Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Meglena voda
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Biološki filter [...
Biološki filter
Menjava vode
Uvod v akvaristiko
Skoraj vsak začetnik se sreča z njo, lahko pa se pojavi tudi v že utečenih akvarijih. V takih primerih je to znak porušenega ravnovesja.

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih zastavljajo začetniki akvaristi je povezano s pojavom t.i. meglene vode. Žal na to vprašanje ni vedno le enega odgovora, vendar pa se, glede na barvo in okoliščine v katerih "meglenost" nastane, pogosto lahko izloči nekaj osnovnih vzrokov.

Bela ali sivkasta voda
Če je voda meglena takoj ali v roku ure ali dveh po polnjenju akvarija je to običajno posledica ne dovolj izpranega peska. V tem primeru je potrebno akvarij izprazniti in izpirati pesek dokler se odtekajoča voda ne zbistri. Če to ne pomaga in je voda še vedno meglena, to lahko pomeni, da je v vodi raztopljenih veliko fosfatov, silikatov, težkih kovin, itd. Če v takem primeru testirate pH vode boste zelo verjetno opazili visoko stopnjo kislosti ali alkalnosti. V tem primeru bi morala uporaba pripravkov za obdelovanje vode pomagati. Druga opcija pa je uporaba vode pridobljene s pomočjo reverzne osmoze ali deionizatorjev. Običajno take naprave prodajajo v bližnji akvaristični trgovini.

Pogosto pa meglena voda ne nastane takoj po vzpostavitvi akvarija. Pojavi se po nekaj dneh, tednih ali celo mesecih delovanja akvarija. V tem primeru je vzrok v razcvetu bakterij v akvariju. Ko se nov akvarij vzpostavlja (glej Biološki filter), meglena voda ni redkost. Trajalo bo nekaj dni ali celo tednov, da se bodo v filtru razvile kolonije bakterij, ki bodo sposobne čistiti ribje odpadke iz vode. Čez čas se bo voda zbistrila sama od sebe.

Razpadajoče rastline ali ostanki hrane, ki je ribe ne pojedo, lahko tudi privedejo do mlečne vode, kot to opazimo pri razvoju bakterij. Ne glede na to kaj je vzrok, ni nobenega razloga za paniko zaradi bakterij. Redno odstranjevanje umazanije (razpadajoče rastline, ostanki hrane), čiščenje (vakumiranje) peska ter delno menjavanje vode je običajno dovolj, da se zamegljenost zaradi bakterij zmanjša. Če ostanejo v akvariju delčki umazanije, ki jih ne morete odstraniti z menjavanjem vode oz. vakumiranjem, si lahko pomagate s pripravki za kosmičenje umazanije. Ti pripravki povzročijo, da se začne umazanija zbirati in tvoriti kosmiče, ki jih potem z lahkoto zaustavi filter (pazite, da bo vaš filter vedno čist, da bo pretok vode skozenj vedno velik) ali pa jih "posesate" iz akvarija. Pripravki za kosmičenje so običajno označeni kot "čistila" za vodo in jih lahko najdete v akvarističnih trgovinah.

Zelena voda
Zelena voda pomeni samo eno: ALGE! Vendar pa se jih boste znebili precej težje kot se to zdi. Običajno je vzrok za prevelik razvoj alg preveč svetlobe (in tega tudi najlažje odstranimo). V akvariju, ki ga postavimo na direktno sončno svetlobo ali imamo v njem luči predolgo prižgane, se razbohotijo alge. Zmanjšajte čas osvetljitve akvarija oz. premaknite akvarij na drugo mesto, kjer ni direktne svetlobe.

V vodi raztopljeni fosfati in nitrati prav tako vzpodbujajo rast alg in jih moramo zmanjšati, če želimo zaustaviti alge. Delna zamenjava vode običajno pomaga le na krajši rok vendar ne odpravi vzroka. Za uspešno odstranjevanje alg se moramo lotiti izvora fosfatov in nitratov.

Fosfati prihajajo v vodo iz dveh izvorov: razpadajočih snovi (npr. ribja hrana) in vodnih virov! Preverite vsebnost fosfatov v vodovodni vodi oz. v vodi, ki jo uporabljate za polnjenje akvarija. Če ugotovite, da je vsebnost fosfatov v taki vodi visoka poskusite zamenjati izvor vode ali pa uporabite naprave za reverzno osmozo ali deionizatorje s katerimi očistite vodo. Prav tako lahko zmanjšate količino hrane, ki jo dajete ribam oz. zmenjate znamko (proizvajalca) s tako, ki vsebuje manjše količine fosfatov.

Nivo nitratov se s časom v akvariju zvišuje kot stranski produkt ribjih izločkov. Edina načina za odstranjevanje nitratov sta redno menjavanje vode ter bogato zasajen akvarij in uporaba denitratorjev. Bodite tudi pozorni, da imate filter vedno čist in dovolj velik za vaš akvarij. Prav tako pa ne naselite preveč rib v akvarij kajti v tem primeru boste imeli vedno težave z nivojem nitratov.

Velika večina vzrokov za megleno vodo se običajno odpravi z rednim tedenskim menjavanjem 10-15% vode, vzdrževanjem čistega peska (vakumiranje) in uporabo kvalitetne ribje hrane.

Avtor članka je Blaž Kristan.