Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Črni vodni pavlinček
Mazarunia mazarunii
Črni vodni pavlinček

Mazarunia mazarunii
Družina: Cichlidae - Geophaginae

Črni vodni pavlinček , Mazarunia mazarunii , Kullander, 1990 , iz družine Cichlidae (ostrižniki) , poddružine: Geophaginae (sorodna je rodovom Crenicara, Dicrossus in Mikrogeophagus), postaja priljubljena vrsta v akvaristiki, kljub temu, da ni tako barvita, kot bleščeči sorodnik (Mikorgeophagus ramirezi). Ta vrsta je ena od številnih novo odkritih enedmičnih rib Južne Amerike, kjer jih odkrivajo brez prestanka. Domačini pravijo temu pritlikavemu ostrižniku "črna patwa" , pri čemer je patwa izraz za majhne vsrte ostrižnikov. Trenutno razmnožujejo akvaristi zelo sorodno vrsto "rdeča patwa", ki pa še nima znanstvenega opisa in je samo na prvi pogled povsem podobna "črni patwi". Zanimivo je, da domačini v Gvajani poznajo številne patwe - od zelene patwe (Aequidens potaroensis) preko rdečetrebušne do rožnate in celo vijolične ; raziskovalci domnevajo, da jih je še kar nekaj neodkritih , zaradi česar so zadnja leta akvaristične eksurzije v to pragozdno področje postale "zakon" . To vrsto je prvi ujel v naravi akvarist Dr. Patrick de Rham leta 1976, a ker je ujel samo 2 "slavna" primerka (holotip : 53,4 mm samec in samica 47.5 mm ), je sledil opis šele leta 1990 v ihtiološki reviji Ichthyological Exploration of Freshwaters (An international journal for field-orientated ichthyology) - Volume 1 Number 1 :
Kullander, Sven O.: Mazarunia mazarunii (Teleostei: Cichlidae), a new genus and species from Guyana, South America (p. 3).
Riba je poimenovana po rečici, kjer je ulovljena in kjer živi (kako pravilno); tako rodovno ime ženskega spola Mazarunia, kot vrstno ime moškega spola, mazarunii .
Živijo v porečju reke Essequibo v zgornjem toku reke Mazaruni blizu kraja Kamarang v Gvajani , geografsko nekako na 06°00'04" N in 60°37'47" W.
Biotop : tolmuni v sicer hitro tekoči vodi, črna pragozdna voda, hladna in izjemno mehka (el. prevodnost <10 mikrosiemens/cm) in kisla (pH = 3,9 - 4,9 ).
Ureditev : droban fin pesek, ploščati kamni, korenine, rastline, po možnosti votline iz kamnov ali iz lupin kokosovih orehov; močan filter in prezračevanje
Spol: samček je večji in malo drugače obarvan od samičk. Drst v akvariju uspešna, podobna, kot pri vodnih pavlinčkih. Zelo zanimivo obnašanje med parjenjem še preučujejo. Za ihtiologe , etologe in evolucijske biologe izjemno pomembna vrsta ostrižnika . Čakamo na opis rdeče patwe, ki jo na veliko gojijo tudi v Evropi , posebej na Češkem in v Nemčiji. Niso tako lepe (za okrasni akvarij) , a bolj zanimive glede posebnega obnašanja ; ribe za vsakega pravega kiklidiota !

Velikost : samčki 6 cm, samičke 5 cm
Temperatura : 23°- 25°C
Voda : ph = 5,0 - 7,0 ; dGH = 0,3°- 6°, zakisičena
Akvarij : min. 50 cm (45 l)
Zadrževanje : dno .

Besedilo : Bojan Dolenc; AQUA VITA press
Foto : http://www.cichlidnewsmagazine.com/issues/oct2000/patwa.html

(A pair of “Black Patwa,” Mazarunia mazarunii (female above) in the aquarium.) Photo by W. P. C. Heijns.

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

črna patwa - R. Stawikowski