Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Rdeči ndumbi
Pseudotropheus sp. ´Red-top ndumbi´
Rdeči ndumbi

Pseudotropheus sp. ´Red-top ndumbi´
Družina: Cichlidae

Ker je to vrsto zadnje čase kar pogosto zaslediti v naših trgovinah in ker je tudi vrsta, ki je primerna za male akvarije je primerno, da jo malo bolj podrobno pogledamo:

Sistematika: Pseudotropheus sp."Red-top ndumbi" je še neopisana vrsta, ki jo je odkril in opisal leta 1995 Andreas Spreinat. Pozorni bralci zadnje knjige Ad Koningsa so opazili, da jo je razporedil v, tudi še neopisano, vrsto Pseudotropheus sp."perspicax orange-cap". Mnogi akvaristi in strokovnjaki pa so ocenili, da ta razporeditev ni čisto pravilna, zato so Pseudotropheus sp."Red-top Ndumbi" vrnili prvotno ime, za vrsto Pseudotropheus sp:"perspicax orange cap" pa so določili ribo, sicer podobno Pseudotropheus sp."Red-tod ndumbi", ki se nahaja v zalivu Pombo. V tem zalivu je še ena neopisana vrsta Pseudotropheus sp."perspicax yellow breast" in tako te tri neopisane vrste tvorijo t.i. Pseudotropheus perspicax skupino.

Naravno okolje: Kot je razvidno že iz samega imena je bila najdena samo v zalivu Ndumbi. Ndumbi je ime vasi, ki leži na peščeni obali tanzanijskega, se pravi severnega dela jezera Malawi. Sam zaliv sestavljajo velike skale, ki so posejane po peščenem dnu. Vrsta Pseudotropheus sp."Red -top Ndumbi" tako živi v resničnem sožitju s skalami 5-8m globoko. Vrsta ni tako teritorialno omejena, ampak se seli od skale do skale, pač tja kjer je več hrane. Vendar je tako potovanje omejeno na 10-15m. Dokler je hrane dovolj svoj teritorij brani pred vrstami, ki se prehranjujejo s podobno vrsto alg. Kot zanimivost: tu najdemo tudi vrsto Pseudotropheus demasoni .

Velikost in barva: Zaradi njene velikosti, zraste do dolžine 7-8cm jo prištevajo med male m'bune. Vrsta pa je zanimiva predvsem zaradi svoje obarvanosti:
- samec: odrasel samec je svetlo moder, po čelu, zgornjem delu hrbtne in po prsnih plavutih pa je rdeče-oranžno obarvan,
- samica: samica je v večini obarvana sivorjavo razen dela hrbtne plavuti, ki je oranžno-rdeče barve,
- mlade ribe: so obarvane v prvih mesecih podobno kot samica.

Hrana: V naravi se prehranjuje z algami in je tipičen "Aufwuchs". V akvariju pa mu prija različna rastlinska hrana obogateno s spirulino in algami.

Akvarij: Naj ne bo manjši od 200l, kjer je priporočljivo, da uredimo skrivališča iz kamenja. Po dnu naj bo fini, kremenčev, pesek.

Drst: Drst, kot se spodobi za M'bune tudi pri tej vrsti ni težavna, priporočljivo je samico z ikrami prestaviti v drugi akvarij. Samica ima ponavadi med 6-12 mladički.

Obnašanje v akvariju: Čeprav mala po velikosti, je ta vrsta, ko gre za obrambo teritorija zelo hrabra in pogumna, vendar samo do svojih vrstnikov. V akvariju je priporočljivo, da imamo samo enega samca in 6-8 samic. Samci se med seboj, ravno zaradi te agresivnosti in teritorialnosti, ne vidijo radi. Torej velja biti pri nakupu pozoren.

Primerne vrste: Primerne vrste za njo so večje M'bune in morda kakšen Protomelas. S takimi lahko živi v sožitju in harmoniji.

Če ji boste v akvariju nudili ugodne pogoje,vam bo Pseudotropheus sp. "Red-top Ndumbi" vračal z briljantno barvo in bo s svojo lepoto poživil vaš akvarij.

Velikost: 7-8cm
Temperatura: 25.5-28°C
Voda: pH 7.5-8.5; 12-13dGH
Akvarij: 200l

Besedilo je prispeval Bojan Grošelj.

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik