Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Sanjski ostrižnik
Hypsophrys unimaculatus
Sanjski ostrižnik

Hypsophrys unimaculatus
Družina: Cichlidae

Nikaragovski ostrižnik , Hypsophrys unimaculatus , Günther, 1864 je zaradi izjemne obarvanosti in oblike znan tudi kot sanjski ostrižnik ("Traumbarsch").

Sinonimi: "Cichlasoma" nicaraguense, Heros nicaraguensis, Cichlasoma balteatum , C. spilotum, Hypsophrys nicaraguensis.

Prihaja iz biotopa vmesnega habitata med peščenim in skalnim dnom jezer Nikaragva in Managua, posebej lepo obarvana populacija pa naseljuje porečje Rio San Juan v Kostariki.Samice so manjše in lepše obarvane ; samček ima črno obrobljene mrežaste luske na zadnjem delu telesa in imajo pego na sredi telesa, večji dominantni samci razvijejo značilno maščobno grbo na glavi. Samička ima izjemno bleščeče - kovinsko zlato - obarvano hrbtno plavut , tudi trebušček ima zlatorumen, pogosto ima črno progo čez zadnji del telesa. Rečne populacije iz Kostarike imajo modro obarvano glavo in še bolj zlato obarvanost telesa, predvsem kostariške samičke so v optimalnih razmerah in med drstjo tako lepe, da nam zastane dih. Iz tega razloga je napačno, da jih akvaristi imenujejo nikaragovski ostrižniki, bolj primerno bi bilo sanjski ostrižniki ali celo modroglavi kostariški ostrižniki ! Profesor Barlow poroča tudi o povsem ksantoričnih (zlatih) primerkih iz narave, ki so zelo redki in iskani.
So relativno miroljubna vrsta, zgolj občasno lahko pogrizejo mehkolistne rastline. V naravi so specializirani moluskivori = polžojedi, zato jim tudi v akvariju ponudimo mehkužce, vsaj občasno. Sicer se ne branijo nobene hrane.So tipični drstilci v votlini - oba spola skrbita za zarod, zato potrebujejo mehak pesek in veliko kamnov za votline. Značilno za to vrsto je, da imajo nelepljive ikre, ki jih samica odloži kar na pesek v zadnjem kotu votline (edinstveno pri ostrižnikih !). Ikre so prozorne, velike okoli 2 mm , pri 26°C se izležejo čez 3 dni ; po nadaljnih 4 - 5 dneh mladice izplavajo. Takoj sprejmejo navplije artemije. Oče bolj straži votlino, mama neguje ikre in ličinke, jato mladic branita oba izjmeno ognjevito.
H.nicaraguensis se drsti in križa s sorodnim gvatemalskim zebrastim ostrižnikom ("Cichlasoma" ali Cryptoheros nigrafasciatum). Mladice so fertilne do 4. generacije. Imajo lepljive ali nelepljive ikre, vendar tako križanje iz etičnih razlogov odsvetujemo.

Velikost : do 25cm
Temperatura : 23-27°C
Voda : pH= 7,0 - 8,5 ; srednje trda do trda
Akvarij : min. 120 cm, 300 l
Zadrževanje : dno

besedilo : Bojan Dolenc , AQUA VITA d.o.o.; foto : www.akwafoto.pl

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Modroglavi sanjski ostrižnik iz Kostarike

Parček med drstjo

samička