Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Ustonoša
Labidochromis sp.´Hongi´
Ustonoša

Labidochromis sp.´Hongi´
Družina: Cichlidae

V zadnjem času se po trgovinah redno pojavlja lepotica iz jezera Malavi pod katero ponavadi samo suhoparno piše: Labidochromis sp."Hongi". Zaradi svoje majhnosti in lepote je sigurno že našla pot do marsikaterega akvarista in tako postala delček v mozaiku prelepih barv katere tvorijo malavijski akvarij. Ker je tudi tako unikatna vrsta, žal, še neopisana, si jo malo pobliže oglejmo.

Odkrita je bila leta 1990. Prvi jo je našel v tanzanijskem delu jezera Malawi Fleischer ob otoku Puulu. Leto kasneje /1991/ jo je Seeger poimenoval po mestu najdbe: Labidochromis sp."Puulu". Kasneje so to vrsto ujeli tudi pri otoku Hongi in zaradi lažje prepoznavnosti jo je Knabe leta 1992 poimenoval Labidochromis sp."Hongi" .

Naravno okolje: Labidochromis sp."Hongi" so našli ob otokih Puulu, Hongi in Ngkuyo /zaliv Mbamba; kot zanimivost: tu se nahaja tudi zelo lepa a neopisana vrsta Labidochromis sp."Mbamba"/. Knabe jo je leta 1992 našel tudi ob otoku Lundo. Konings pa poroča tudi o nahajlišču Undu reef. Izmed vseh najdišč sta najbolj atraktivni ravno tisti iz otokov Hongi in Lundo.

Labidochromis sp."Hongi" se nahaja v globini do 10m. Tla ob otokih Puulu in Hongi-ju tvorijo velike skale, ki so posejane po jezerskem dnu in tu se ta vrsta tudi najbolje počuti. Velike skupine se nahajajo ob otoku Hongi. Po poročilu A. Spreinata se ob otoku Hongi začno samci iskati svoj teritorij že od globine 5 m naprej. Samci so izjemno teritorialni in svoj teritorij branijo pred vsiljivci. Ponavadi si zgrade še kakšen skriti kotiček. Zanimivo pa je tudi to, da svoj teritorij branijo tako vodoravno kot tudi navpično.

Velikost in barva: Ta srednje velika M'buna zraste do dolžine 8 cm. Ker smo že ugotovili, da je najlepša ravno iz otoka Hongi si poglejmo samca:

Hrbtna plavut je rumene barve, v sledovih pa najdemo rumeno barvo tudi okoli spodnje ustnice. Po trupu prevladuje svetlo modra barva z navpičnimi temnimi progami.

Samec z otoka Puulu pa je barvno zelo podoben zgoraj opisanemu, le da nima tako izrazito rumene hrbtne plavuti.

Samica je rjavkaste barve.

Prehrana: V naravi se prehranjuje z nevretenčarji, ki jih sesa na "Aufwuchs" sistem /tako Spreinat/, Konings pa pravi, da je to izrazit rastlinojedec /herbivor/. V akvariju mu prija različna hrana, ki naj bazira bolj na rastlinskem delu.

Akvarij: Zadostuje mu 200l akvarij v katerem mu napravimo nekaj skrivališč iz kamenja. Priporočljivo je, da je en samec in vsaj 4-6 samic, saj se v taki družbi dobro počuti. Za družbo mu naj bodo približno enake vrste iz skupine M'buna. Drst, kot je že poznano, ob kvalitetni vodi in ustreznih pogojih tudi pri tej vrsti ni problematična.

Besedilo je prispeval Bojan Grošelj.

Oblika primerna za tiskanje Natisni