Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Ognjenoglava (rdečeglava) tetra
Hemigrammus bleheri
Ognjenoglava (rdečeglava) tetra

Hemigrammus bleheri
Družina: Characidae

Rdečeglavke ali Rdečeglave tetre spadajo v družino ameriških karacinidov za katere je značilna tolščenka med hrbtno in repno plavutjo. So mirne in robustne ribe in dobro shajajo z ostalimi ribami s podobnimi zahtevami.
Potrebujejo kvalitetni in čisto vodo, ki jo moramo pogosto menjavati. So precej zahtevne, saj moramo za optimalno ugodje vzdrževati nitrate pod 30mg/l. Ker so to amazonske ribe, potrebujejo kislo in mehko vodo, ki jo je potrebno filtrirati skozi šoto.
Razmnožujemo jih v mehki (4dH) in kisli (6-6.5pH) vodi pri temperaturi med 25-28°C. Ikre odlagajo na dno, v večjih akvarijih lahko tudi na drobnolistnate rastline. Odrasli pojedo ikre, zato jih po drsti takoj odstranimo iz akvarija. Mladice se izležejo prej kot v 24 urah in prosto plavajo četrti dan. Hranimo jih z zelo drobno hrano (infuzorji), lahko pa poskusimo tudi z res sveže izvaljenimi navpliji artemij, saj so zelo majhne.
Zelo podobni sta ji tudi vrsti H. rhodostomus in Petitella georgiae. H. rhodostomus je slabše obarvana in je zato redko dosegljiva.

Velikost: 5cm
Temperatura: 23-26°C
Voda: 5.5-7.5pH, 4-20dH
Akvarij: 80l
Zadrževanje: sredina

___________________________________________________

Glej članek 3 vrste rdečeustnih teter

Oblika primerna za tiskanje Natisni