniji med prvimi malavijskimi ustonošami.
  • Ni kaj, kar nekaj dejstev kaže, da je vrsta Metriaclima estherae, kljub več kot 25 letnim "stažem" v akvarijih, še vedno ena izmed najpriljubljenejših vrst iz jezera Malawi. Vrsta, ki je po svetu znana kot Rdeča zebra (Red zebra), je pri nas poznana kot Oranžna zebra. Dolgo časa je bila akvaristom poznana tudi pod imenom Pseudotropheus sp. "Zebra Metangula". Tako se je imenovala zato, ker so prve primerke ujeli ravno v mozambiškem delu jezera MalaWi, Metangula. Tako je bilo vse do leta 1995, ko ji je Ad Konings dal današnje ime. Poleg Metangule so jo našli še v točki Minos reef, tudi v mozambiškem delu jezera in v Gome, malavijskem delu jezera.

    Na sliki je pogled v naravno okolje Metriaclime estherae v Minos Reef-u. Tako oranžnih samcev razen v Minos reefu ni nikjer drugje. Drugače so samci lahko še oranžno črni (izjemno redki tudi v naravi) in modri, samci iz Metangule pa so, zanimivo, svetlooranžni. Samce krasi veliko lažnih iker na analni plavuti. Tudi samice so različno obarvane, tako imamo oranžne, oranžno črne - ki pa so na žalost zelo redke in jih dobijo predvsem gojitelji, da z njim izboljšajo svojo matično jato - in svetlo rjavkaste.
    To je vrsta, ki je zelo primerna za začetnike in vrsta, ki s svojo barvo poživi vsak akvarij. Njeno naravno okolje so, kot se vidi iz priložene slike, skale. Dobro se počutijo v skupini z vsaj 4 primerki.

    V naravi se prehranjuje z algami, v akvariju ji tekne vsa hrana (kosmiči, granule, zmrznjena hrana), ki pa ji je potrebno dodajati spirulino in koščke alg.

    Drst ni težavna, previdni pa moramo biti, da nimamo v akvariju kakšne podobne vrste (kot npr. Metriaclima callaninos), da ne pride do križanja vrst.
    Kot zanimivost: če se zdrstita modri samec in oranžna samica, bodo lahko mladiči svetlo rjavi in oranžni (svetlorjavi so samčki, oranžne bodo samičke).

    Velikost: zraste do dolžine 11.5cm, morda v akvariju še kakšen cm več
    Temperatura: 25.5-28°C
    Voda: pH:7.5-8,5; dGH: 12-13
    Akvarij : vsaj 400l, kjer je priporočljivo urediti skrivališča iz skal

    Besedilo je prispeval Bojan Grošelj. Slika (c) Ad Konings.

    Oblika primerna za tiskanje Natisni 

    Galerija slik

    Naravno okolje
    (c) Ad Konings