Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
malavijska ustonoša acei
Pseudotropheus acei
malavijska ustonoša acei

Pseudotropheus acei
Družina: Cichlidae

Pseudotropheus acei Regan, 1921

Sinonim : Gephyrochromis acei , Pseudotropheus sp. "acei"

Tuja imena : Yellow- tailed acei

Lokalne različice :

  • obstaja belo - repa različica z imenom Pseudotropheus sp. "acei Ngara"

  • "Powder Blue Acei" - Pseudotropheus sp. "acei Msuli"

  • "Yellow tailed Dark Acei" - Pseudotropheus sp. "acei Tanzania"

Poreklo : Afrika. Centralna in severozahodna obala jezera Malawi od zaliva Senga na jugu do zaliva Karonga na skrajnem severu jezera.

Habitat : peščeno dno in plitki deli jezera od 5 do 15m. Redko globlje

Prehrana: te mbune so tipični algojedci (Aufwuchs), ki občasno pomalicajo tudi kak plankton in male živalce, ki živijo v peščenem dnu. V naravi se hranijo z algami, ki so na potopljenih vejah in deblih dreves v plitvih delih jezera, v akvariju so vsejedci, tako kot večina Malavijcev. Prav dobro se počutijo, če jih hranite tudi samo z listnato hrano.

Izgled : osnovna barva teh rib je sivo modra do temno vijolična, odvisno od lokacije, neparne plavuti pa so nežno bele do rumene. Okoli Ngare ima belo obarvane plavuti, okoli zaliva Senge pa rumeno obarvano plavut. Obarvanost samcev in samic je enaka tako, da je določitev spola prava loterija.

Obnašanje : ta mbuna je ena redkih bolj mirnih mbun, tako da imamo lahko v akvariju brez večjih problemov tudi več samcev. Zaradi svoje miroljubnosti ne potrebuje prav velikega akvarija, priporočljivo pa je imeti akvarij okoli 200 litrov.

Drst : drsti se na podoben način kot večinoma mbun. Samec izrazito preganja samice po akvariju toliko časa, da najde godno za drstitev. Ko jo najde, poleg nje drhti toliko časa, da jo spravi do mesta, katero je odredil za drst. Običajno je to majhen krater v pesku, katerega je izkopal že prej. Po uspešnem drstu, samica v ustih nosi mlade od 18-20 dni. Običajno ima od 20-40 mladičev.

Zanimivosti : zanimivo pri tej vrsti je tudi to, da ves čas v akvariju plava skupaj in se zadržujejo v jati. Je zelo mirna vrsta, ki ostalih rib ne preganja, ni teritorialna, je lepih barv in kot taka prav primerna za začetnika - malavijskega akvarista.

Velikost : 9-11cm
Temperatura : 25-28 °C
Voda : pH : 7.8-8.5 ; DGH : 4° ; dKH = 5°
Akvarij : zaradi svoje miroljubnosti ne potrebuje prav velikega akvarija, priporočljivo pa je imeti akvarij vsaj okoli 200 l. Prav tako, kot pri vseh ostrožnikih je v akvariju priporočljivo imeti veliko kamenja iz katerega naredite več prehodov in skrivališč.
Zadrževanje : sredina, dno

Fotografija zgoraj: Jacek Jablonski "Jack"; www.Malawi.PL

Tekst in foto : tigi Dušan Mohar dusan.mohar@telemach.net



__________

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Mohar Dušan

samica Dušan Mohar