Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Listarka
Pterophyllum scalare
Listarka

Pterophyllum scalare
Družina: Cichlidae

Skalarka ali listarka, Pterophyllum scalare je ena najbolj priljubljenih akvarijskih rib in pogosto jo imenujejo kraljica akvarijskih rib. K priljubljenosti prispeva veliko sploščenost njenega telesa.

Sistematika: Acanthopterygii - Perciformes - Labroidei - Cichlidae - Cihlasomatinae - Heroini – Pterophyllum Heckel 1840 – scalare Schultze, Lichtenstein, 1823. Nekateri ihtiologi smatrajo vse »skalarke« za isto vrsto in razlikujejo 3 geografske podvrste: P. scalare – iz osrednjega in spodnjega toka Amazonke; P. scalare - "Peru Altum" in P. scalare - "Rio Negro Altum". Starejši avtorji priznavajo 3 vrste ali podvrste: sedlastonoso ali visokoplavutno listarko, Pterophyllum altum, Pellegrin 1903; P. dumerilii, Castelnau, 1855 in navadno listarko, P. scalare, Lichtenstein, 1823.

Sinonimi : Zeus scalaris, Schultze, 1823; Pterophyllum scalare, Lichtenstein, 1823; Platax scalaris, Cuvier, 1831; Plataxoides dumerilii, Castelnau, 1855; Pterophyllum dumerilii, Castelnau, 1855; Pterophyllum altum, Pellegrin, 1903; Pterophyllum eimekei, Ahl, 1928; P. leopoldi, Gosse, 1963 .

Etimologija : Pteron = krilo, jadro, phyllum = list; »list z jadrom« (to se nanaša na visoko hrbtno plavut) + scalare = »leteče stopnice«. Portugalsko ime acará bandeira pomeni : beseda »acar« izhaja od brazilskega plemena indijancev Tupi Guarani za to vrsto ostrižnika in pomeni »luskast«; »bandeira« je portugalska beseda in pomeni »zastava« (= »luskasta zastava«). Ker živi v naravi med listjem potopljenih rastlin in se tudi obvezno drsti na listih, kamor odlagajo ikre, je bolj primerno ime za to vrsto listarka; ne smemo pa tega zamenjati z ribo, ki živi v istem habitatu, to je plenilska ameriška listarica vrste Monocirrhus polyacanthus, iz sorodne družine nandidskih ostrižnikov, ki oponaša mrtev list in tako ujame ribico; tudi listarka se v naravi prehranjuje pretežno z majhnimi ribicami.

Tuja imena : akar, acará bandeira, Freshwater angelfish, Segelflosser, skalar.

Domovina : Peru (Rio Ucayali), Kolumbija (pritoki reke Solimőes), Brazilija (Rio Amapá, Rio Xingu , Rio Negro), Gvajana (Rio Essequibo), Francoska Gvajana (Rio Oyapock).

Biotop/habitat : ob zaraščeni rečni obali s počasnim tokom ali stoječo vodo, kjer je veliko korenin in potopljenih dreves in rastlinja; habitat si deli s sorodnimi ploščatimi ostrižniki. Na mejnih območjih različnih tipov voda se nahajajo križanci med različnimi vrstami ali podvrstami listark, ki so lahko degenerirani ali nimajo močnega nagona po skrbi za zarod.

Spol : kot pri diskusih se ne loči (razen po genitalni papili ob polaganju iker). Velikost : 15 cm

Ureditev akvarija : za par listark mora biti akvarij dolg min.100 cm (180 l) in visok vsaj 60 cm. Za jato teh rib najmanj 150 – 200 cm dolg. Močen filter, šibka svetloba, temna podlaga, korenine, amazonske plavajoče, širokolistne močvirske in podvodne rastline.

Temperatura : 24 – 30°C

Voda : pH 5,5 -7,5; dGH 2- 15°; dKH 1 - 10°

Hrana : vsejeda ; živa hrana (zooplankton, zoobentos, majhne ribe), rastlinska hrana; suha in zmrznjena hrana .

Razmnoževanje : običajno se drstijo kar v skupinskem akvariju, ikre odlagajo na širokolistne liste močvirskih rastlin; v primerjavi z drugimi ostrižniki so slabi starši. Samice izbirajo čim bolj stare in izkušene samce. Za uspešen razvoj iker potrebujejo mehko in kislo vodo (ph do 6,2 in dGH do 5°); temperatura 28 – 31°C. Odložijo do 1000 lepljivih iker, ki jih v optimalnih pogojih oskrbujeta oba starša. Večinoma akvaristi preselijo list z ikrami v poseben manjši akvarij, kjer jih »umetno valijo« s pomočjo zdravil proti plesnenju iker. To negativno vpliva na genetsko kvaliteto vzrejenih mladic. Ikre se izvalijo po 24 – 36 urah, mladice splavajo po 4 – 5 dneh. Prva hrana so navpliji artemije, samookov, kotačniki in mikročrvi.

Življenska doba : 12– 15 let
Posebnosti : divje listarke, posebej iz Rio Negra in Peruja so bistveno bolj občutljive in zahtevne za gojenje in razmnoževanje in so primerne samo za zelo izkušene akvariste z velikim akvarijem, ki jim pripravijo ustrezno mehko črno vodo. Umetne pasme, vzrejene v akvarijih so večinoma primerne tudi za začetnike, vendar je med njimi veliko dednih napak in nepravilnosti, tako telesnih kot vedenjskih. Vrsta je v veliki meri že povsem izrojena. Najbolj pogoste pasme so : zlata, črna, modra, marmorirana, pajčolan, krvavoškrga, rdečehrbta, polrjava, koi, diamantna ipd…strokovna in etična vzreja je zaradi potrebnega poznavanja genetike zelo zahtevna, začetniki pogosto nepremišljeno križajo različne pasme med seboj.

Bojan Dolenc

Pterophyllum scalare var.

Foto : Heiko Bleher & Natasha Kharidna

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Skalarka ali morda bolje tudi "listarka" je dokaj miroljuben , izjemno "sploščen" ostrižnik. Je ne gojimo skupaj z majhnimi ribami (posebej ne neonkami!). Živi v porečju Amazonke in potrebuje mehko do srednje trdo, rahlo kislo vodo temperature okrog 25-28 °C. Je vsejedec. Potrebuje precej velik akvarij, vsaj 100l, če ne več (visok najmanj 55cm), bogato opremljen z rastlinjem (suličarke in valisnerije) , na dnu pa naj bo temen pesek. Akvarij mora imeti dobro filtracijo vode. V akvariju jih imejmo v parih. Spol se ne loči na (naše) oko. Jatna riba, med drstjo pa se grupirajo pari , ki so zelo teritorialni . Par ikre odlaga na očiščen list kakšne širokolistne rastline. Dobri starši imajo še nagon po čuvanju mladic. Mnoge umetne pasme so precej degenerirane, tako po obliki telesa, zdravju, kot po obnašanju. Podobna bolj divja vrsta visokoplavutna listarka (Pterophyllum altum) je veliko bolj zahtevna, še posebej za razmnoževanje.

Biotop : Globji , z rastlinjem bogati predeli obrežja mirnih ali počasi tekočih voda porečja Amazonke.

Velikost: 15cm
Temperatura: 24-28°C
Voda: pH= 5.5-7.0 ; mehka do srednje mehka ~10°dGH
Akvarij: 180l, visok min. 55 cm
Zadrževanje: povsod

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik


Skrb za ikre.