Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Cherax cainii (tenuimanus)
Cherax  cainii
Cherax cainii (tenuimanus)

Cherax cainii
Družina: Parastacidae

Pa spoznajmo še najlepšega modrega avstralskega lepotca : to je rak "Marron", modri gladki ozkoškarjevec, Cherax cainii (SMITH, 1912) , ki prihaja iz jugozahodnih predelov zahodne Avstralije, iz Murray River do bolj južne Kent River (Albany), bolj severne Chapman River (Geraldtown) in vzhodno do porečja Esperance. To so glavne reke gozdnih predelov, kjer je veliko padavin.

Sinonim: Cherax tenuimanus

Pod vrsto Marron so leta 2002 uvrstili 2 vrsti, ko so ugotovili, da so kosmati (hairy) vrsta Cherax tenuimanus in gladki (asthe smooth) vrsta Cherax cainii. Kosmati marron je endemičen v reki Margaret v jugozahodni zahodni Avstraliji.

Rod Cherax, Erichson, 1846 je prisoten v Avstraliji in Novi Gvineji z več kot 40 vrstami.

To je največja vrsta rodu, saj zraste preko 40 cm in doseže do 3500 g žive teže. Pravi rak velikan! Aborigini trdijo, da so njihovi dedi in babice še lovili primerke do 80 cm dolžine in 6 kg težke, a ko so prišli pohlepni in pokvarjeni beli ljudje ... jih ni več ! Avstralski gojitelji imajo precej albinističnih oblik tega modrega raka, res modro obarvanega - sijajno - temnomnodro: te so pa obaravne v bistvu temnorjavo. Popularno ime "Marron" je izpeljanka iz angleške maroon = kostanjevo rjav ?...latinsko vrstno ime tenuimanus pa pomeni "z vitkimi rokami", kar leti na ozke klešče te vrste.

Tuja imena: blue cray, asthe smooth marron; Blauer Marronkrebs

V naravi živi v globjih vodah pod kamni ali debli , da se skriva pred kormorani in drugimi predatorji (ribiči). Ven na hranjenje pride šele z mrakom, je nočno aktiven. T: = največ 22 - 27°C; optimalna med 15° - 22°C ; pomeni, da je bolj hladnovoden! Tudi v naravi prihaja pogosto do masovnih smrti te vrste, če je prevroče. pH vrednost nevtralna okoli 7,0. Rib v akvariju ne napada.

Je omnivor: vsejeda žival, je bolj rastlinojed od bratrancev in se hrani tudi z rastlinami.

Razmnožuje se podobno kot ameriška vrsta Procambarus clarkii : samica nosi do 350 jajčec, ki se izvalijo po 3 tednih; v ugodnih pogojih mladiči zrastejo do dolžine 10 cm v 8 - 9 mesecih.

V Avstraliji jih na farmah vzgojijo preko 30 ton letno za gastronomske (in delno akvarijske) potrebe. Vnesli pa so ga tudi kot farmsko žival v Južno Afriko, Zimbabve; Kitajsko, Japonsko, ZDA in nekatere karibske države. Kot prehrambeni produkt dosega zaradi kvalitete mesa bistveno višje cene od sorodnih vrst modrega Yabby-ja vrste Cherax destructor in rdečeškarjastega raka (Red claw crayfish) vrste C. quadricarinatus.

Ogroženost: v naravi je ogrožena vrsta, je na IUCN Rdeči listi kot ranljiva vrsta: VU A1de ver 2.3 (1994)

Ta vrsta sodi med bolj zahtevne in ni primerna za začetnike, Samec je izjemno agresiven in teritorialen in potrebuje minimalno akvarij 150 x 50 x 50 cm . Izjemno lepa žival, dejansko najprimernejša za profije v javnih akvarijih.

Življenska doba v akvariju: 10 - 15 let

Sorodne vrste:



Modri rak Yabby - Cherax destructor (CLARK, 1936) je redek gost iz stoječih ali počasi tekočih avstralskih zaraščenih voda. Zgodovinske najdbe kažejo, da so jih aborigini jedli in cenili kot prvovrstno poslastico že pred 28.000 leti ! Modri rak Yabby (terminator) je iz družine Parastacidae , katere predstavniki živijo poleg Avstralije še na Novi Gvineji, Irian Jaji, Madagaskarju in Južni Ameriki . Terminatorja kot kulinarično specialiteto izvozijo letno po svetu 200 ton, no vedno več si jih reši svoj modri oklep tako, da jih odkupijo zoogrosisti in akvaristične prodajalne... ali v ujetništvo, ali v krop - in to živ ...

Rdečeškarjevec - Cherax quadricarinatus (VON MARTENS, 1868 ) - Queensland red claw - je pogosta vrsta, ki prihaja iz različnih habitatov, tako globokih rek, kot mirnih stoječih (lahko občasno suhih) avstralskih voda, ki imajo naravno zaledje v Zalivu Carpentaria in Timorskem morju, dejansko od Daily River iz Severnega Teritorija do Normanby River v Queenslandu ; podobna podvrsta pa živi tudi na Papui - Novi Gvineji ; umetno pa so ga zanesli v Barron River (Lake Tinaroo). Torej je vrsta prilagodljiva, saj živi v različnih klimatskih in vegetacijskih pasovih. Gojijo pa ga masovno tudi na azijskih farmah (kot bratranca "Destruktorja" ), od koder jih nekaj uide loncu in končajo kot naši akvarijski lepotci. Še več, v ujetništvu jih je sorazmerno lahko gojiti in dandanes ni več redkost, da lahko kupiš mlade rdečekleščarje pri kakšnem akvaristu.Ta lepotec zraste nekako 22 cm in doseže težo povprečno 300 g ; kapitalni samci lahko do 600 g! Žal se tudi tu vedno znova ugotavlja, da je posebej ta vrsta občutljiva na gljivično bolezen rakov APHANOMYCES ASTACI ("račja kuga" ); večje vrste, kot so Cherax destructor, Cherax tenuimanus in druge imajo razvito višjo odpornost na kugo. Normalno rdečekleščarje gojimo pri temperaturi 22 - 32 °C, pri drstenju pa moramo povišati T. nad 32°C , če je voda dovolj zakisičena, prenese do 34°C. Ta vrsta pogine, če pade T. pod 12°C. Samičke so "voljne" skozi celo leto in so izjemno produktivne ; nosijo od 500 - 1500 jajčec! Razvoj preko ličink do malih rakcev traja 45 dni.... pri parjenju ima samička glavno besedo... Hrani se , kot v naravi, z detritom in majhnimi živalicami, ki živijo med rastlinami. V akvariju se navadi na ribjo hrano- celo na luske in tablete . A koristi mu tudi sveža zelenjava, kot kromipr ali korenje ali paprika...v naravi se nahaja ta žival običajno med rastlinami ali pod koreninami ali kamenjem. Ta instinkt razvijejo tudi v akvariju- ne marajo odprtega protora , ker so še posebej samci zelo teritorialni, potrebujejo zelo velik akvarij, priporočajo 2 m dolžine ; v njem naj bo fin pesek, ker zelo radi kopljejo...kot kakšni podovodni bagri...


Cherax sp. Zebra

vrsta : Cherax quadricarinatus Cherax destructor
temperatura24 - 32°C25 - 28°C
pH 6,5 - 8,17,5 - 8,5
št. jajčec40 - 140030 - 450
barva jajčecrjave - oranžnemodre-oranžne
razvoj jajčec3-5 tednov (pri 26-29°C)5-6 tednov (pri 25°C)
spolna zrelost6 mesecev6 mesecev
naziv"RED CLAW""YABBY"
teža 600 g320 g
dolžina 30 cm15 cm

Samičke obeh vrst spolno dozorijo že pri 6 mesecih! Razmnoževanje je podobno : po kopulaciji samička nosi relativno velika (2,5 mm x 1,5 mm) ovalna jajčeca med pleopodi (podrepnimi nožicami). Inkubacija traja med 3 - 8 tednov, odvisno od T. in količine kisika v vodi: mlade izlegle rakce samica pazi še kak teden, preden gredo svojo pot v širni svet..., srečno pot, modrinčki

Ločevanje vrst v Galeriji slik po repnih uropodih, kleščah in glavah:

http://www.geocities.jp/ideryusei/Identifying-marron.htm

Marron = Cherax cainii in Cherax tenuimanus
Gilgie = Cherax quinquecarinatus in C. crassimanus
Koonac = Cherax plebejus in C. glaber
Yabby = Cherax albidus in C. destructor

Slika v akvariju: http://www.aquarium-fotos.de/img151.htm

© Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Cherax tenuimanus

Cherax cainii tenuimanus

Yabbi

Red Claw

Cherax quadricarinatus

ločevanje po uropodih

po kleščah

po glavah