Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Ogrožen biotop Madagaskar
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Madagaskarske ribe so med najbolj ogroženimi na svetu, skupaj z enkratnimi pragozdnimi habitati in številnimi endemičnimi vrstami živali in rastlin. Požiganje gozdov za potrebe širjenja riževih polj, erozija in vnos tujerodnih invazivnih vrst v deviške naravne habitate, kot so krap, gambuzija, azijska kačjeglavka ali ustonoša Tilapia so zdesetkali endemične vrste. Število kritično ogroženih in že v naravi izumrlih Ex vrst dramatično raste ! Biotop madagaskarski akvarij zato postaja še bolj cenjen ...

Madagaskarske ribe dominirajo v novih dodatkih IUCN rdeči listi.

Na področju rib žarkoplavutaric (Actinopterygii) za 2004 dominirajo madagaskarske ribe, pri čemer je veliko vrst še celo neopisanih. Na ducate ogroženih vrst mavričark, kiliribic in ostrižnikov iz otoka Madagaskar je bilo letos dodanih na listo, kot tudi cela vrsta morskih vrst, od glavočev do morskih ostrižev (epinefelov).Ostrižnik Ptychochromoides betsileanus je bil dodan recimo zaradi prelova, izgube habitata in vnosa tujerodnih invazivnih vrst; ta vrsta živi samo še v porečju Onilahy River na jugozahodu otoka. Lista je dober pokazatelj trenutnih trendov v ribji sistematiki, kjer so opazne številne nove vrste madagaskarskih mavričark rodu Bedotia, kot tudi številne možne nove vrste rodu Paratilapia, kar je za nas akvariste prvovrstna senzacija! Mnoge od teh ogroženih vrst že uspešno gojijo posebej osveščeni akvaristi po vsem svetu, ki so dobro financirani od določenih okoljevarstvenih skladov. V Angliji sta zelo znana taka vzreditelja ogroženih madagaskarskih vrst rib Sonia Guinane in Dave Tourle.

Seznam dodanih vrst za 2004 :


> Acentrogobius therezieni (DD)
> Ambassis fontoynonti (DD)
> Ancharius brevibarbis (DD)
> Ancharius fuscus (DD)
> Ancharius sp. nov. "Onilahy" (DD)
> Arius festinus (EN)
> Arius uncinatus (EN)
> Batrachus uranoscopus (VU)
> Bedotia geayi (VU)
> Bedotia madagascariensis (NT)
> Bedotia marojejy (VU)
> Bedotia masoala (VU)
> Bedotia sp. nov. 'Ankavia-Ankavanana' (VU)
> Bedotia sp. nov. 'Bemarivo' (VU)
> Bedotia sp. nov. 'Betampona' (VU)
> Bedotia sp. nov. 'Garassa' (DD)
> Bedotia sp. nov. 'Lazana' (VU)
> Bedotia sp. nov. 'Mahanara' (VU)
> Bedotia sp. nov. 'Makira' (DD)
> Bedotia sp. nov. 'Manombo' (CR)
> Bedotia sp. nov. 'Namorona' (VU)
> Bedotia sp. nov. 'Nosivola' (VU)
> Bedotia sp. nov. 'Sambava' (CR)
> Bedotia sp. nov. 'Vevembe' (CR)
> Bedotia tricolor (CR)
> Eleotris pellegrini (NT)
> Eleotris vomerodentata (DD)
> Glossogobius ankaranensis (VU)
> Gobitrichinotus arnoulti (DD)
> Oxylapia polli (CR)
> Pachypanchax sakaramyi (CR)
> Pachypanchax sp. nov. 'Analava' (DD)
> Pachypanchax sp. nov. 'Anjingo' (EN)
> Pachypanchax sp. nov. 'Betsiboka' (VU)
> Pachypanchax sp. nov. 'Sofia' (DD)
> Pachypanchax sp. nov. 'Talio' (VU)
> Pachypanchax sp. nov. 'Tsiribihina' (DD)
> Pachypanchax sp. nov. 'Varatraza' (DD)
> Pantanodon madagascariensis (EX)
> Pantanodon sp. nov. 'Manombo' (CR)
> Paratilapia bleekeri (DD)
> Paratilpia polleni (VU)
> Paratilapia sp. nov. 'Fiamanga' (DD)
> Paratilapia sp. nov. 'Lac Ihotry' (DD)
> Paratilapia sp. nov. 'Vevembe' (DD)
> Paratilpia typus (VU)
> Paretroplus dambabe (EX)
> Paretroplus damii (DD)
> Paretroplus kieneri (VU)

etc etc.
Ključ: EX = Extinct, EXW = Extinct in the wild, CR = critically endangered, DD = data deficient, VU = vulnerable, sp. nov. = new species.

Odrasla samica, "large spot" marakely, Paratilapia bleekeri. Photo : Paul V. Loiselle.

--------------------------------------------------------------------------------------------

mavričarka vrste Bedotia marojejy

stekleni ostriž - Ambassis natalensis

Bojan Dolenc, 28.9.03 ob 20:46 Trajno sporočilo! Oblika primerna za tiskanje

V iskanju habitatov tega otoka sem zaenkrat dobil bolj površno predstavo, da imamo najmanj 2 osnovna tipa rek in drugih voda na otoku :

1. mehkovodne s kislo vodo (na granitnem ozemlju):recimo porečje Onilahy- reka Ilanona na jugozahodu otoka ali nekaj 100 km dolg kanal na vzhodu, ki poteka vzdolž morske obale in je naseljen s " pravimi" mrežnicami - Aponogeton madagascariensis (A.fenestralis)*, A. henkelianus in A. guillotti...od rib so tu najbolj znane madagaskarske mavričarke Bedotia spp.

Aponogetonaceae - Aponogeton madagascariensis - Ouvirandra fenestralis. From: Flore des serres et des jardins de l’Europe by Charles Lemaire and others. Gent, Louis van Houtte, 1856, volume 11 (plate 1107-1108). Chromolithograph finished by hand (sheet 240 x 335 mm with folds)

* = Aponogeton madagascariensis, ki je bila tako iskana, da so jo v naravi praktično že iztrebili in živi samo še po botaničnih vrtovih in akvarijih širom sveta (!)


2. mehkovodne z alkalno, lahko tudi brakično vodo :
tako je jezero Andropongy v porečju Anjingo River na severozahodu otoka: ima vodo 2-3 °GH in pH 8 ali čez...ne najdem podatkov, a verjetno je v vodi precej natrija ...povprečna letna T. = ~22°C .
Poleg dolgolistne mrežnice A.ulvaceus tu živi še akvaristično zelo znana in med gojitelji ostrižnikov zaželjena in iskana vrsta A. boivinianus (Baillon,1916) ...ki je znana, da uspeva le v alkalni vodi (idealno uspeva v akvariju med karnivornimi Malawi ali Tanganjika ostrižniki!).


Od rib tu živijo endemični ostrižniki Paretroplus dami (Bleeker,1878):"dvobarvna dampa" in včasih (izumrla) vrsta P. marmondia : rdečepikasta dampa ... pa tudi vrste steklenih ostrižev (Ambassis), sladkovodni argus (Scatophagus tetracanthus) in gobi Awaous aenofuscus - strašno lepo barviti sladkovodni glavoč, poleg še nekaterih drugih, manj znanih vrst rib .
Takle mali biotop "jezero Andropongy" - akvarij bi bil s takimi rastlinami in ribami (naštel sem le najbolj znane-- notri živi še precej zanimivih vrst, ki pa iz meni povsem nerazumljivih razlogov niso poznane na severni polobli ) zelo lep in zanimiv, a kaj, vsega se ne da v tako kratkem življenju ?

_________________Paretroplus dami (Bleeker, 1878)____________________________

Napisal: Bojan Dolenc, 14.11.00 ob 07:23 Trajno sporočilo!

Res je internet lahko tudi koristna zadeva ; na eni od cca.2800 spletnih straneh, ki ti jih strežnik vrže pod geslom African Cichlids, sem presenečeno odkril kar 20 vrst endemičnih ostrižnikov iz Madagaskarja, za katere nisem do sedaj niti slutil, da obstajajo (kljub vsem tem akvarijskim revijam...). Še huje je to, da so ribe izjemno lepe : recimo vseh 7 vrst iz rodu Paretroplus, ki so sorodne z pikčastim ostrižnikom iz Sri Lanke (Etroplus maculatus ; in E.suratensis), me po obliki telesa in obarvanosti spominjajo na morske kirurge ! Paratilapia -je pa so črne ribe z belimi pikami po telesu - res fantastične ribe !
Še huje je to, da sta 2 od teh rib v naravi že izumrli in jih gojijo načrtno samo še v nekaterih muzejskih akvarijih in Zoojih...ter redki osveščeni akvaristi ...vendar pa obstaja problem premajhne genetske raznovrstnosti?
Mednarodna zveza za zaščito narave in AZA (Aquarium and Zoos Association ) in nekatere druge organizacije tudi iščejo resne akvariste, da bi gojili te ogrožene ribe...
Takole se človek zave, v kakšni informacijski temi živi in kako je akvaristika skomercializirana in kot taka prej škodljiva do zaščite okolja, kot koristna ?
Kaj nam bodo vse te umetne pasme živorodk in skalark in diskusov ?
Istočasno izumirajo neštete živalske in rastlinske vrste ; nekaterih niti odkrili niso, pa jih že ni več.
Madagaskar je bil popolnoma izoliran 65 miljonov let (ko se je ločil od Indije in Avstralije - Gondwana); danes zaradi sekanja gozdov in posledične erozije, prekomernega ribolova in naseljevanja neavtohtohtonih vrst v to okolje ter strahotne natalitete prebivalstva grozi vsem pragozdnim enedemičnim živalim na tem otoku izumrtje: lorijem, kameleonom, dvoživkam, redkim ptičem, metuljem, endemičnim ostrižnikom... !
Glede na lepoto teh rib ne morem razumeti, da se ni o njih bolj pisalo : tudi razni "ekoturisti", ki hodijo na ta otok, o teh ribah niso niti pisnili, kot da ne obstajajo ...sramota !
Ali ni bolj smiselno gojiti teh "živih dinozavrov iz Jurskega parka" in jih v sodelovanju z osveščenimi kolegi po vsem svetu skušati ohraniti zanamcem(oziroma še bolje, njim samim)?; če bodo ti po naključju kaj bolj inteligentni od človeške populacije, ki slepo pobija vse okrog sebe ?!

________________________________

kratkorepo sladkovodno šilo, Microphis brachiurus brachiurus, endemit _________________________________

Besedilo povezal Bojan Dolenc