Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Drobnousti poševček
Nannostomus eques
Drobnousti poševček

Nannostomus eques
Družina: Lebiasinidae

Ta do 5 cm velika (ali majhna) ribica ima tanek torpedasto oblikovan trup in je običajno brez tolščenke, čeprav se včasih pojavijo tudi primerki z njo. Gobček ima majhen in špičast, z eno besedo droban (ime), vendar pa ima kljub drobnemu gobčku v zgornji čeljusti celo zobe!

Barve niso prav posebno izrazite, rjave črte na srebrnosivi podlagi, srednja je nekoliko zlato obrobljena. Podrepna plavut ima rdečo liso, prav tako tudi spodnji del repne plavuti. Samci so nekoliko izraziteje obarvani še posebno je izrazitejša rdeča lisa na podrepni plavuti, ki je tudi nekoliko bolj koničasta kot pri samicah.

Ker že niso ravno prelestnih barv, pa jim daje poseben čar njihov način plavanja. Plavajo namreč postrani, pod kotom 45%, z glavo proti površini vode.

So ribe tako imenovanih »črnih voda«, kar po domače pomeni vode, ki so zaradi huminskih kislin in barvil obarvane rjavo, vendar pa kljub temu izredno čiste.
Kljub temu, da je to prilagodljiva in odporna vrsta, saj se prilagodi tudi dokaj trdim in celo bazičnim vodam, je v akvariju najbolj primerno poskrbeti za mehko (okoli 4 dGH) in kislo vodo (6-7pH). Temperature naj se gibljejo nekako od 25 do 28 °C.

V naravi živijo v majhnih jatah, med vodnimi rastlinami in potopljenimi koreninami ter vejami dreves, zato jih tudi v akvariju imejmo najmanj 8. Njihova poglavitna hrana so vodne mušice in različne ličinke, katere običajno pobirajo s površine vode ter mali organizmi, ki se nahajajo med algicami na vodnih rastlinah. Morda ob »obiranju« organizmov z alg s svojimi zobmi tako odgriznejo tudi kaj »zelenjave«.

Velikost: 5 cm
Temperatura: 25-28 °C
Voda: 6-7 pH, 4dGH
Akvarij : 60l
Zadrževanje: sredina, vrh, druži se v jate

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik