Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Ostrižnik
Iodotropheus sprengerae
Ostrižnik

Iodotropheus sprengerae
Družina: Cichlidae

Vsakdo, ki se je začel ukvarjati z "malavijčki", ga je skoraj vedno imel med prvimi v akvariju. Govor je seveda o "zarjavelem ostrižniku"!

Sistematika: Čeprav stara vrsta, sta jo opisala šele leta 1972 Oliver & Loissele.

Naravno okolje: V naravi jo najdemo samo na južnem delu jezera Malawi in še tam je zelo omejena na samo tri otoke: Boadzulu, Chinyamwezi in Chinyankwazi in ravno zaradi te izoliranosti se je tudi obdržala pred bolj specializiranimi rodovi. Tu živi v skalnem okolju, kjer jo najdemo od globine 3 pa vse do 40m. Zelo veliko jih je ravno okoli otoka Boadzulu, ker so tam zalivi bogati s sedimentom. V naravi vrsta Iodotropheus sprengerae ni teritorialna. Večinoma se zadržujejo samostojno, le včasih se mladi Iodotropheus sprengerae družijo v male skupine.

Velikost in barva: Samec zraste do dolžine 11 cm, samica 8 cm.

Take barve kot nam je poznan, se pravi bronaste barve, se v naravi nahaja ob otoku Chinyamwezi, tako je obarvana samica kot samec.

Pri otoku Boadzulu pa ima na tej bakreni barvi samec moder sijaj, hrbtna plavut je pri trupu modra, sredina je črna, vrh pa bel in je čisto drugače obarvan kot vrsta iz otoka Chinyamwezi. To je bil že dovolj dober razlog, da je leta 1994 Stauffer opisal to kot vrsta Iodotropheus declivitas , ampak je kmalu ostalo vse po starem.

Vrsta Iodotropheus sprengerae, morda po lepoti ni med najlepšimi, toda skromnost, vitalnost in mirnost, so lastnosti, ki jih akvaristi cenijo pri tej vrsti.

Hrana: V naravi se prehranjuje z vsem, kar mu pride pred usta in je tipičen vsejedec. Tudi ta lastnost je še en dokaz, da je to starodavna vrsta, ki sicer sodi v skupino M'bun, ni pa čisto prava M'buna. V akvariju pa je prav tako zadovoljen z različno hrano; kosmiči, zmrznjena, granule.

Akvarij: Zadostuje že 120l akvarij, toda večji je primernejši. V akvariju mu uredimo nekaj skrivalič iz kamenja, po dnu pa damo neoster pesek. Priporočljivo je imeti samca in 3-4 samice.

Obnašanje v akvariju: Izjemno mirna vrsta, res primerna za začetnike, ki šele spoznavajo malavijske lepotice. Priporočljivo je, da mu družbo delajo prav tako mirne vrste (npr. Labidochromis caeruleus ).

Drst: Vrsta, ki se redno drsti. Samica ponavadi nosi od 6-15 mladičev.

Temperatura: 25.5-28°C
Voda: pH 7.5-8.5; trdota 12-13 dGH

Besedilo je prispeval Bojan Grošelj. Slika (c) Ad Konings.

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik