Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
žličarka
Corynopoma riisei
žličarka

Corynopoma riisei
Družina: Characidae - Glandulocaudinae

Žličarka, Corynopoma riisei Gill, 1858
Pozabljena lepotica iz družine karacinidov.
Sistematika : Chordata - Vertebrata - Osteichthyes - Actinopterygii - Ostariophysi - Characiformes - Characidae - Glandulocaudinae - Corynopoma
Sinonimi : Corynopoma albipinne, Corynopoma aliata, Corynopoma searlesi, Corynopoma veedonii, Nematopoma searlesii, Stevardia albipinnis, Stevardia aliata, Stevardia riisei.
Etimologija : koryne (grško) = kij, palica + poma = škržni poklopec + riisei = po danskem zoologu A.H. Riise-u iz St. Thomas-a v West Indies (Karibi?). Rodovno ime se nanaša na kijast, žličast izrastek (spatula = zoološko žlica : žlicarica), ki odraslim samcem izraste iz škržnega poklopca .
Tuja imena : Swordtail characin (angleško), Sword-tailed sardine (Trinidad - angleško), Swordfin characin (ameriško), Zwergdrachenflosser (nemško), gruczolowiec niebieskopregi (poljsko), sardinita cachete de espada (Venezuela - špansko)
Domovina : obrežne reke otoka Trinidad ; severna Venezuela in Kolumbija : porečje reke Meta .
Biotop/habitat : pod gladino odprte vode, tako v rekah, kot jezerih.
Spol : ima daljše prsne plavuti in pri etimoligiji opisano žličko oz.lopatico, s katero med drstjo vabi .
Obarvanost : Zelenkasto rumeno telo ima pri ♂♂ močno podaljšane plavuti in dolg, žličast podaljšek škržnega poklopca, ki sega do sredine telesa. je manjša in ima krajše plavuti. Eden od razlogov, da ta zanimiva vrsta ni bolj pogosta v akvarijih je, da ni tako intenzivno obarvana, kot večina bolj popularnih vrst karacinidov.
Obnašanje : miroljubna riba jate (najmanj 6 osebkov), idealna za skupinske in vrstne akvarije. Hrano najraje pobirajo s površine, posebej sadne mušice in skakače (Collembole).
Ureditev akvarija : gosto zaraščen akvarij z veliko prostora za plavanje in obvezno plavajoče rastline ; rade imajo močno svetlobo, tudi nekaj sonca dnevno, če je le možno. Raje imajo močen vodni tok, kjer se lovijo; nujen pokrov, saj lahko skočijo iz akvarija. Sicer zelo nezahtevna in prilagodljiva vrsta, idealna akvarijska ribica.
Hrana : vsejeda, omnivor, rada ima živo hrano (rakci, trzače, skakači, sadne mušice...).
Razmnoževanje : drstni akvarij mora biti velik najmanj 50 cm; temperaturo dvignemo na +26°C - 28°C; med "plesom" samci odprejo škržne poklopce, tako da je žlička v kotu 90° napram samici; ko je ta "osvojena", dovoli, da ji samček odda semenski paket, ki ga samica sprejme v spolno odprtino in ga spravi v oviduktu; kasneje se samica drsti sama, lahko večkrat zaporedoma (podoben način razmnoževanja ima prav tako riba iz istega okolja - habitata = gupi). Naenkrat lahko odloži do 60 iker na rastline ; izležejo se po 24 - 36 urah in mladice prosto plavajo 2 dni kasneje ; hranimo jih z infuzoriji, posebej kotačniki in navpliji rakcev samookov; sprejmejo že tudi majhne navplije artemije in celo suho hrano v prahu ali v sili jajčni rumenjak.
Življenska doba : 5-6 let
Ogroženost : ni je na IUCN rdečem seznamu
Povprečna cena : 2 € (0.8 € gros.)
Posebnosti : pred nekako pol stoletja je bila ta vrsta izjemno priljubljena med akvaristi, posebej za "nas mlajše kadre" je bila kar nekakšen pojem; žal je zadnja leta popolnoma izginila iz naših akvarijev, še ena izgubljena hči . Verjetno je eden od razlogov tudi, da se ta vrsta ne obnese kot farmska riba, tudi ne prenese povprečnih pogojev transporta in je glede aklimatizacije in karantene izjemno občutljiva vrsta; gotovo pa je glavni razlog povečana občutljivost na ribjo tuberkulozo, ki je to drugače izjemno zanimivo, hvaležno akvarijsko ribico izbrisala iz železnega repertoarja povprečenga akvarija, posebej začetniškega.
Stopnja zahtevnosti : če v akvariju ni bolezni, je to ena najprimernejših vrst ta začetnika . Karantena !
http://images.google.com/images?q=Corynopoma+riisei

Velikost : 7 cm
Temperatura : 22°C - 28°C
Voda : pH = 6,0 - 7,8 ; do 25°dGH
Akvarij : 70 cm = 112 litrov
Zadrževanje : sredina , vrh
___________________________________
Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik