Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
rdeča neonka
Paracheirodon axelrodi
rdeča neonka

Paracheirodon axelrodi
Družina: Characidae - Tetragonopterinae

Rdeča neonka, Paracheirodon axelrodi, SCHULTZ, 1956 sodi med najlepše, najpopularnješe in iskane tropske sladkovodne akvarijske ribe.

Taksonomija: Vertebrata - Osteichthyes - Actinopterygii - Neopterygii - Teleostei - Ostariophysi - Characiformes - Characidae - Cheirodontinae - Paracheirodon – axelrodi.

Etimologija : Para = v sorodu z; Cheirodon = rod južnoameriških karacinidov; axelrodi = po znanem ameriškem akvaristu in založniku založbe T.F.H. Dr. Herbertu Axelrodu.

Sinonimi: Cheirodon axelrodi , Hyphessobrycon cardinalis.

Tuja imena : Cardinal tetra, Red neon; Kardinal tetra, Roter neon; neonka červená (češko).

Domovina : Brazilija, Kolumbija in Venezulela; pritoki rek Rio Negro, Rio Orinoco in Rio Vaupes.

Biotop/habitat : senčni hladni pragozdni počasi tekoči potočki (»igarapés« ) s »kristalno« in le občasno »črno« vodo; gozdna jezera in med deževno dobo potopljen pragozd ("igapó" ).


http://www.fogato.com/cartella/diorami/foresta_inondata/diorama/cardinali4.JPG

hrbtoplovka (Belostomatidae) preži na jato rdečih neonk

model izdelal Ermano Bianchi

Spol : samčki so manjši in vitkejši, samičke so bolj debele.

Obnašanje : izjemno živahna , miroljubna riba jate (najmanj 8 rib ); je dnevno aktivna riba, ki plava v jati pri dnu ali sredini akvarija. Ponoči se razbarvajo in spijo na dnu akvarija (zato ne smejo biti z njimi v akvariju nočno aktivni talni somi ali činklje). V naravi se selijo, v akvariju lahko to delno uredimo z ustrezno spremembo okoljskih parametrov ali jih preselimo v drug akvarij.

Ureditev akvarija : akvarij mora imeti temno podlago in ozadje, nujne so plavajoče rastline, saj so rdeče neonke fotofobične in se bolje počutijo v diskretno osvetljenem okolju z difuzno svetlobo. Voda mora biti obvezno mehka, sicer dobijo blokado ledvičnih kanalov zaradi kalcijevih soli – »ledvične kamne«, kar zelo zmanjša njihovo življensko dobo. V optimalnem »biotop« okolju dočakajo v ujentištvu povprečno 5 let, celo do 10,5 let.

Hrana : drobna živa hrana , a tudi kvalitetna umetna hrana. Je vsejedec (vodne bolhe, samooki, artemije, solata, alge). V naravi se hranijo z mezofavno (kotačniki, tekamebe ipd.), perifitonom (živalce na vodnih rastlinah), drobnimi rakci, ribjimi ikrami, detritom, mrtvimi ribami in celo algami, tako enoceličnimi kremenastimi algami (Navicularia, Pinnularia) kot tudi večceličnimi zelenimi algami (Chlamydomonas, Conjugatophyta, Volvocaceae ...). V sušnem obdobju, podobno kot druge ribe iz tega mehkovodnega habitata (najbolj znani so diskusi in visokonose listarke) občasno jedo samo koščke sadja, ki pade v vodo iz dreves, glivice, pršice, mravlje in druge kopne žuželke, ki padejo v vodo (Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, 2004).

Razmnoževanje : zelo težavno. Zadostuje drstni akvarij 20 x 15 x 15 cm (5 l) z destilirano vodo in 10 kapljic »DISKUSTON«-a, temperatura naj bo 26°C - 27°C. Lahko dodamo razkuženo javansko praprot. Električna prevodnost te vode ne sme preseči 30 mikrosiemens/cm, voda mora biti naravno kisla, pH = 5,5 . Rdeče neonke se drstijo zjutraj med 3. in 4. uro, samička med drstno seanso odvrže na dno med 300 – 500 iker. Ikre se izležejo po nekako 20 urah, prosto splavajo 5. ali 6. dan po drsti. Mladice rastejo v primerjavi s sorodnimi vrstami hitro, neonska črta se pojavi po 5. do 8. tednu. Mladice jedo prve 3 dni kotačnike ali paramecije, po tem jih lahko hranimo tudi s sveže izvaljenimi navpliji artemije in celo ustrezno mikronsko suho hrano. Spolno dozorijo malo pred 1 letom starosti. Za uspešno drst je bistvena kvalitetna voda in starost in pravilno hranjenje matičnega para pred drstjo. Češki akvaristi razmnožijo na stotisoče teh prekranih ribic, ker imajo bogate izkušnje na tem področju.

Življenska doba : v naravi 1 leto; v akvariju 5 do 10,5 let.

Bolezni: bolezen neonk, ki jo povzroča parazitski trosovec Plistophora hyphessobryconis, ribja tuberkuloza.

Posebnosti : Češki akvaristi so pred kratkim s selektivno selekcijo vzgojili zlato obarvano rdečo neonko, gojitelj Dr. Karel Zahradka iz Prage pravi, da tudi v naravi obstajajo rdeče neonke v različnih barvnih oblikah, ki bodo kmalu opisane kot različne vrste. Leta 1952 je septembra pionir limnološega raziskovanja Amazonke prof. Harald Sioli (1910 - 2004) prvi videl rdeče nenoke v zgornjem toku Črne reke (Rio Negro). Nekaj teh rib je poslal Dr. W. Ladiges-u iz Zoološkega muzeja v Hamburgu, vendar so bile žal ribe slabo konzervirane in jih nemški zoolog ni mogel opisati. To čast sta imela 4 leta kasneje 2 ameriška ihtiologa. Dr. H. Axelrod je slišal, da uvaža te ribe samo Fred Cochu, takratni največji uvoznik akvarijskih rib na svetu (bil je lastnik akvarija Paramaount Aquarium v Ardleyu, New York). Heiko Bleher trdi v svoji monografiji "BLEHER`S DISKUS Volume 1" na str. 54 v poglavju o Ferdinandu Cochu-ju (1910 - 1994), da jih je določeni ("a certain" ) H.R.Axelrod kupil leta 1956 v lokalni zootrgovini in jih razglasil za svoje odkritje! Domačini so v svojem jeziku lingua geral rekli tej ribi cardinais. Nekaj mrtvih neonk je dal kolegu ihtiologu, s katerim je takrat ravno pisal knjigo, Dr. Leonard P. Schultz-u, kuratorju Smithsonian Institut-a in ta je prvi ugotovil, da je to nova vrsta, ki jo je sprva poimenoval "scarlet characin". Leta 1956 šele jo je opisal kot novo vrsto v akvaristični reviji T.F.H. (Tropical Fish Hobbyist) in ji dal ime po odkritelju Cheirodon axelrodi. Istega leta pa sta jo opisala tudi prof. Dr. G.J. Myers in dr.S.H. Weitzman v »Stanford Ichthyological Bulletin« kot Hyphessobrycon cardinalis. Danes ji rečemo Paracheirodon axelrodi po reviziji francoskega ihtiologa J.Gery-ja leta 1960. Še isto leto je poslovnež Fred Cochu začel izvažati to ribo v tisočih kosov na mesec in ji dal ime po domačinskem "cardinal tetra" = kardinal neonka . Danes na leto izvozijo iz Brazilije na desetine miljonov teh rib po vsem svetu. Ekologijo rdeče neonke je prvi obdelal znani nemški akvarist prof. Dr. R. Geisler.

Članka na AKVAzinu:

Odkrivanje neonk

Habitati Črne reke - utrinki

Velikost: v naravi 2,5 cm; v akvariju običajno okoli 3 - 4,5 ; največ do 7 cm.

Temperatura: 20° - 27°C (novejša literatura navaja 20°C - 23°C)

Voda: pH = 4,6 – 6,2 ; dGH = do 4°; dKH = manj kot 0,5°

Akvarij: min . 70 cm = ~ 90 litrov

Zadrževanje: dno, sredina
___________________________________

Slika zgoraj: http://aquafish.punt.nl/upload/Paracheirodon20axelrodi1.jpg

Bojan Dolenc

Copyright © Bojan Dolenc

__________________________________________________________________

Starejši zapis iz 5.3.2000

Paracheirodon axelrodi
Rdeča neonka

Paracheirodon axelrodi
Družina: Characidae

Rdeča neonka spada v družino karacinidov in je po obliki podobna neonki, le da ima celo spodnjo polovico telesa rdečo. Rdeča neonka je, kot večina karacinidov, riba jate in se najbolje počuti, če je v skupini najmanj 6 primerkov. Prihaja iz gornjega porečja Rio Negra in je precej nezahtevna riba, primerna tudi za začetnike. Akvarij naj bo vsaj 50l in dobro zaraščen, pa tudi kakšno korenino imejmo vmes. Tla naj bodo po možnosti iz temnega drobnega peska.

Velikost: do 5 cm
Temperatura: 23-27°C
Voda: 4.5-6.5pH, 5-10dH
Akvarij: 50l
Zadrževanje: sredina, dno, druži se v jate

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik


Forjanič Damjan

Axel Rouvin