Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Spreminjanje spola pri ribah
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Spreminjanje spola ni nič nenavadnega med ribami, ki živijo na koralnem grebenu. Spreminjanje le tega pa je odvisno od tega, kdo dela družbo ribam, ki spremenijo spol.. To trditev so podali avstralski in ameriški znanstveniki.

JATE POVZROČAJO SPREMEMBO RIBJEGA SPOLA


Dr. Philip Munday iz ARC Centra za raziskovanje koralnih grebenov in šole za morsko in tropsko biologijo na univerziteti Jamesa Cooka je odkril, da si Thalassoma bifasciatum izbere svoj spol glede na skupino, v kateri odrašča. Dr. Munday je s kolegi z univerze Santa Barbara v Kaliforniji opisal ta dogodek v eni svetovno znanih revij Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.


Jato "modroglavih" ustnač sestavljajo samice in majhni samci, ki so podobni samicam. Velikost socialne skupine vpliva na število oz. razmerje mladic, ki se bodo razvile v majhne samce. Več mladic se bo razvilo v samce tam, kjer je veliko rib v jati, ker imajo majhni samčki več možnosti za oploditev iker v veliki jati. Foto: Will White


“Izkaže se, da so družbeni dogodki zelo pomembni pri vrsti Thalassoma bifasciatum, saj v mladosti odločijo ali bo riba ženskega ali moškega spola,” pravi dr. Munday: “Te ribe so zelo občutljive na družbeno okolje, ki dokončno določi njihov spol.”

Thalassoma bifasciatum als Modellobjekt (Foto: A. Spreinat)
Thalassoma bifasciatum als Modellobjekt (Foto: A. Thalassoma bifasciatum, foto: Andreas Spreinat


Ta nenavaden pojav se je razvil zato, da lahko vsak mlad predstavnik vrste poveča možnosti razmnoževanja znotraj obsežnega družbenega sestava.
Ribe s koralnih grebenov življenje začnejo kot larve brez značilnih spolnih znakov. Ko se postopoma razvijajo v mlade ribe, se jim razvijejo tudi spolni znaki (moški ali ženski). Telo se začne spreminjati vse dokler ne dosežejo odrasle velikosti.

Ko so ribe odrasle, imamo dve vrsti samcev: velike lepo obarvane in majhne enolične, slabo obarvane. Pokazalo se je, da so manjši samčki že vse življenje samčki. Dr. Munday je hotel z raziskovalno ekipo ugotoviti, če so se le ti tudi rodili kot samčki ali so se kasneje preobrazili iz samic v samce pod vplivom okolja.

“Hoteli smo izvedeti, kako se določi spol v zgodnjem razvoju teh rib,” je povedal dr. Munday.

Z gojenjem mladih ribic v skupinah, posamezno ali v skupinah po tri osebke, je dr. Munday odkril velike razlike v številu razvitih samcev v posamezni skupini.

Ko so ribe ločene od drugih in odraščajo same, se le redko razvijejo v samce. Ko pa so v skupinah, pa se vsaj ene riba razvije v samca.

Dr. Munday-evi testi so vključevali tudi mlade predstavnike vrste Thalassoma bifasciatum, ki so jih zbrali iz jat v naravi, kjer je bilo že na splošno veliko samcev. Mislili so, da na izbiro spola vplivajo geni, vendar so se ušteli, saj so bili rezultati ravno takšni, kot prej. Ribe, ki so bile osamljene se niso nič raje razvile v samce.

“To pokaže, da spol ni gensko določen, kot je to pri sesalcih in pri ptičih,” je rekel dr. Munday, “saj je bilo število osebkov vrste Thalassoma bifasciatum, ko so bili osamljeni, razvitih v samce zelo majhno v primerjavi z razvitimi samci, ki so živeli v velikih skupinah..”

Vzrok, zakaj okolje Thalassome bifasciatum vpliva na spol, prihaja iz možnosti za razmnoževanje. Ko je na območju malo rib, je spreminjanje spola redko, saj je manj možnosti, da bi prišlo do parjenja, če so v večini sami samci, zato večina samic ostane samic. Tako se ohranja število enih in drugih, ki omogoča normalno obnavljanje jate. Če bi bilo več samcev v majhni skupnosti, bi večji, dominantnejši manjše pregnali, saj pazijo na svoje ozemlje in na samice, ki jih imajo v svojem območju. Tako bi manjši samčki ostali samotarji, samic pa bilo s tem tudi vedno manj, saj bi se le te razvijale v velike dominantne samce.

Vendar, ko je jata dovolj velika, postane težko za večje samce, da bi nadzorovali toliko samic in tako dobijo manjši samci več možnosti, da si zagotovijo potomstvo. Majhni samci izgledajo kot samice, kar jim omogoča, da se lažje skrijejo pred velikimi dominantnimi samci, ki branijo svoje ozemlje in samice, ki prebivajo na tem območju.

Zanimivo je to, da je večina velikih dominantnih samcev začela življenje kot predstavniki ženskega spola, kasneje, ko so le te predstavnice zrasle, pa so se preobrazile v samce.
“Ko ribe spremenijo spol iz odrasle samice v odraslega samca, so spremembe dobro vidne. Njihov izgled se popolnoma spremeni, spolni organi se preobrazijo, začnejo se drugače vesti. Skratka, spremenijo se vse življenjske navade in potrebe,” je povedal dr. Munday.

Ta raziskava je odgovorila na zanimivo staro vprašanje o nenavadni izbiri spola in o zamenjavi le tega. Ta pojav je ključnega pomena za razumevanje skupinskega življenja na koralnih območjih, saj ohranja pestrost in raznolikost vrst na teh območjih.

Pri tej vrsti ribe rodu Hypoplectrus imajo vsi osebki istočasno moške in ženske spolne žleze (hermafroditi) VIR


Več informacij:
Australia: Dr Philip Munday, Chief Investigator, CoECRS, 07 4781 5341, 0419422815
USA: Professor Robert Warner, Department of Ecology, Evolution and Marine Biology, UCSB, 1 805 8932941, 1 805 2844524
Jenny Lappin, CoECRS, 07 4781 4222
Jim O’Brien, James Cook University Media Office, 07 4781 4822
http://www.coralcoe.org.au/

Original: http://www.coralcoe.org.au/news_stories/fishsex.html
Prevedel: Cartman
---------------