Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Neonka
Paracheirodon innesi
Neonka

Paracheirodon innesi
Družina: Characidae

Navadna neonka, Paracheirodon innesi, Myers, 1936 je poleg gupija ena najbolj priljubljenih in najpomembnejših akvarijskih rib. Te čudovite živali izvirajo iz enkratno lepih in deviških habitatov gornje Amazonke. Redkokateri akvarist pa je že uspešno zdrstil to vrsto, večina rib pride v naše akvarije iz uvoza. Neonka je pogosto napačno gojena (pretrda, prevroča voda, neprimerna kombinacija rib, napačna prehrana , preveč NO3 ipd.). Presenetljivo je, kako malo na splošno poznamo to "osnovno" akvarijsko ribo, ki se jo priporoča kot ribo za začetnike.
Taksonomija: Animalia - Chordata - Vertebrata - Osteichthyes - Actinopterygii - Neopterygii - Teleostei - Ostariophysi - Characiformes - Characidae - Cheirodontinae - Paracheirodon - innesi.
Etimologija : Para = v sorodu z; Cheirodon = rod južnoameriških karacinidov; innesi = po ameriškem pionirju akvaristike Dr.Wiliam-u T. Innes-u.
Sinonimi: Hyphessobrycon innesi, Myers, 1936 ; v rod Paracheirodon jo je uvrstil leta 1960 francoski ihtiolog J. Gery.
Tuja imena : Neon tetra, mojarita, piaba (Peru); Neonsalmler, Neontetra (nemško) …
Domovina : Peru: živi v zgornjem povirju Amazonke, kjer so zaradi andskih gorskih pritokov temperature ahko nižje, kot v glavnem nižinskem toku reke Amazonke. Najdemo jo v majhnih potočkih, ki se izlivajo v leve gornje pritoke Amazonke Rio Ucayali: Rio Yarapa, Rio Napo (njen svetovno znan pritok Rio Curaray), RioTigres, Rio Maniti, Rio Putumayo; Kolumbija - Rio Loreto , Yacco ; Brazilija - Rio Javari, Rio Purus, Lago Guariba.
Biotop/habitat : živi v hladnih temnih gozdnih potokih, v tako imenovani "črni vodi", a tudi na področjih, kjer se mešajo z njo tudi "bela voda" (je polna andskega sedimeta in blata) in "kristalna voda".

Аквариумная рыбка неон простой

aquaport.ru/ fishes/neon.htm


Spol : samčki so manjši in vitkejši, samičke so bolj debele.
Obnašanje : izjemno živahna , miroljubna riba jate; plava v jati pri dnu ali sredini akvarija.
Ureditev akvarija :
je miroljubna vrsta, primerna za začetnike, plava v jati najmanj 10 rib, raje več, potrebuje temno podlago, rahlo kislo in mehko vodo, filtrirano skozi šotni filter. Potrebuje visoko vsebnost kisika v vodi, kar dosežemo z ustreznim tokovanjem vode in prezračevanjem (tudi ponoči). V ozadju ali ob robu akvarija vzdržujemo goste rastline, v sredini odprt prostor za plavanje, difuzna svetloba. Pri teh temperaturah zelo lepo uspevajo nekatere vrste pritlikavih suličark, streluš, rmancev, ludvigije, kabombe...; od rib, ki živijo z neonkami v istem biotopu, poznamo številne oklepne somiče iz družine Corydoras, recimo v naravi tam živi C. panda, some oklepničarje iz družine Loricaridae in trnaste some z družine Doradidae, pritlikavi ostrižniki, najbolj znana sta panda ostrižek, Apistogramma nijsseni in vodni citronček, A. agassizi; številni karacinidi, tu živijo golšarice iz rodu Carnegiella, pa vrste rodu drobnoustk, Nannostomus spp. itd., brizgač Copela arnoldi, vrste rodov Hemigrammus, Hyphessobrycon in Nematobrycon; kili ribice, recimo Rivulus atratus ipd..
Hrana : drobna živa hrana , a tudi kvalitetna umetna hrana. Je vsejedec (vodne bolhe, samooki, artemije, solata, alge).
Razmnoževanje : je dokaj težavno. Drstni akvarij mora držati najmanj 15 l. Kot večina karacinidov so zunanji drstilci, ikre prosto odmečejo na rastline. Temperatura za drst mora biti natančno med 21°C - 22°C; pH vode okoli 6,0; skupna trdota največ do 5°dGH, karbonatna trdota pod 0,05°dHK (najbolje 0°). V posebej pripravljeno uležano skrajno mehko vodo dodamo "pragozdne ekstrakte" (recimo "DISKUSTON"). Razvoj iker v zatemnjenem akvariju traja 24 ur, mladice splavajo 5. dan in takrat akvarij delno osvetlimo. Najprej jedo droben plankton, kot so ustrezne vrste kotačnikov (golidice), bičkarjev (evglene) in migetalkarjev (parameciji in sorodstvo); navplije rakcev samookov ali artemij jedo šele 3. dan po splavanju; mikročrve oz. grindal črvičke šele 12.dan. Hrana mora biti praktično stalno na voljo, del vode v akvariju z mladicami nujno menjamo vsakodnevno (bistven podatek!). Po 2 tednih že opazimo rdečo obaravanost na mladicah, 3 - 4 tedne kasneje že značilno neonsko črto. Drstni ciklus za to vrsto je 6 - 8 dni, se pravi, da se godna samica ob dobri prehrani lahko drsti praktično 1x tedensko. V eni drsti godna samica odvrže do največ 200 iker (povprečno 80 - 150).
Življenska doba : do 8 let
Bolezni : še posebej prva leta uvoza so neonke masovno poginjale zaradi t.i. "bolezni neonk", ki jo povzroča parazitski trosovec Plistophora hyphessobryconis, obolele neonke izgubijo barvo in brez zdravljenja poginejo; zdravila, kot je metronidazol se težko dobi (samo na recept) in samo zdravljenje je zelo dolgotrajno in težavno. Danes farmsko gojene neonke pogosteje zbolevajo za ribjo tuberkulozo, ki je hud problem sodobne akvaristike.
Posebnosti : Leta 1936 je prvi uvozil neonke v Evropo francoski trgovec z eskotičnimi metulji in orhidejami August M. Rabaut, ki jih je odkril v Kolumbiji v zvezni državi Amazonas v gorskih pritokih reke Putumayo (je mejna reka med Perujem in Kolumbijo in se izliva v Amazonko daleč pod Iquitosom v Braziliji); preko njega je dobil Dr. Innes iz Filadelfije 2 para neonk od francoskega bankirja J.S. Neela. Neonka je postala neverjeten prodajni hit na obeh straneh Atlantika, že druga pošiljka neonk na sever je štela čez 10.000 osebkov. Sprva je bilo nahajališče neonk velika poslovna skrivnost, zaradi katere so mnogi izgubili življenje! Še danes države Peru, Kolumbija in Brazilija izvozijo neverjetne količine neonk preko letališč v Iquitosu in Leticii, vendar gre za farmsko gojene neonke, saj so jih v naravi skoraj iztrebili! Predstavljajo pomembno izvozno postavko za omenjene države, tudi sicer je v akvaristiki neonka med najbolj komercialno pomembnimi vrstami, saj se jih proda nekaj miljonov letno. Ker ima sorodna rdeča neonka Paracheirodon axelrodi, Schultz, 1956 večje mladičke, ki lahko takoj sprejmejo navplije artemije, v praksi evropski akvaristi in gojitelji vzgojijo bistveno več sicer bolj zahtevnih rdečih, kot bolj plodnih in manj zahtevnih navadih neonk. Tudi zaradi še lepše obarvanosti je zadnja leta večje povpraševanje po bolj toplovodni rdeči neonki. Češki akvaristi so vzgojili 2 umetni pasmi neonke: dimantnoglavo neonko in pajčolan neonko, kar pa mnogi akvaristi smatramo za stranpot in nepotrebno zlorabo genetike.
Velikost : 3,5 - 4 cm
Temperatura : 20° - 26°C (optimalna = 22° - 24°C)
Voda : pH = 6,0 - 7,5 ; dGH = do 10°; dKH = manj kot 1°
Akvarij : min . 60 cm = 70 litrov

__________________________________
Bojan Dolenc

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Svoje ime je neonka dobila po bleščeče svetlikajočih se barvah, ki pridejo najbolj do izraza v temnejših vodah in zaradi katerih je neonka med akvaristi zelo priljubljena. Je jatna riba in v akvariju imejmo vedno najmanj 6 primerkov. Neonke se zadržujejo v spodnjem in srednjem delu akvarija.
Razmnožuje se le v neoporečni akvarijski vodi, ki jo prečiščujemo skozi šotne filtre tako, da dosežemo pH vrednost približno 6, stopnja trdote pa mora bit skoraj 0.

Velikost: 4 do 5cm
Temperatura: 21-24°C
Voda: 6-6.5pH, 3-8dH
Akvarij: 50l
Zadrževanje: sredina, se druži v jate

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

(c) Nadja Žlender