Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Lovljenje žive hrane
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Gojenje deževniko...
Živa hrana: Enhit...
Za vse, ki imajo v žilah malo pustolovke krvi in so ponosni lastniki akvarijev. Živa hrana je dobrodošla sprememba na ribjem jedilniku.

Tule je moja zgodbica, kako sem prvič lovil vodne bolhe in ostali mrčes za moje ribe. Besedilo je kopirano iz pisma prijatelju.

"Včeraj sem se odpravil lovit bolhe. Noro! Nisem si mislil, da je zadeva tako enostavna. Sem se pa malce narobe lotil vsega skupaj. Rabiš eno veliko vedro, ki ga do polovice napolniš z vodo iz mlake, potem pa z mrežico (ki jo narediš iz mamine/ženine/dekletove strgane najlonke) zajemaš vodo in spiraš v vedro. Večjo ko imaš mrežico (obroč), hitreje si konec. S parimi potegi imaš dovolj vsega za en dan. Jaz sem imel srečo in sem ujel bolhe, kiklope, komarjeve ličinke, mladepaglavce(<1cm) in še nekaj drugih užitnih ličink, še celo enega svitka sem ujel. Problem so le ličinke kačjih pastirjev, obrobljenih kozakov in še česa (slike najdeš skoraj v vseh knjigah).
Ko vse to prineseš domov se pravo delo šele začne! Potem je treba vodo očistiti vse svinjarije, to je najbolj zoprno, in izločiti nevarne/nezaželjene živali. Jaz sem imel vse skupaj v eni manjši posodi (1l) in sem kar z žlico pobiral večje bolhe in paglavce ter komarjeve ličinke (zelo dolgotrajno). Naslednjič bom vzel cedilo in precedil vse skupaj, bo šlo precej hitreje. Slabost je le to, da ti na cedilu ostanejo večje bolhe in ličinke (te potem pač spereš nazaj in ročno poloviš) ter svinjarija (to je dobro). Še najbolje pa je vse skupaj pustiti kar v vedru in iz gladine odstraniti plavajoče delčke, ker so bolhe precej občutljive. Na ta način ti lahko ostanejo nekaj dni.
Je pa hec, ker so bolhe velike od 0.1mm do 3mm, kiklopi pa do 1.5mm, samo taki so precej redki. Tako je zadeva primerna le za mladice oz. zelo majhne ribe. Kar ostane na cedilu pa za večje ribe.
Ko sem potem nalovjene bolhe, kiklope, ličinke in paglavce zlil v akvarij, se je začelo veselje. Ribe so zadevo najprej čudno gledale, potem so pa ponorele. Da vidiš to veselje! Kako luštno jih je bilo pogledati, ko so se podile za bežečimi paglavci. Po tej dirki so imele usta polna paglavcev, ličink in bolh."

Besedilo je prispeval Blaž Kristan.