Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
zelena voda
Nannochloropsis oculata
zelena voda

Nannochloropsis oculata
Družina: Eustigmatophyceae

Nannochloropsis D.J. Hibberd
Tuja imena: Yellow green algae
Sistematika: Biota - Eukaryota - Chromista - Chromobiota - Heterokonta - Ochrophyta - Phaeista - Chrysista - Limnistia - Eustigmatophyceae - Nannochloropsis
Vrste:
. Nannochloropsis oculata (Droop) D.J. Hibberd (Hibberd 1981)

. N. salina D.J. Hibberd (Hibberd 1981)

. N. gaditana Lubian (Lubian 1982)

. N. granulata Karlson & Potter (in Karlson et al. 1996)

. N. limnetica (Krienitz et al. 2000)

. Nannochloropsis oceanica Suda & Miyashita sp. nov.2002


foto: Marko Jevšek (večje alge so Tetraselmis, manjše Nannochloropsis)

Zgradba steljke: enocelična; prosto plavajoče, morske ali somornične; celice so sferične ali cilindrične, 2 - 4 µm premera, dolge 3.4 µm, široke 1,5 µm. Kloroplast je rumeno zelen; zoospor ne tvori.

Velikost: 1 - 4 µm - mikrone (mikrometre); µm = 0.001 milimeter ( 1/1000 mm).

Razširjenost: somornica in morska voda v zmernem in tropskem pasu ...


V akvariju: kot hrana za somornične in morske nevretenčarje, v prvi vrsti kot hrana za kotačnike golidice, Brachionus plicatilis in navplije artemij (Artemia spp.), ki so prva hrana za mnoge mladice rib in kozic po izvalitvi.

V akvakulturi: Vrste fitoplanktona, ki se najpogosteje gojijo, so iz rodov : Nannochloropsis, Chlorella (sladkovodna in morska), Chaetoceros, Dunaliella, Tetraselmis in Isochrysis.


Posebnosti: Japonci so desetleja rekli Nannochloropsisu "morska klorela" ("marine Chlorella"). Nannochloropsis je najpomembnejša alga v kulturi golidic zaradi visokih vsebnosti vitamina B12 in eikosapentanojske kisline (=EPA). Cianokobalamin je pomemben za hitrejšo rast golidic, EPA pa bistveno izboljša hranilno vrednost golidic za nekatere vrste morskih ribjih mladic (Watanabe et al., 1983)! Hranilna vrednost same N. oculata za druge vodne organizme je sicer majhna zaradi debelih celičnih sten, ki preprečujejo, da bi jih živali dobro prebavile.

Vsebnost polinenasičenih maščobnih kislin nekaterih vrst mikroalg (% vseh maščobnih kislin) :

EPA

0mega 3

HUFA

Tetraselmis tetrathele 6,4 8,1
Nannochloropsis oculata 30,5 42,7
Pavlova lutheri 13,8 23,5
Isochryris aff. galbana 0,5 3,3
Isochryris galbana 3,5 22,5
Phaerodactylum
tricornutum 8,6 9,6
Skeletonema costatum 13,8 15,5

To mikroalgo se težje goji, predvsem zato, ker v času deževja redno prihaja do "sesedanja" kulture in imajo farmerji s tem hude težave. Ta fenomen zanimivo še vedno ni zadovoljivo znanstveno razložen in delajo celi timi strokovnjakov na tej uganki. Delno je lahko kriva za ta pojav prisotnost migetalkarjev (Paraphysomonas sp.) ali celični razpad zaradi patogene bakterije Cytophaga sp.. Kloriranje (varikina) in sterilizacija z antibiotikom tetraciklinom je učinkovito, a ne vedno. Drugi vzroki vključujejo premalo svetlobe, nihanja T., strupene modrozelene cepljivke ipd.. V kulturi si pomagamo lahko tako, da povišamo slanost na 2x slanost morske vode, da zooplankton pogine, nato zopet spustimo slanost na standardno vrednost 0,017. Optimalna temperatura je med 20 - 25°C, prenese pa tudi padec temperature skoraj do 0°C. Za gojenje fitoplanktona sam uporabljam lastno mešanico makro, bio in mikroelemetov "Micromix", vsebuje poleg nitrata in fosfata še mikroelemente, železo, vitamine ... nujne za rast mikroalg. Nannochloropsis kot hrana za ribe se dobi že tudi v konzervirani obliki.

Težava pri lastnem gojenju je, da je to vrsto fitoplanktona zaradi drobnosti celic težko filtrirati oz. zgostiti, najlažje je pustiti tekočino v temi na hladilniku za nekaj ur, nato čisto tekočino na vrhu previdno odtočimo, zgoščene celice na dnu pa uporabimo za hrano v akvariju ali gojilnici.

http://www.reed-mariculture.com/microalgae/nanno.asp

Slike:

http://www.sb-roscoff.fr/Phyto/gallery/main.php?g2_itemId=31

http://www.korallenriff.de/plankton_mueller.html

http://www.aquaticeco.com/index.cfm/fuseaction/product.detail/iid/6008/cid/1707

>> Diskusije:

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni