Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Sol v sladkovodnem akvariju
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Antibiotiki in bak...
Bakterijske infekc...
Optimalen akvarij
Ihtioftirioza (Iht...
Sol ali ne sol? To ni več vprašanje! Pomembna je le vaša odločitev.

Zakaj bi akvarist v sladkovodni akvarij dodajal sol? Akvarijska sol se že destletja uporablja kot nekakšen "tonik" za sladkovodne ribe. Medtem, ko je težko pokazati zakaj je sol dobrodošla, je mnogo akvaristov ugotovilo, da določene ribe bolje uspevajo z manjšimi količinami soli v vodi.

Kakšne so prednosti uporabe soli? Prvo, mnoge vode iz pipe vsebujejo mnogo manj raztopljenih soli, kot jih vsebujejo zbirališča ali gojilnice rib, in tako se z dodatkom soli ribe lahko počutijo bolj "domače". Drugo, sol nudi natrijeve in klorove ione, ki jih potrebujejo ribe v stresu ali ob boleznih. Tretje, sol lahko onemogoči ribam absorpcijo toksičnih snovi kot so npr. nitriti. In nenazadnje, sol onesposobi razne parazite (npr. Chilodonella cyprini), ki jih je pogosto težko diagnosticirati in/ali zdraviti.

Ali vsem ribam koristi sol? Določene ribe, kot so npr. živorodke ali ribe iz somorničnih voda (npr. sprehajalke (Gobiidae), srebrice (Monodactylidae), argusi (Scatophagidae) in napihovalke (Tetraodontidae)) imajo višjo stopnjo preživetja in mnogo manj težav z boleznimi v rahlo slani vodi. Za mnoge druge, kot so npr. tetre in mrenice, je vseeno ali je v vodi sol ali ne. Za redke, predvsem oklepni somiči iz rodu Corydoras (znani tudi pod imenom "Čistilci"), pa pravijo, da slabo prenašajo sol v vodi, čeprav po mojih izkušnjah čisto lepo uspevajo pri koncentraciji soli, ki jo uporabljam.

Koliko soli, kakšnega tipa in kako pogosto naj jo uporabim? Jedilna žlica na vsakih 20l vode zadostuje oz. je ravno dovolj (pri meni doma). Uporabite samo "akvarijsko sol" oz. sol, ki ne vsebuje nobenih dodatkov (npr. jod ali kemikalije proti strjevanju), uporabite lahko tudi sol namenjeno pomivalnim strojem, če le ne vsebuje nobenih drugih kemikalij ali dodatkov. Ideja je v tem, da vodi dodamo samo čisto sol (NaCl). Dodamo jo le ob začetni postavitvi akvarija in ob rednih menjavah vode (če zamenjamo recimo 40l vode dodamo 2 jedilni žlici posodo s "svežo" vodo). V sam akvarij kasneje ne dodajamo soli!

Za vas je akvarij "posolil" Blaž Kristan.