Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Akvarijska posoda
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Optimalen akvarij
Ureditev akvarija
Uredimo si rastlin...
Uvod v akvaristiko
Ste pred nakupom novega akvarija? Ali pa si ga mislite izdelati sami? Vsekakor boste nekaj napotkov našli tule.

Zadnje čase me precej ljudi sprašuje, kakšen akvarij oz. posodo naj kupijo za svoje vodne ljubljenčke. In moj odgovor je vedno enak: Čim večjo!

Zakaj? Enostavno zato, ker se v večji posodi lažje vzpostavi biološko ravnotežje (kakršnokoli to že je) in s tako posodo je precej manj dela.

Najbolj pa me razžalosti, ko vidim, da ljudje majhne steklene buče natrpajo s precejšnjim številom ribic (ponavadi zlatih). Še slabše pa je to, da jim potem premalokrat menjajo vodo oz. to počnejo tako, da staro zlijejo ven in nazaj natočijo "svežo", kar iz pipe. Uboge ribe!

Zato je moj nasvet takle: Če že nimate veliko prostora, kupite namesto buče heksagonalno (šestkotno) posodo, ker buča izkrivlja sliko in se lahko ribam dobesedno zmeša. V tej posodi potem enkrat ali dvakrat tedensko menjajte 1/3 vode (prej jo pustite v drugi posodi čez noč, da se izloči klor). Če imate malo več prostora, si kupite vsaj 50-75l akvarij in vanj vstavite črpalko s filtrom (umetno spužvo, peno). V takem akvariju lahko vodo menjate "samo" na vsaka 2 tedna oz. če ste "nasilni", pa samo enkrat mesečno. V kolikor pa ste se odločili, da postanete akvarist, si omislite vsaj 120l akvarij s "pravim" filtrom (lahko zunanji ali tudi notranji).

Vsekakor pa bo zelo dobro, da odidete v najbližjo knjižnico (ali celo knjigarno) in si sposodite (kupite) kakšno knjigo na temo akvaristike.

Napotke je zbral Blaž Kristan.