Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Kresnička
Hemigrammus erythrozonus
Kresnička

Hemigrammus erythrozonus
Družina: Characiidae

Kresnička (Hemigrammus erythrozonus), DURBIN 1909, je doma iz biotopa gvajanske reke Rio Essequibo. Primerna vrsta za začetnike, a zelo lepa in kontrastna drugim vrstam teter ali neonk v večini južnoameriških ureditev. Podobna je enako svetleči vrsti razbore iz Azije. Po vsej dolžini telesa ima črto, ki v ustrezni svetlobi žari rubinsko rdeče z zlatim odsevom. Prozorne plavuti so na konicah rahlo mlečno bele barve. Tipična mirna pragozdna jatna riba, ki zraste 4 - 5 cm.

Akvarij naj bo vsaj 60cm dolg s parametri vode: pH = 6,0 - 7,5; mehka do srednje trda (do 15°dGH); temperatura 22°- 26°C. Šibka difuzna svetloba, plavajoče rastline, temna podlaga, skrivališča z gostimi rastlinami v ozadju akvarija.

Med drstjo naj ima voda 25°- 28°C. Samičke so večje in bolj debele. Za drst uporabimo čim bolj vitke in mlade samčke. Razmnoževanje dokaj lahko, med drobnolistnimi rastlinami, a vseeno za malo bolj izkušene akvariste; mehka voda med pH = 5,5 - 6,5; največ do 4°dGH. Iker je med 150 in 250 na drst. Akvarij naj bo po drsti zatemnjen. Ličinka se izvali po 24 urah, mladice splavajo po 102 urah. Prva hrana za mladice: parameciji, kotačniki, navpliji samookov, a že prvi dan lahko tudi manjše vrste pravkar izleglih navplijev artemije.

Velikost: 4 - 5cm
Temperatura: 22 - 26°C
Voda: pH 6.0 - 7.5 ; 4 - 15°dGH
Akvarij: 90l , 60cm - s temno podlago
Zadrževanje: sredina

Besedilo je prispeval Bojan Dolenc, AQUA VITA d.o.o. < /P >

Oblika primerna za tiskanje Natisni