Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Ostrižnik
Pseudotropheus sp. ´Elongatus Chewere´
Ostrižnik

Pseudotropheus sp. ´Elongatus Chewere´
Družina: Cichlidae

Kar nekaj malavijskih akvaristov je ponosnih lastnikov te, žal, še neopisane vrste. Sama vrsta pripada t.i. Elongatus skupini.

Najdemo jo v malavijskem delu jezera Malawi, 5 km severno od Chilumbe. V bistvu se nahaja v majhnem zalivu, velikem kot nogometno igrišče, blizu ribiške vasice Chewere. Po tej vasici ima tudi ime. Je pa tudi edini predstavnik skupine Elongatus, ki se nahaja na tem področju. Zadržuje se v vmesnem habitatu, med skalami in peskom, ponavadi do globine 16 m.

Zraste do dolžine 8-10 cm. Pri samcih prevladuje temna barva, po trupu pa se najde tudi svetlomodra, ki nekako zaključuje zadnji del trupa, rep in zadnji del hrbtne plavuti sta rumena, a bela barva zaključuje hrbtno palvut. Samec je tako značilno obarvan, da ga ne moremo zamenjati z nobeno drugo vrsto iz t.i. Elongatus skupine. Če lahko govorimo o razkošni barvi samca, pa je samica odeta v bolj skromne barve in prevladujeta bolj temno in svetlo rjava, rep je pri samici tudi rumen, vendar ne tako izrazito kot pri samcu. Hrbtna plavut je črna, a zaključuje jo bela barva. Zanimivo pri tej vrsti je to, da imata tako samica kot samec po dve lažni ikri na analni plavuti.

Vrsta Pseudotropheus sp. "Elongatus Chewere", velja za agresivno. Ta agresivnost se pokaže zlasti med drstjo, ko vodilni samci grade mesto za drst. V naravi so taka mesta lahko narazen samo 50cm. Iz teh drstnih mest samec ponavadi prežene vse nepovabljene goste. Taka mesta za drst so največrat zgrajena v pesku med dvema skalama. Na to velja biti pozoren tudi, ko damo to vrsto v akvarij.

V naravi se prehranjujejo bodisi z algami, kot Aufwuschs, ali pa jedo plankton. V akvariju pa ji tekne različna akvarijska hrana, obogatena s spirulino in algami.

Kot je znano, naj bo v akvariju skupina z minimalno 5 primerkov. Akvarij naj ne bo manjši kot 400 l. V samem akvariju moramo urediti dovolj skrivališč in prehodov med kamenjem, da se samice skrijejo, predvsem v času drsti, nadležnemu samcu.

Samec je med drstjo izredno teritorialen in agresiven. Po drsti je najbolje, da samico prestavimo v drstni akvarij. Samica ponavadi nosi od 12- 24 iker.

Ker je to mala M'buna a agresivna in teritorialna, bi bile večje vrste iz rodu M'buna kar pravšnja družba zanjo. Odsvetoval bi več samcev, saj bo prej ali slej ostal v akvariju samo eden, bolje je imeti samico več.

Velikost: 8-10cm
Temperatura: 25.5-28°C
Voda: pH: 7.5-8.5; trdota: 12-13 dGH
Akvarij: minimalno 400l

Besedilo je prispeval Bojan Grošelj.

Oblika primerna za tiskanje Natisni