Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
mavrična rakovica
Cardisoma armatum
mavrična rakovica

Cardisoma armatum
Družina: Gecarcinidae

Splošno

Izhaja iz zahodne Afrike, največkrat so uvoženi iz Nigerije. So kopenski raki, a vseeno potrebujejo vodo. Raki zrastejo do nekje med 15 in 20 cm, vendar so v ujetništvu ponavadi manjši. So kar precej agresivni, zato je bolje, da jih nimamo v skupinah. So namreč samotarji. V naravi se zadržujejo ob rekah. Del svojega življenja preživijo tudi v gozdu. Zelo radi si kopljejo skrivališča. Vode ne potrebuje veliko, a je vseeno nujno potrebna za preživetje. Z vodo si namreč namoči "pljuča" (rakovice imajo škrge). To stori tako, da se potopi v vodi. Njihova življenjska doba je nekje v povprečju od 5 do 7 let, kupljeni raki so ponavadi stari približno leto dni.


Ureditev bivališča

Primerni sta dve varianti.
Prva je ta, da uredimo akvarij, ki simulira obrežje. Se pravi na enem delu voda, na drugem pa kopno. V vodnem delu je priporočljivo imeti filter, saj se voda hitro umaže. Voda naj bo tako globoka, da se lahko rak v celoti potopi. Za kopno pa uporabimo pesek ali mivko in okrasimo s kamni in kosi lesa.
Druga varianta, in po mojem mnenju tudi boljša, pa je terarij s posodo za vodo. Za podlago lahko uporabimo lubje, mivko, pesek… Lahko tudi kombiniramo. Dobro je, da ima čim več različnih tekstur. Podlago mu nasujemo kar na debelo, saj zelo rad koplje. Za vodo uporabimo večjo posodo, ki je toliko globoka, da se lahko rak potopi, a moramo biti pozorni na to, da lahko rak spleza notri in ven brez problemov. Voda naj stoji vsaj 24 ur, preden jo natočimo v terarij. Po terariju dodamo še kakšne kamne, kose lesa, umetne rastline. Poskrbimo tudi za kakšno skrivališče. Terarij občasno malo poškropimo, da vzdržujemo vlago. To še posebej velja za mivko, saj si v vlažni mivki rak lahko zelo dobro uredi rove.

Poskrbeti moramo tudi za primerno temperaturo, le ta je nekje med 22 in 26°C. Če sobna temperatura ne zadostuje, potem lahko za prvo varianto uporabimo vodni grelec, za drugo pa grelno podlago, ki jo prilepimo pod tretjino terarija. Zraven potrebujemo tudi termostat, da drži primerno temperaturo.


Prehrana

Te raki so vsejedi. Njihova osnovna hrana naj bo hrana za želve, ki je sestavljena iz mešanice rakcev, školjk in mravljinčjih jajčec. Poleg tega pa mu damo še košček solate, jabolka, korenčka, kumare…


Fotografije





Primer ureditve terarija



Priporočam ogled strani

http://freewebs.com/rainbowcrab/info.html

Slika zgoraj: http://www.reptilis.org/crustacea/image2.htm

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tekst in slike:

Hasek
Moderator
Moderator

Kraj: Ljubljana-Bežigrad

Oblika primerna za tiskanje Natisni