Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Ognjena tetra
Hyphessobrycon flammeus
Ognjena tetra

Hyphessobrycon flammeus
Družina: Characidae - Tetragonopterinae

Ognjena tetra, Hyphessobrycon flammeus, MYERS, 1924.
Živela je v gosto zaraščenih predelih vzhodne Južne Amerike v okolici Rio de Janeiro - Brazilija (v naravi je izumrla zaradi prelova!).

Tuja imena: Engraçadinho, Roter von Rio, Flame tetra,

Je riba jate in se zadržuje v sredini akvarija. Samci iste vrste imajo med seboj stalno majhne prepire, drugače pa je do ostalih prebivalcev akvarija miroljubna in je dober sostanovalec ostalim tetram, Corydorasom, listarkam/skalarkam,... skupni akvarij naj bo gosto zaraščen, najraje se zadržuje med rastlinami kot so kabombe (Cabomba spp.), rogolisti in valisnerije, kjer se podnevi cela jatica porazdeli med posameznimi stebli, proti večeru pa postane bolj živahna. V akvariju imejmo minimalno 6 primerkov, saj tako tvorijo jato. Slednji naj bo dovolj velik (od 120l naprej), najbolje s šotnim filtrom. Samec se od samice loči po obliki trupa in sicer je bolj vitek in pa manjši. Zraste do 5cm. Najlepšo barvo pa dobi ob hranjenju z živo hrano.

VODA: glede vode ni prezahtevna riba, le za drst moramo postopoma znižati trdoto vode na 2-4°dH. Ustreza ji pH 6-7,5 in pa temperatura od 24-26°C.

HRANA: brez problema sprejme tudi listnato hrano, tubifekse, ličinke, rakce, poparjeno špinačo,...

DRST: Za drstitveni akvarij zadostuje 20 litrski, v katerega na dno položimo mrežico, nanjo pa lahko z laksom navežemo javanski mah ali pa rogolist da starši ne morejo pojesti iker. Temperaturo rahlo kisle vode znižamo na 24oC, trdoto pa na 3-5 dH. Priporočljiva je uporaba reverzne osmoze za mehčanje vode. Drstimo eno samičko in dva samčka, ki jih v akvarij damo zvečer. Drst poteka v jutranjih urah. Odrasle takoj po koncu drstitve odstranimo. Ikre naj bi bile občutljive na svetlobo, zato akvarij rahlo zatemnimo. Mladice se izležejo po 2-3 dneh in plavajo po 3-4 dneh. Takoj jejo sveže izvaljeno artemijo.

Velikost: 3 - 4 cm

Temperatura: 22-28°C

Voda : pH = 6 - 7,5 ; pod 15°dGH

Akvarij: 50 cm (60litrov)

Zadrževanje: sredina

____________________________________________________________

Avtor (tekst in foto): Žiga Oražem - wix

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Žiga Oražem