Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Alge v sladkovodnem akvariju
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Alge: Akvaristov v...
CO2 v akvariju
Pridobivanje CO2
Nadzorovanje rdeč...
Modro obarvani vel...
Vzrok za nenaden porast alg je lahko že samo menjava žarnice oz. svetila v akvariju. Poglejmo zakaj?

Alge v akvariju lahko akvaristu pokvarijo vse veselje. Danes je to mogoče preprečiti.

Lahko bi se na kratko reklo tako: Če imaš v akvariju alge, je to čisto tvoja krivda.

Primer prekomerne rasti alg.V preteklih letih se je v zvezi s problemom alg v akvariju pridobilo veliko znanja in izkušenj. Prav tako se je spremenilo tudi poznavanje in razumevanje te problematike. Zdaj vemo, da je akvarij zapleten, med sabo povezan biološki sistem. Sprememba enega procesa povzroči spremembe veliko drugih - te spremembe pa bodo povzročile korak prvega procesa, kateri avtomatično povzroča celo verigo reakcij.

Primer

Trenutna situacija: V starem akvariju, z nekaj razpadajoče materije v podlagi, filter ni bil čiščen že dolgo časa, prisotna je le majhna količina CO2 in malo podlage. Za osvetlitev služi ena fluorescentna svetilka stara več kot 2 leti, ki komaj še sveti. Čeprav nekate rerastline rastejo počasi, ne uspevajo najbolje. Biološki proces se odvija prepočasi: rastline rastejo počasi, ker je premalo hranljivih snovi in le za silo dovolj CO2. pH vrednost je stabilna v rahlo kislem območju. Nekaj rib se prav tako počuti zelo dobro.

Sprememba: Staro neonsko luč zamenjamo z novo. Kakšne so posledice?

POSLEDICA 1. Povečanjesvetlobe vpliva stimulativno, spodbudi akvarijske rastline, da začnejo rasti. V trenutku ko začnejo rasti, je še vedno prisotna zadostna količina hranljivih snovi, tako da rastline začnejo bolje rasti in s tem proizvajati več kisika.
POSLEDICA 2. S porastom zadovoljive količine kisika, bivalentno železo Fe2+ zelo hitro oksidirav tako imenovano jalovo železo Fe3+. Rezultat je pomanjkanje koristnega in hranljivega železa.
POSLEDICA 3. Mineralno gnojilo se izčrpa hitreje, ker začnejo rastline močneje rasti. Skupno pomanjkanje hranljivih snovi se začne povečevati.
POSLEDICA 4. Veliko mikroelementov in vitaminov se prav tako razkroji ob prisotnosti visoke koncentracije kisika. Nastane pomanjkanje mikroelementov in vitaminov.
POSLEDICA 5. Močnejša rast rastlin povzroči zelo hitro upadanjekoličine CO2, posledica je njegovo pomanjkanje.
POSLEDICA 6. Pomanjkanje CO2 povzroči povečanje pH vrednosti iz npr. 6.5 na 7.5 ali višje.
POSLEDICA 7. Zaradi višje vrednosti pH, se nekaj amonija (NH3+) pretvori v amoniak (NH4). Amonij je nepopolno gnojilo in nestrupen. Amoniak pa je tudi v majhnih količinah zelostrupen za ribe in rastline. Nadaljnje povečanje pH vrednosti lahko spravi ribe v resno nevarnost.
Pred tem se lahko zgodi, da nekatere vrste rastlin uskladiščijo amonij v svojih listih kot hranljivo rezervo. Ta naloženi amonij se delno pretvori v amoniak zaradi spremembe v pH vrednosti tako, da se te rastline zastrupljajo same sebe od znotraj.
To nedvomno povzroča razpadanje naslednjih rastlin:
  • CRYPTOCORYNE
  • LIMNOPHILA
  • ROTALA
POSLEDICA 8. Porast kisika povzroči rezultat oksidacijskega okolja. Za alge je to zelo ugodno in začnejo intenzivneje rasti. Rastline zahtevajo, da se okolje rahlo popravi drugače bodo slabo rasle.

Akvarijske alge so zelo primitivni organizmi. Na novo okolje se zelo težko prilagodijo, v idealnih pogojih pa začnejo uspevati. To pomeni, da imajo alge rade okolje z veliko raztopljenega kisika, da se pravilno razvijajo in proizvajajo še in še kisika, toliko, da ga ribe ne morejo sproti porabiti v tako velikih količinah. Alge hitro povečajo vrednost kisika v vodi na 20-30 mg/l. Nasprotno splošnemu mnenju, so tako visoke vrednosti nenaravne za ribe (za večino akvarijskih ribje stopnja kisika v naravnem okolju le 2-3mg/l). Prekomerna količina kisikazelo hitro uniči naravno razmerje - voda postane bolj agresivna. Ekstremno visoka koncentracija kisika lahko uniči pomembne vitamine ter povzroči, da postanejo mikroelementi neučinkoviti. Rastline prav tako kot ribe, trpijo pomanjkanje vitaminov in mikroelementov. Pogoji so idealni za rast alg in te bodo čedalje bolj izpodrivale rastline. Malo po malo bodo rastline propadale, kot rezultat neugodnih življenjskih pogojev.

Ta skupek posledic, ki so povzročene od ene same spremembe (dejansko izboljšanje), kaže kako tesno je povezan ves proces v akvariju.

Vseh negativnih posledic, povzročenih z menjavo luči, se lahko izognemo z majhnim povišanjem CO2. Že bežen pogled na indikator CO2 je lahko dovolj. Elektronski pH kontrolerji ves čas merijo pH in avtomatsko dodajajo CO2, ter tako ohranjajo pH vrednost stabilno.

Članek prirejen po članku podjetja Dennerle Gmbh (www.dennerle.de)
Prevedel: Samo Poreber

Sodelujte v diskusijah na to temo »