Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
rogačica
Zanclus cornutus
rogačica

Zanclus cornutus
Družina: Zanclidae

Rogačica ali rogata koralna jadralka, Zanclus cornutus, Linnaeus, 1758
Pozor : to ni akvarijska riba !
Sistematika : Animalia - Chordata -Vertebrata - Osteichthyes - Actinopterygii - Neopterygii - Teleostei - Acanthopterygii - Perciformes - Acanthuroidei - Zanclidae - Zanclus - cornutus
Etimologija : grško kanklos = rog; cornutus = rogat ; indopacifiška koralna riba rogačica iz podreda kirurgov, ki ima rožičke na čelu.
Sinonimi: Chaetodon cornutus, Linnaeus, 1758; Zanclus canescens, Linnaeus, 1758
Tuja imena : Moorish idol (angl); Halfterfisch (nem); Idole mauresque (fra)
Domovina : 30°N - 35°S ; Indopacifik, od Afrike do Japonske, preko Havajev do Mehike.
Biotop/habitat : notranje koralne lagune z močnim pretokom, od 3 - 185 m globine.
Obnašanje : plava v majhnih jatah 3 - 5, le redko v jatah več 100 živali. Potrebuje ogromne površine, saj so dobri in hitri plavalci - jadralci, saj jadrajo v toku. V premajhnem akvariju postanejo neznosno napadalne in napadajo lastno vrsto, pa tudi sorodne vrste, predvsem kirurge ali zastavice. Ko so mlade, imajo dogo podaljšano hrbtno plavut ali jadro, s starostjo se krajša. Ličinke imajo izjemno dolgo hrbtno nit in izgledajo kot globokomorske ribe.
Ureditev akvarija : potrebuje velik akvarij z veliko prostora za plavanje, izjemno močne vodne tokove in res veliko živega kamenja, poraščenega s spužvami. Če damo v tak najmanj 1000 l akvarij jato majhnih rogačic, se včasih, a poredko zgodi, da se ujamejo in ostanejo miroljubne med sabo, običajno s starostjo (če jo dočakajo) postanejo napadalne. Akvarij mora stati v mirnem prostoru, saj se te ribe rade splašijo in se zaletijo v steklo ali skočijo iz akvarija. So zelo nagnjene k stresu. Ta vrsta je poleg diskusov ali hobotnic recimo med tistimi živalmi, ki najslabše prenašajo nitrate v vodi, že običajne koncentracije NO3 povzročijo pri njih kronično methemoglobinemijo.
Hrana : žive spužve , ki poraščajo živo kamenje ! Jedo tudi rakce in veliko rastlinske hrane, a če ta ni kvalitetna, se riba na dolgi rok izstrada in oslabi ali zboli in pogine.
Razmnoževanje : Ni še dovolj podatkov.
Življenska doba : v akvariju žal v večini primerov le nekaj mesecev, le v nekaj primerih je živela v javnem akvariju več let ob profesionalni negi.
Ogroženost : ni je na IUCN rdeči listi.
Povprečna cena : $39.00
Posebnosti : v šali bi lahko rekli, da je ta riba taksonomsko nekaj vmes med kirurgi in zastavicami - dejansko ima lastnosti obeh družin. Ta riba sodi med tistih nekaj zlorabljenih vrst, ki so (žal !) zelo popularne, dejansko pa ne sodijo v akvarij, saj v ujetništvu v večini primerov ne preživijo niti krajši čas. Izjemno težavna vrsta za aklimatizacijo, za hranjenje (kot kljunate zastavice sprva zavračajo hrano) in za medsebojne odnose z drugimi ribami. Ni "coral-safe" riba, običajno poškoduje polipe mehkih in trdih koral kot tudi okrasne makroalge. Ta vrsta je tudi izjemno občutljiva na nekatere vrste morskih sesačev in "bolezen morskih belih pik" (Cryptocarion) in na žametno kožno vnetje (Amblyoodinium), torej je kot nekakšen "koralni diskus"; za povrh pa ne prenaša običajnih zdravil, v bakru ali malahitu recimo pogine v trenutku! Ta opis sem naredil na željo akvarista, ki si močno želi to vrsto v akvariju, a bi ga želel odvrniti od tega, dokler ne bo imel doma najmanj 1000 l koralnega bazena in laboratorij za gojenje morskih spužev in ostalih nevretenčarjev in makro- mikro - alg. Na interentu lahko najdemo kar nekaj HP, kjer avtorji dobesedno svarijo pred nakupom te ribe, kar uvrščajo med klasično zlorabo akvaristične trgovine in neetične preprodaje za vsako ceno ! Tudi praktične izkušnje to potrjujejo, kar poznam primerov poskusov gojenja te vrste v akvariju, so vsi klavrno propadli. Kljub temu lahko to vrsto najdemo vedno znova na cenikih trgovcev, verjetno je to ribo lahko ujeti, ker živi v plitkih koralnih lagunah blizu ljudi.
Čas aklimatizacije : + 12 ur
Stopnja zahtevnosti : 5 od 1 - 5
Podobne vrste : zastavica bodičarica vrste Heniocus acuminatus (Wimplefish, Poor man`s Moorish Idol) - to je "rogačica za reveže", ki je bistveno manj občutljiva in bolj primerna za gojenje v akvariju, ji je pa precej podobna. Ima podobne zahteve kot običajna vrsta zastavice Chaetodon auriga, ki jo uporabljamo za odstranjevanje steklenih vetrnic Aiptasia-ij, tega neznosnega plevela, ki je okužil večino naših akvarijev zaradi nevednosti in ignorance.

Velikost : 25 cm
Temperatura : 24°C - 28°C
Voda : pH = 8,1-8,4 ; dKH = 8° - 12 ; NO3 < 5 mg/l;PO4<0,01 mg/l ; sg. 1.020-1.023
Akvarij : min. 200 cm = 1000 litrov
Zadrževanje : sredina
___________________________________
Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik




Heniochus acuminatus

ličinka rogačice