Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
nitasta zelena alga
Oedogonium spp.
nitasta zelena alga

Oedogonium spp.
Družina: Clorophyceae - Oedogoniales

Nitasta zelena alga, Oedogonium spp.(Hirn). V tem rodu je preko 330 vrst. Oedogonium je rod nitastih zelenih alg, ki najpogosteje povzročajo težave v akvariju; v akutnih primerih je cel akvarij prepreden z zelenimi nitkami, da se ribe komaj še opazi. Pritrdijo se z rizoidom na katerokoli podlago: na liste rastlin, dekoracijo, tudi na steklo akvarija.

Oedogonium

Tuja imena: fur alga, fuzz alga; Kappen-Grünalge
Sistematika: Protista - Chlorophyta - Chlorophyceae - Oedogoniales - Oedogonium (Hirn).
Sorodni rodovi: Bulbochaete (~ 70 vrst), Oedocladium (~ 10 vrst).

Zgradba steljke: nitasta

Razširjenost: vsesplošna, tudi po akvarijih ...

V akvariju: splošno navzoča. Običajno jo dobimo z nerazkuženimi in okuženimi rastlinami. To algo jedo polži, vrste sladkovodnih kozic, veliko vrst algojedih rib: Otocinclus spp., »Plecostomus« spp., Peckoltia spp., Sturisoma spp., Farlowella spp., Rineloricaria spp., Crossocheilus siamensis, Crossocheilus spp., Epalzeorhynchos spp. , Garra spp. , Myxocyprinus asiaticus, Carassius auratus, Barbus filamentosus, Barbus semifasciolatus, Puntius conchonius, Pseudorasbora parva, Gyrinocheilus spp., Gastromyzon spp., Xiphophorus spp., Poecilia spp. , Limia spp., Jordanella floridae , Anostomus spp., Semaprochilodus taeniurus , Chilodus punctatus, Metynnis spp.; Myleus spp., Distichodus spp., Melanotaenia herbertaxelrodi, Monodactylus argenteus (nekatere od navedenih herbivornih ali omnivornih rib jedo tudi višje rastline, zato je za rastlinski akvarij seznam potrebno omejiti na klasične akvarijske algojede ribe; pridejo pa v poštev v t.i. ribjih akvarijih).


Značilnosti/posebnosti zelenih alg (CHLOROPHYTA): imajo enaka barvila kot brstnice. Rezervna snov je škrob, deloma maščobe. Celična stena je celulozna. Zelene alge so enocelične ali večcelične in so vseh organizacijskih stopenj; imajo že razvita prava tkiva. Razred zelene alge v ožjem smislu (Clorophyceae) ima razmnoževalne celice običkane; na redove jih delimo na osnovi organizacijskih nivojev. Red Oedogoniales se imenuje po rodu Oedogonium. Alge iz tega redu so nitaste, imajo eno jedro in en kloroplast. Zoospore imajo subapikalni venec bičkov.

Razmnožujejo se spolno in nespolno. Pri spolnem razmnoževanju tvorijo oogonije, ki vsebujejo 1 jajčno celico brez bičkov in anteridije, ki vsebujejo spermije z bički. V anteridijih nastale gamete oplodijo gamete v oogoniju; moške gamete poiščejo oogonij, vendar niso sposobne oploditve, zato se pritrdijo na celico zraven oogonija. Iz pritrjene moške gamete nastane dve do tricelična tvorba imenovana pritlikavček. Iz vrhnje celice se razvije anteridij in gamete iz tega anteridija so sposobne oploditve. Ko se jajčece združi s spermijem, tvori zigoto (2n). Iz nje pa zrastejo haploidne nitke (1n). Nespolno se razmnožujejo s pomočjo zoospor; najprej se deli jedro, nato se začne notranja membrana uvihavati in nastane ovratnik. Ta delitev se večkrat ponovi.

Posebnost rodu Oedogonium: steljka je nitasta, nespolna delitev, policiliatne zoospore. Oogamija lahko obsega tudi dve generaciji moškega spola.

Slike: razmnoževalni krog

http://www.plingfactory.de/Science/Atlas/

http://133.25.19.145/PDB/Galleries/USA1999/Species/Oedogonium.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

na listu



400 X

200 X


zarodek z rizoidom