Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Akvaristka meseca aprila 2007
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Ana Dragičević iz Ljubljane tokrat predstavlja svoj akvarij z južnoameriškimi ostrižniki zelenimi akarami - " terorčki" (Aequidens rivulatus). Poslala je tudi filmček ...

Moje ime je Ana Dragičević. Nad akvaristiko in ribami nasploh me je navdušil oče. Prvi akvarij mi je naredil že v rani mladosti, tako da imam ribice že od kar pomnim. Najprej sem imela v akvarijih rdečeperke in črnooke ribice, ki sem jih nalovila v Gamljnah, nato sem imela savske ribice, enkrat celo mladico sulca, ki je kaj hitro prerastel akvarij. Tokom let sem si zaželela večji akvarij in kupila sem 120 litrški Juwelov akvarij, v katerega sem najprej naselila neonke, nad katerimi sem bila žal razočarana. Jatne ribice, ki nimajo osebnosti pač niso ribe zame. Nato sem kupila prvega ostrižnika (žal se ne spomnim več katere vrste je bi, vem pa da je bil Pseudotropheus) in riba je popolnoma navdušila. Od takrat naprej imam le še ostrižnike. Zelo všeč so mi oskarji (Astronotus ocellatus), ki so mi prav prirasli k srcu. Bili so moje prve ribe, ki sem jih imela ne le za opazovanje in občudovanje, temveč tudi za druženje. Moja oskarja sta bila navajena, da mi jesta iz roke, pustila sta se tudi božati. Žal pa sta kaj kmalu prerasla akvarij in zaradi njune sreče sem ju podarila akvaristu, ki je že imel svoje oskarje. Z »izgubo« teh ribic sem se težko sprijaznila, a žal nisem imela možnosti za večji akvarij. Tako so minevala leta in moj akvarij so krasili manjši ostrižniki: Pseudotropheus zebra esterae, Melanochromis johanni in Labidochromis careruleus.
Nato se mi je izpolnila dolgo skrita želja in kupila sem 300 l Juwelov biser in vanj marca lansko leto naselila par, 3 mesece starih ribic vrste Aequidens rivulatus (po domače Green Terror). Pri dobrem letu starosti sta se ribici končno začeli obnašati kot par, dvorila sta si, si kopala luknje in si končno našla primerno mesto, kjer sta ustvarila "novo" življenje. Samica je odložila cca 150 jajčec, v ritualu, ki je sledil pa jih je samec ponosno oplodil. Kot dobra mama je samica jajčeca neumorno čuvala, jih fenirala in čistila, samec pa je, v radiusu cca 15 cm, patruljiral okoli gnezdeca ter jih čuval pred ostalimi naseljenci akvarija. Po štirih dneh, ko sem prišla iz službe, jajčec ni bilo nikjer, samica pa se je preselila za velik kamen, kjer je dan prej skopala luknjico ter tam čepela še nadaljne 4 dni (očka je ta čas, še vedno neumorno odganjal "nepridiprave" ). Ko sem včeraj prišla domov, pa me je pričakal vrtec lepih, malih, tigrastih mladic, cela četica jih je... cca 100 malčkov. Prav užitek jih je gledati, kako raziskujejo nov svet in če se preveč oddaljijo, jih samička takoj popoka v usta in jih izpljune nazaj na mesto, kjer je varno. Samec pa je sedaj teritorij družine povečal na polovico akvarija, družini tako sedaj pripada cca 150 l akvarija. Če so ostali prebivalci akvarija na svoji polovici ni problemov, če pa si kakšen le drzne prestopiti nevidezno mejo, jih kaj hitro "faše" in je primoran nazaj na svojo polovico. Sedaj sem uredila že nov akvarij, kamor bom čez cca 14 dni preselila mladice, kjer jih bom poskusila vzgojiti v lepe, malo večje terorčke.


Na spodnjih filmckih si lahko ogledate mladice zelenih terorčkov in družinsko življenje tega izjemno priljubljenega ostrižnika med slovenskimi ljubitelji ostrižnikov.

Cichlid power!

http://www.ozs.si/vse_sorte/ribe/ribe.htm


Lp, Ana


Ana je tudi organizatorka in sodnica v novi kinoliški disciplini, Rally obedience

Vse zainteresirane vabim na: 1. DRŽAVNO TEKMO RALLY OBEDIENCE-a, 
ki bo potekala 15.04.2007 na vadišču KD Krim v Sneberjih.
Zadnji rok prijave je 10.04.2007
Prijavnice: http://www.kinoloska-zveza.si/

Ana Dragičevič