Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Testiranje vode
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Uvod v akvaristiko
Testiranje vode je pomembno opravilo, saj le tako lahko zagotovimo optimalne pogoje za akvarijske prebivalce.

Ali je akvarijsko vodo res potrebno testirati? Z eno besedo DA! Kaj naj bi testirali in kako pogosto vsekakor ni kratek ali enostaven odgovor. V novopostavljenih akvarijih je testiranje absolutno potrebno, da bi preprečili katastrofe, ki so posledica hitrega porasta nivoja amoniaka ali nitritov. Celo v "utečenih" akvarijih je testiranje vode pomembno za vzdrževanje zdravja rib. Pripomočki in pripravki za testiranje vode niso predragi in bi jih morali šteti med operativne stroške pri vzdrževanju akvarija. Če pa si jih kljub vsemu ne morete privoščiti ali vam je uporaba testov tuja oz. tega enostavno ne želite početi sami, vam bodo zelo verjetno radi pomagali v vsaki akvaristični trgovini. Vendar preverite ceno pripravkov za testiranje in ceno storitve, da se boste lažje odločili kaj vam je bolj ugodno.

Kateri test naj kupim? Eksperti zelo radi debatirajo o tem, kateri testi so potrebni. Po izkušnjah (avtorja) so najpotrebnejši testi: amoniaka, pH, nitritov in nitratov. Trdoto vode (KH in GH) lahko testirate le poredko, npr. nekajkrat letno, da ugotovite trdoto vode, ki jo uporabljate (pripravkov pa ne kupujte, razen če imate zahtevne ribe ali nameravate ribe drstiti). Testiranje fosfatov je nujno le, če se vam pogosto razbohotijo alge.
Vse izvedene teste si skrbno zapisujte v akvaristov dnevnik, saj boste tako imeli vpogled kaj se tokom časa dogaja v akvariju.

Amoniak
Preverjane nivoja amoniaka je nujno! Še posebno pri novopostavljenih akvarijih se lahko nivo amoniaka strmo dvigne, dviguje pa se tudi v "utečenih" akvarijih, če preredko menjujemo vodo, ne čistimo redno filtra, imamo v akvariju preveč rib ali pa kot posledica uporabe zdravil v akvariju. V "utečenih" akvarijih naj bi testirali prisotnost amoniaka enkrat mesečno (in vpisali podatke v dnevnik). Tudi ob vsaki bolezni ali poginu rib je potrebno takoj testirati nivo amoniaka. Če zasledimo v vodi amoniak moramo takoj reševati problem saj so že majhne količine nevarne za zdravje rib.

pH
Poleg sindroma novega akvarija (glej Biološki filter) je najpogostejši vzrok za ribji stres ali celo izgubo kake ribe, sunkovita sprememba pH vrednosti vode. Na žalost pa je prepogosto ta test zapostavljen. Ribe zelo težko tolerirajo nenadne spremembe pH vode. Celo sprememba velikosti 0.2 lahko privede do stresa ali pogina, če se zgodi nenadoma. Zelo dobro je, če poznate pH vrednost vode, ki jo ima vaša akvaristična trgovina in tisto, ki jo imate doma, da boste tako lažje aklimatizirali nove ribe, ko jih prinesete domov. pH vrednost se lahko in se s časom bo spremenila. Ribji iztrebki, CO2, ki ga izdihajo ribe in rastline, izhlapevanje in dolivanje vode ter trdota vode vsi skupaj prispevajo k spreminjanju pH vrednosti. Kot po pravilu testirajte pH vode vsaj enkrat mesečno oz. ob bolezni ali izgubi rib.

Drugi faktor, ki ga moramo upoštevati ob pH, je t.i. puferska sposobnost vode. Če se pH spreminja skokovito ali "leze" s časom preverite karbonatno (KH) trdoto vode. Pri svojem prodajalcu preverite za dodatke (razne soli,apnenec,...), ki povečujejo pufersko sposobnost vode in s tem stabilnejši pH.

Nitriti
Ob postavitvi novega akvarija bo nivo nitritov prekomerno zrasel in povzročil stres ali celo izgubo kake ribe. Vendar pa se tudi po uvodnem "cikliranju" lahko pripetijo novi, manjši cikli. Ko boste redno mesečno testirali vodo ne pozabite na preverjanje stanja nitritov v vodi. Vsakršno povečanje nitritov je znamenje, da se v akvariju nekaj "kuha".

Nitrati
Čeprav nitrati niso toliko toksični kot amoniak ali nitriti, jih moramo nadzorovati, da preprečimo stres. Nitrati so lahko tudi vzrok bohotenja alg. Odpravimo jih le z menjavo vode ali uporabo denitratorjev. Preverjanje nitratov pa je mnogo bolj pomembno pri razmnoževanju rib, saj so mladice precej bolj občutljive na nitrate kot odrasle ribe.

Fosfati
Kadarkoli se kdo pritožuje, da izgublja bitko z algami, nam takoj na misel skočijo fosfati. Fosfati služijo kot gnojilo za alge (tudi za rastline) in velike vrednosti zagotovo privedejo do težav z algami. Čeprav se o tem poredko govori, je pogosto vzrok za razbohotenje alg v suhi (luskasti) ribji hrani slabše kakovosti (vsebuje veliko fosfatov, preverite podatke na embalaži).

Avtor članka je Blaž Kristan.