Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Modri delfin
Cyrtocara moorii
Modri delfin

Cyrtocara moorii
Družina: Cichlidae

Če je Cyphotilapia frontosa sinonim za jezero Tanganjika, potem je Cyrtocara moorii pojem jezera Malavi.

Najdemo jo po celem jezeru Malawi in v sosednejm jezeru Malombe prav tako. Zanimivo je to, da se nahaja vedno v isti barvi, tako, da ni barvnih različic. Samci in samice so obarvane v svetlo modro barvo. Odrasel samec dobi na čelu grbo, ki je značilnost vrste in po kateri se zelo lahko prepozna. V času drsti se hrbtna, trebušna in analna plavut obarvajo v temno modro barvo, prav tako pa dobi tudi temno modre navpične črte po trupu. Nahaja se v plitvem peščenem okolju, kjer sledi jati Protomelasa praeorbitalisa in ko le-ta rije po dnu C. moorii za njim preceja dvigajoče delce in se na ta način hrani. Mlada C. moorii je zelo podobna vrsti Protomelas annectens , tako, da lahko pri nepoznavalcih pride do zamenjave.

Kot je zgoraj opisano, se v naravi prehranjuje z nevretenčarji. V akvariju pa mu lahko ponudimo različno vrsto akvarijske hrane: kosmiče, plankton in zmrznjeno hrano.

Drsti se po približno 20 mesecih starosti, saj je spolno zrela šele pri 16-18 mesecih in je vrsta, ki počasi dozori. Tudi sama drst je malo drugačna od drstitve ostalih malavijskih prebivalcev, saj tu samec oplodi jajčeca zunaj in ne v ustni votlini, kot je to običajno za ostale ustonoše jezera Malawi.

Akvarij naj ne bo manjši od 400l v katerem naj bo kremenčev pesek in gladke skale. Ker je samec ljubitelj samičk, mu moramo v akvarij naseliti več samic, saj je harem tisto, kar mu ustreza.

Izredno miroljubna vrsta, ki ne trpi družbe agresivnih vrst iz skupine Haplochromisov in M'bun.

Temperatura: 25,5-28°C
Voda: pH 7.5-8.5, 12-13 dGH
Akvarij : 400l

Besedilo je prispeval Bojan Grošelj. Slika (c) Ad Konings.

Oblika primerna za tiskanje Natisni