Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Zelenoplavuti zebrasti ostrižnik
Cryptoheros nigrofasciatus
Zelenoplavuti zebrasti ostrižnik

Cryptoheros nigrofasciatus
Družina: Cichlidae

Zelenoplavuti (gvatemalski) zebrasti ostrižnik , Cryptoheros nigrofasciatus , Günther, 1866. Septembra 2001 je francoski ihtiolog R. ALLGAYER objavil v svojem delu "L`an Cichlidae" revizijo rodu Cichlasoma - Heros - Archocentrus .
Zebrasti ostrižniki so zelo lepe, a tudi zelo agresivne ribe , ki pa so k sreči v Sloveniji dobile svojo drugo domovino ; to je ena redkih vrst, ki ne izumrejo in se nekako obdržijo v našem do ostrižnikov sicer neprijaznem okolju .
Sinonimi : Cichlasoma, Archocentrus, Heros, Astronotus...
Etimologija : Crypto : od kryptein = prikrivati , prikrit ; heros = junak, heroj , tako je imenoval Heckel precej ostrižnikov zaradi njihovega pogumnega obnašanja ; nigrofasciatus = črno progast .
Tuja imena : Zebra , Convict cichlid , Grünflossenbuntbarsch
Domovina : Gvatemala, El Salvador, Honduras, Nikaragva, Kostarika, Panama , do Mehike.
Biotop/habitat : zelo različen, največ kamnita obala jezer, ponekod v rekah živi tudi v pasu Chare (vodna alga).
Spol : samčki so večji z bolj kratko in debelejšo glavo; so manj obarvani , imajo bolj špičaste plavuti , predvsem hrbtno in podrepno , z leti dobijo tipično maščobno tkivo na čelu , značilno za večino ameriških ostrižnikov, tudi diskusov in listark - aka skalark; samičke imajo zlato-oranžen trebušček z bolj zeleno obaravanimi plavutmi (v naravi obstaja nekaj geografskih ras, ki se malenkostno razlikujejo po obarvanosti) .
Obnašanje : so zelo teritorialni in napadalni do iste vrste in drugih vrst . Vrstni akvarij !
Ureditev akvarija : veliko kamnov ali korenin z votlinami , droben spran pesek brez podlage za rastline (kopljejo). Plavajoče rastline . Močen filter.
Hrana : vsejeda vrsta .
Razmnoževanje : zelo lahko , se drstijo v votlinah , izjemno dober par . Potrebujejo peščeno podlago in nekaj kamnov in skrivališč , lahko veliko plavajočih rastlin ; drstijo se v votlini , zato radi izberejo lupino kokosa ali cvetlični lonček ; starša sta najboljša med najboljšimi , ognjevita , strastna , borbena , "Basic instinct " brez primere! Naravni nagoni kar kipijo v njih , kopljejo , orjejo , pljuskajo , skačejo na eni strani , na drugi strani , kjer je zarod , so skrajno nežni , ljubeči , skrbni , vzor starševstva ; pahljajo ikre in jih čistijo z ustnicami , prekopavajo pesek , da gojijo infuzorije in plankton , prenašajo mladiče iz ene luknje v drugo , izjemna akcija , gibanje , temperament , strast brez primere ; te ribe pa imajo "štimungo", vse kar prekipeva od življenja , fantazija , eksotika , skrivnostni svet miljonletne evolucije ostrižnikov kar izbruhne na plano...! 3 dni ikre v votlini , 5-6 dni ličinke visijo na lepljivi nitki , potem jata pod budnim očesom strašev splava kot eden v ta širni svetli svet ; hrana : navpliji artemije, suha hrana , vse živo , samo da je dovolj majhno , mlade zverinice včasih v akvariju pohrustajo lastne starše , kot male pirajice. Kam s (pre)številnimi mladiči ?
Življenska doba : 13 let
Ogroženost : ni ga na IUCN Rdečem seznamu
Povprečna cena : 1 -2 €
Posebnosti : v naravi obstaja veliko barvnih ras te vrste, v akvarijih so pogoste umetne barvne pasme : pseud - albino , zlati , zadnja taka je marmorirani zebrasti ostrižnik ( Israquarium) . Gvatemalski zelenoplavuti ali zebrasti ostrižnik je bil prvič opisan v Gvatemali , ribe so ujeli v jezerih Atitlan in Amatitlan . Druga , drugače obarvana populacija te vrste je prišla v akvarije v 80 letih 20. stoletja iz voda Kostarike - s polotoka Nicoya ; trejo populacijo pa so prinesli avstrijski akvaristi konec 80. iz Kostarike iz Rio Convento ; vse tri se razlikujejo po obliki telesa in obarvanosti . Samci vseh 3 populacij zrastejo v akvariju 14 cm , samičke, ki so lepše obarvane po plavutih in trebuhu (zlato-zeleno) pa samo 10 cm .
V Hondurasu pravijo tem ribam (ki jih reveži uporabljajo za glavni vir beljakovin) "Congos" ; v Nikaragvi pa "Convicto"(= zapornik), zaradi progaste obarvanosti ali zato, ker so tako "žleht" ? Ameriški akvaristi pravijo albino (beli) in ksantorični (zlati, rumeni ali rožnati) obliki "Congo - cichlids" .
To žival uporabljajo podobno kot bele podgane v številnih inštitutih kot laboratorijsko žival in o njej vemo tako rekoč vse.

Velikost : 14 cm
Temperatura : 23°-27°C
Voda : ph = 7,0 - 8,5 ; dGH = do 30°
Akvarij : min. 90 x 50 x 50 cm = 225 l
Zadrževanje : dno

Bojan Dolenc

Foto : 2 slike (samička in par) Gregor Širca

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik