Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Pridobivanje CO2
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
CO2 v akvariju
Alge v sladkovodne...
Alge: Akvaristov v...
Nadzorovanje rdeč...
Aquascaping z Ricc...
Domača proizvodnja CO2 za potrebe dovajanja v akvarij za boljšo rast rastlin.

Uporabimo lahko prazno dvolitersko plastenko. V pokrovček zvrtamo luknjo za cevko, ki jo namestimo v akvarij. Luknja v pokrovčku mora biti malo manjša od cevke, tako da se cevka tesno prilega luknji, da preprečimo uhajanje plina. Priporočljivo je tudi, da cevko prekinete in vmes ustavite enosmeren ventil (enako kot pri zračnih črpalkah), v primeru natege (da slučajno ne bi začela voda iztekat iz akvarija).

V plastenko nalijemo polovico navadne vode (trdota ni pomembna), vodi dodamo 2 kavni skodelici sladkorja, premešamo, da se sladkor raztopi in dodamo 1 kavno žličko suhega kvasa oz. 1/3 40g Union svežega kvasa. Mešanica začne delovati šele po nekaj urah. Iz take mešanice, se CO2 izloča en teden ali več.

Ne dodajte preveč kvasa, ker se bo mešanica tako spenila, da se bo pena razširila po cevki v akvarijsko vodo. Mehurček se bo spuslil v vodo vsakih nekaj sekund, lahko pa podaljšate kontaktni čas med CO2 in vodo s pomočjo večje cevke v katero se vpihuje CO2 po cevki iz plastenke. Tako bo dalj časa nastajal večji mehurček (podaljšan čas kontakta med CO2 in vodo) in naš namen je dosežen.

S kvasom se je mučil Andrej Paš.