Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Kraljevski piton
Python regius
Kraljevski piton

Python regius
Družina: Boidae

Kraljevski piton, Python regius, Shaw, 1802.

Sistematika : Animalia – Chordata – Vertebrata – Reptilia – Squamata – Serpentes - Boidae – Phytoninae - Python - regius.

Tuja imena : Ball python, Royal Python, Königspython

Sorodne vrste : mrežasti piton, Python reticulatus; navadni afriški, P.sebae; angolski piton, P. anchietae; indijski piton, P. molurus; kratkorepi piton, P. curtus, timorski piton …

Domovina : Sudan zahodno od Nila (planine Nuba), Liberija, Gana, Senegal, Kamerun, Nigerija.

Biotop/habitat : travnata savana in odprti deževni gozdovi. Čez dan so zakopani v podzemnih rovih, ponoči gredo na lov.

Velikost : največ do malo čez 150 cm, običajno so dolgi okoli 110 - 130 cm.

Spol : Samci so ponavadi manjši, imajo pa večjo glavo od samic. Samci imajo bolj izrazito »zadnjično ostrogo« (to sta 2 krempeljčka na vsaki strani anusa, ostanka zakrnele stegnenice).

Obnašanje : nočno aktivna, v ujetništvu zelo krotka vrsta. V naravi se v stiski zvije v klobčič, podoben žogi (glava je skrita v sredini).

Velikost terarija : literatura navaja min. 100 x 80 x 50 cm ; iz etičnega vidika do dobrobiti živali bi bilo bolje min. 200 x 100 x 80 cm (d x g x v)! Pomembnejša je talna površina od višine (so terestične živali, ne drevesne).

Ureditev : pragozdne in savanske rastline. V podlagi jim uredimo »brlog« za skrivanje. Osvetljevanje - Exoterra Day-Glo; Osram Vitalux 300 Watt; »Namiba Terra »UV – Replux UV-Plus D3«

Gretje : Exoterra Sun Glo - žarnice za sončenje; ZooMed Powersun UV

Vlažilci : ZooMed Habba Mist ali Namiba Terra Tropical Rainsystem

Podlaga : palmova šota ali orhidejsko lubje ali vermikulit ali steriliziran humus; JBL TerraBasis, (terarijska zemlja); JBL TerraCoco Humus 650g; ZooMed Forest Floor , Namiba Oranger –terarijski pesek 5kg , Namiba Original – rdeč puščavski pesek 5kg , Exoterra Jungle Earth (džungelska zemlja) ipd..

Vlažnost zraka : 60-80%, v času levitve 80-90%

Temperatura : dnevna 24-30°C, nočna 20 - 22°C. Terarij mora imeti poleg ogrevanega tudi hladni del, da se žival po potrebi umakne.

Hrana : Mladi pitonček naj dobi mišjega goliča 1x tedensko. Odrasel 1 miš ali puščavskega skakača, podgano, zajčka, piščančka ipd. na 10 dni. Bolj etično je navaditi žival na mrtvo hrano, kar je pa pri tej vrsti kače zelo težko. Za to vrsto je znano, da v ujetništvu pogosto dalj časa odklanja hrano, za kar lahko obstajajo različni vzroki, ki jih moramo odkriti. Včasih odklanjajo hrano celo leto. Možno jih je hraniti na silo, vendar je to opravilo za specialista.Voda : sveža, čista voda mora biti stalno prisotna v terariju v dovolj veliki posodi, da lahko kača cela zleze vanjo. Če gremo za dalj časa od doma, mora za menjavo vode skrbeti namestnik.

Razmnoževanje : parjenje pospešimo s padcem nočnih temperatur pod 20°C. V Afriki se to zgodi običajno decembra ali januarja. Par se neha prehranjevati. 4 mesece po parjenju samica izleže običajno 7, največ do 15 jajc. Jajca lahko vali samica ali pa jih damo v inkubator.Izležejo se po 2 – 3 mesecih. Pri 32°C v inkubatorju se izvalijo po 55 dneh.



mladi pitonček

foto: redlion

Bolezni : bakterije (Salmonella spp., Mycobacterium spp.), krvni in črevesni protozoji (Entamoeba spp.), pršice, sesači, gliste, trakulje ipd.. Po vsakem morebitnem rokovanju roke razkužimo z medecinskim milom. Plazilci niso živali za v roke otrok!


bakterijska bolezen, na srečo ozdravljena

Ogroženost : v naravi že ogrožena vrsta! Iz razloga zaščite, kot zaradi manj problemov s karanteno in aklimatizacijo je bolje in dolgoročno ceneje kupiti v ujetništvu vzgojeno žival.

Stopnja zahtevnosti : srednje zahtevna kača.

Posebnosti : za razliko od sorodnih udavov (Boinae), ki kotijo žive mladiče, pitoni ležejo jajca. Oboji so evolucijsko gledano najbolj prvinske (izvirne) kače od danes živečih, imajo še ostanek okolčja in zadnjih nog in parna pljuča. Kraljevski piton je najmanjši v svoji poddružini. Zaradi lepote in majhnosti je ena najbolj množično gojenih kač v svetu teraristike, na leto jih izvozijo na desettisoče iz Afrike, vedno pogosteje pa ga gojijo na farmah kač.

Zadnja leta so zelo pogoste albino in podobne barvne umetne pasme.

Življenjska doba : povprečno okoli 25 , največ do 50 let.

Povprečna cena : ca. 35 - 45cm - 49,00 € - www.reptilica.de

Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik




foto: redlion

redlion 05.12. 2006