Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Duh je ušel iz steklenice
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Sekulja
Ogrožen avtohtoni...
Neavtohtone vrste izpuščene v naravo lahko povzročijo pravo razdejanje med avtohtonimi vrstami. Poleg želve rdečevratke in še nekaterih tokrat predstavljamo ameriškega signalnega raka.

Zgodbam o invazivnih tujerodnih vrstah, ki se pri nas ponavljajo še ni konca. Tudi na akvazinu je bilo že večkrat opisano, kako invazivne tujerodne vrste izpodrivajo naše domače avtohtone. Lep primer je želva rdečevratka, ki v naših domačih habitatih poskuša izriniti avtohtono močvirsko sklednico. Prav tako se dogajajo podobne napake, katerih vzrok so ekonomski interesi, mogoče tudi malomarnost ali celo neosveščenost, tudi pri potočnih rakih. Naše avtohtone vrste rakov, namreč iz svojih slovenskih habitatov izrinja ameriški signalni rak Pacifastacus leniusculus.

Ameriški signalni rak - Pacifastacus leniusculus
http://www.shellfish.org.uk/images/freshwater_crayfish.jpg


Njegova domovina je zahodna obala Amerike, od tam pa so ga v Evropo prvič peselili že leta 1860. Kot pa smo že navajeni iz nekaterih ameriških filmov, je tudi omenjeni rak pobegnil iz ograjenih bazenov gojilnic in pričel svoj morilski pohod po evropskih vodah. V svoji požrešnosti je uničeval ribji zarod, kot prenašalec račje kuge (glivična bolezen, ki jo povzroča gliva Aphanomyces stac), pa je povzročal nepopisno škodo.

V številnih potokih po Evropi so domorodne vrste potočnih rakov v nekaj letih lokalno izumrle, potem ko so v potok prišli ameriški vsiljivci.

Ameriški signalni rak ne le, da preživi račjo kugo, ampak jo tudi prenaša. Kot ostali ameriški raki za to boleznijo ne zboli, naše vrste kot so jelševec, koščak, koščenec, pa poginejo v nekaj tednih. Prav zaradi tega so tik pred izumrtjem.

Koščak
Koščak
http://www.ribiska-druzina-tolmin.si/ribe_rak_koscak_1_v.jpg

Koščenec
Koščenec
http://www2.pms-lj.si/razstave/kras/dragonja.html

Jelševec
Jelševec
http://nfp-si.eionet.eu.int/sokol/albums/userpics/10112/normal_2006-08-30%20Rak-2.JPG

Ameriški signalni rak je Slovenijo dosegel v porečju Mure, prvič pred štirimi leti. Do danes naj bi se naselil že vse do izliva reke Ščavnice. V sklopu projekta Natura 2000 so za naša raka, koščaka in koščenca razglasili posebna varstvena območja, ne pa tudi za jelševca, kajti odgovornim na ministrstvu za okolje se ni zdelo vredno potrditi vseh, ampak le polovico od predlaganih 64 varstvenih območij. Ribiči so signalnega raka uvrstili med lovna sladkovodna bitja. Njegovo meso je namreč zelo okusno, zaradi hitre rasti in uspešnega razmnoževanja pa ga v nekaterih evropskih državah žal še vedno naseljujejo.

Roman Gril – DISKUS RoManijA
(diskus@slohost.net)