Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Čistilni zvon
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Menjava vode
Uvod v akvaristiko
Komur ni dovolj sesanje stanovanja, lahko poskusi izdelati čistilni zvon in počistiti ribje bivališče.

Čistilni zvon uporabljamo za "sesanje" peska v akvariju. To je pogosto potrebno opravilo, ker na ta način odstranimo ribje odpadke ter ostanke hrane, ki se usedejo na dno. Da pa ne bi kupovali dragih naprav v trgovinah, vam predlagam, da si sami naredite zelo učinkovito napravico.
Izgled čistilnega zvonaJaz sem jo poimenoval čistilni zvon, lahko pa bi ji rekli tudi podvodni "sesalec".

Kot osnovo vzamemo manjšo plastično stekleničko, ki naj bo dolga in ozka. Lahko vzamemo embalažo od šamponov ali podobno, vendar jo pred uporabo dobro izperemo in pustimo namočeno v vodi vsaj 24 ur in vmes vsaj enkrat zamenjamo vodo. Nato odrežemo dno, da dobimo tulec, ki ima na eni strani ozko odprtino (vrat posode oz. navoj). Na tulcu, na delu, ki smo ga odrezali, naredimo navpične zareze, da dobimo nekakšne grabljice (to je zelo pomembno!). Ko imamo na tak način pripravljen "zvon" izrežemo v zamašku okroglo odprtino in vanjo vtaknemo cev, ki jo uporabljamo za praznenje akvarija. Odprtina naj bo malenkost manjša od cevi in popolnoma okrogla (lahko si pomagamo z vrtalnikom). Če pa uporabimo stekleničko z zelo ozkim vratom ali imamo dovolj debelo cev, jo lahko nataknemo na navoj oz. vrat.

Ko z zvonom čistimo dno, delamo to počasi in z občutkom. Z narezanim delom (grabljice) narahlo potegujemo po tleh in pazimo na to, da grabljice niso do konca potisnjene v pesek. Na tak način "pregrabimo" pesek v akvariju in posesamo vso umazanijo. Opozarjam pa vas, da vedno pazite in ne odlijete več kot tretjino vode!

Avtor članka je Blaž Kristan.