Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Biološki filter [2]
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Biološki filter
Meglena voda
Kako začeti?
Zaradi kritik smo dodali popravke originalnega članka in ga hkrati dopolnili.

Glede na odziv iskušenih akvaristov na pisanje o biološkem filtru v Akvazinu, smo pripravili popravek oz. dopolnilo k članku. Namenjeno je vsem, ki nameravate v svoje domove uvesti nov(e) akvarij(e).

V fazi 1, ko narašča koncentracija amoniaka v vodi, izkušeni akvaristi kljub vsemu priporočajo delno menjavo vode, saj dejansko nikdar ne vemo, kdaj se bo naraščanje amoniaka zaustavilo. To pa lahko privede do koncentracij, ki so pogubne za vse ribe v akvariju. Tega pa si vsekakor ne želimo!

Zato v začetnih fazah priporočamo, da akvarij naselite z majhnim številom rib (in še te naj bodo ceneše), saj boste tako manj obremenili sposobnost novonastajajočih bakterij pri razkroju amoniaka in kasneje nitritov. Ko pa so kulture bakterij dovolj velike (po nekaj tednih) dodajte v akvarij nove ribe.

Ko sta faza 1 in 2 končani (ko se v vodi pojavijo večje količine nitratov) si lahko omislite za svoj akvarij denitrator.

Denitrator
... je naprava v kateri v anaerobnih pogojih poteka razkroj nitratov. To delo opravljajo anaerobne bakterije, zato želimo, da je vsebnost kisika v vodi, ki se pretaka skozi denitrator čimmanjša. To dosežemo z zelo počasnim pretokom vode (če je potrebno uravnavamo s stiščkom). Denitrator postavimo za filter in na ta način dosežemo, da se prečisti okoli 35l vode dnevno.

Vendar pozor! Denitrator ne nadomešča rednega menjavanja vode, podaljša le čas med menjavami in s tem nam prihrani nekaj dela.

Z besedilom se je trudil Blaž Kristan.