Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
rumena ali citronska tetra
Hyphessobrycon pulchripinnis
rumena ali citronska tetra

Hyphessobrycon pulchripinnis
Družina: Characidae – Tetragonopterinae

..., Ahl 1937 pokaže vso svojo lepoto in intenzivne barve samo v optimalnih pogojih, predvsem v mehki in rahlo kisli pragozdni vodi in ob obveznem dodatku žive hrane.

Taksonomija: Vertebrata - Osteichthyes - Actinopterygii - Neopterygii - Teleostei - Ostariophysi - Characiformes - Characidae – Tetragonopterinae – Hyphessobrycon - pulchiprinnis

Etimologija : hyphesson = manjši; Brycon = rod južnoameriških karacinidov (so mu sorodni, a so manjše rasti); pulchripinnis = lepe plavuti, »lepo oplavuten«.

Sinonimi: Hemigrammus erythrophthalmus (Kner, 1860)

Tuja imena : Lemon Tetra; Zitronensalmler, Schönflossensalmler, Citrontetra, citronček ...

Domovina : pritoki v srednjem in spodnjem delu reke Tapajos in reke Rio Curua do sul (zemljepisna širina -2° 39' 0.00"; zemljepisna dolžina -54° 10' 1.20").

Biotop/habitat : majhni, močno zaraščeni potočki s kristalno vodo.

Obarvanost : telo imajo prosojno in rumenkasto do oranžno obarvano. Za škržnim poklopcem lahko opazimo v difuzni (odbiti) svetlobi oranžno do rdečo bleščečo liso. Zgornji del očesa (šarenico) imajo intezivno rdečo. Rumeno – zlata podolžna črta jim poteka na sredi telesa od repa do škržnega poklopca. Plavuti so prozorne z izjemo hrbtne, ki je včasih rdečkasta in analne, ki ima spredaj intenzivno rumeno in zadaj črno obrobo.

Spol : samčki so vitkejši in imajo temno obrobljeno analno (podrepno) pavut, samičke so rahlo večje.

Vedenje : miroljubna riba s posebnim, radovednim karatkterjem. V jati mora biti najmanj 8 osebkov. So za spoznanje bolj plašna in občutljiva vrsta v primerjavi z ostalimi tetrami.V času drsti samčki branijo majhne teritorije (10 cm). Ta tetra plava v vseh nivojih akvarija.

Ureditev akvarija : akvarij mora imeti temno podlago in ozadje, veliko rastlin in praznega prostora za plavanje, svetloba difuzna. Koristen je šotni filter in reden dodatek črnovodnih preparatov (recimo »Diskuston«). To miroljubno vrsto lahko kombiniramo z večino miroljubnih rib iz sorodnih mehkovodnih južnoameriških biotopov.

Hrana : drobna živa hrana , a tudi kvalitetna umetna hrana. Je vsejedec (vodne bolhe, samooki, artemije, solata, alge). V naravi se hrani z zooplanktonom, zoobentosom in kar je za obarvanost te vrste zelo pomembno – s fitobentosom in fitoplanktonom (od tod dobi intenzivne naravne barve).


レモンテトラ01

Razmnoževanje : srednje zahtevno. Zadostuje akvarij 12 – 20 l. Spolno zrele rumene tetre se drstijo skozi celo sezono po malo. Samička ima ovulacijo na vsake 4 dni, med vsako drstitivijo odvrže skupno nekje 160 iker. Po oploditivi s spermiji je ikra velika 0.90 mm. Drstijo se redno tudi v skupnem akvariju in če je v njem veliko javanskega mahu ali podobnih rastlin, nekja mladic preživi kar v akvariju. Bolje jih je dati drstiti v posebno urejen drstni akvarij. Samček brani teritorij, samičke pa plavajo v jati in se posamično pridružijo samčku, da odvržejo ikre. Samček je fertilen do nekako 10 drstnih plesov. Po drsti tudi samček zapusti ikre. Stopnja mortalitete iker je pri tej vrsti dokaj visoka. Ikre se izležejo po 24 urah, po 5. dneh postanejo ličinke prosto plavajoče ribice. Te sprva jedo infuzorije, predvsem kotačnike in paramecije, profesionali gojitelji jih hranijo tudi s posebno granulirano hrano, ki ima premer manj kot 50 mikronov. Po 3 dneh pa že sprejmejo navplije artemije, po nekaj dneh tudi mikročrve in določen zooplankton.

Življenska doba : do 5 let

Bolezni : bolezen neonk, ki jo povzroča parazitski trosovec Plistophora hyphessobryconis, ribja tuberkuloza. Eden od razlogov, da je rumena tetra bolj redek gost v akvarijih, je njena izjemna občutljivost na ribjo tuberkulozo (vrste Mycobacterium spp.). Zato moramo ob nakupu paziti, da ne kupimo sumljivih, vidno shujšanih rib, ki so brez apetita.

Posebnosti : rumene tetre iz narave so neprimerno lepše obarvane od farmsko vzgojenih; to je tudi eden od razlogov, da to lepo ribico bolj poredko srečamo v naših akvarijih. Na farmah Daljnega vzhoda so vzgojili tudi albino pasmo rumene tetre, vendar so te ribe zgolj bleda senca oz. neposrečen »ponaredek« naravne oblike. Kot rečeno, je riba najlepše obarvana v mehki vodi. Prvič sta to vrsto tetre pripeljala v evropske akvarije v Berlin leta 1937 nemška akvarista Scholze & Poetzschke.

Stopnja zahtevnosti : za bolj izkušene akvariste.

Velikost : 4,8 - 5,0 cm
Temperatura : 23° - 28°C
Voda : pH = 5,5 - 7,5 ; dGH = < 10° °; dKH = < 7° ; NO3 = < 20 mg/l
Akvarij : min. 60 cm = ~ 70 litrov
Zadrževanje: sredina
___________________________________

© Bojan Dolenc


Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik