Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Siva ali rdečetrebušna piraja
Pygocentrus nattereri
Siva ali rdečetrebušna piraja

Pygocentrus nattereri
Družina: Characidae

Siva piraja ( Pygocentrus nattereri )

Siva ali rdečetrebušna piraja, Pygocentrus nattereri, Kner, 1858 je ena najpogostejših vrst piraj pri nas, kolikor sploh lahko pišemo o priljubljenosti. Najbolj jim ustreza, če imajo v akvariju veliko korenin, saj je tako tudi v naravi, v Gvajani, Surinamu, Braziliji. Voda naj bo rjava; dodajamo šoto. Zaradi dodajanja šote lahko sklepamo, da je ustrezna voda za njih kisla in mehka. Je zelo lepa riba, še posebno, ko zraste in nima več črnih pikic po telesu. Takrat jim ostanejo samo zlate luskice. Rade imajo živo hrano. V Sloveniji ni veliko srečnežev, ki bi se jim piraje zdrstile. Nekaj primerov poznam, nobeden pa še ni povedal v kakšnih pogojih so imeli ikre piraj.
Glede imena je najbolj zanimivo to, da nekateri pišemo PIRAJA, nekateri PIRANJA, drugi pa PIRANHA. O imenu bi bilo še treba kaj podebatirati, saj v vsaki knjigi piše drugače. (Debata o tem poteka tule ...)
Spol: Samec je bolj »suh«, samica pa je bolj okrogla.
Značaj: Dokaj mirna riba, dokler ne vidi hrane.
Združljivost z drugimi ribami: Nekateri imajo poleg piraj razne plekote in ostrižnike. Sam imam zraven zelenke, ki ju piraje niso pojedle. Poleg lahko imamo (če imamo srečo) tudi gupije. Prebral sem primere, ko jim nkakor ni uspelo združiti piraj in plekotov, pa so počakali, da so se polenile in nato dali zraven druge ribe. Primer pa je tudi, da daš ribe zraven, ko so piraje še majhne. Sam nisem poizkušal družiti rib, dokler bosta zelenke notri, bo akvarij malo drugačen.
Rast: Piraje kar hitro rastejo, naj bi 15cm v prvem letu, potem rastejo počasneje, saj se nekoliko polenijo. Pri 16, 17cm se rast bolj ali manj upočasni. Največja, ki so jo merlili je imela 32.5cm.
Drst: Piraje vzpodbudimo k drsti z menjavo vode. Samec postane temen in skupaj s samico plavata skupaj in kopljeta jamo za odlaganje iker. Po končani drsti samec čuva ikre, samico vzamemo ven. Po dveh do štirih dnevih se izležejo mladice, ki jih odstranimo, saj kasneje samcu ni več mar za mladice. Samec je lahko še zelo agresiven, ko mu želimo s cevjo odvzeti ikre. Mladic je veliko. Mlade začnemo hraniti, ko vse splavajo, z lićinkami solinskih rakcev. Mladice hitro rastejo.
Hrana: Nemastno meso, žive ribe, lignji, mrtve ribe, krill, deževniki. V skrajni sili briketi za želve in mesojede ostrižnike. Kdaj se zasledi, da hranijo tudi z briketi za pse in mačke. Bolje je hraniti z ribami, mesom in žuželkami, ki so naravna hrana.
Voda: Mehka in kisla. Rjava voda (šota v filtru!)
Akvarij: Na ribo vsaj 160 l vode (min. 80 cm), bolje več, precej več. V trgovini so večinoma v malih akvarijih. Zaraščen z trpežnimi rastlinami, saj jih potrgajo. Korenine, grob ali fin pesek.


Za dodatek še ena tabela o vrstah:
o Pygocentrus Family
 Red Belly Piranhas
 Caribe Piranha
 Piraya Piranha
 Ternetzi Piranha
 Super Red, Red Belly Piranha
o Serrasalmus Family
 Altuvie Piranha
 Black Piranha
 Brandti Piranha
 Diamond Piranha (Black)
 Diamond Piranha
 Diamond Piranha (Gold)
 Eigenmanni Piranha
 Elongatus Piranha
 Gold Piranha
 Irritan Piranha
 Manuelli Piranha
 Marginatus Piranha
 Medinai Piranha (new)
 Sanchezi Piranha Purple form
 Sanchezi Piranha Red form
 Scapularis Piranha
 Compressus Piranha
 Hollandi Piranha


Besedilo je sestavljeno iz mojih in izkušenj drugih, njihovih mnenj in opažanj. Vprašanja in odgovori na nekatera vprašanja lahko napišete tule http://www.akvazin.com/diskusije/default.cfm?Nit=13&Tema=710&cfid=6839220&cftoken=66776641
Hvala Mariu (MICK), za koristne informacije.

Slike so iz www.aquascapeonline.com

Žiga BurgarOblika primerna za tiskanje Natisni