Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
lirorepi pritlikavi ostrižnik
Dicrossus filamentosus
lirorepi pritlikavi ostrižnik

Dicrossus filamentosus
Družina: Cichlidae - Geophaginae

Lirorepi pritlikavi ostrižnik, Dicrossus filamentosus, Ladiges, 1958. Je zelo lepa, a tudi izjemno redka vrsta pritlikavega ostrižnika v hobiju, zadnja leta so se v nekaterih državah uveljavili kot iskana akvarijska riba. Glavni razlog je, da se hrani samo z živo hrano in da potrebuje zelo mehko in čisto vodo. Je riba za samo vrhunske akvariste, ki so specializirani na gojenje pritlikavih ostrižnikov. To ni vrsta za začetnike ali za t.i. okrasne skupinske akvarije!
Sistematika : Actinopterygii - Perciformes - Labroidei - Cichlidae - Geophaginae - Dicrossus - filamentosus
Sinonimi : Crenicara filamentosa Ladiges, 1958; Dicrossus filamentosa
Etimologija : Dicrossus = 2 čopka, trakca; filamentosus = ima filamente, se nanaša na lirorepo repno plavut.
Tuja imena : Checkerboard lyretail; Lyrefinned checkerboard cichlid; Chessboard cichlid; Gabelschwanz - Schachbrettcichlide .
Sorodna vrsta : Dicrossus maculata (D. maculatus) iz spodnje Amazonke; rod vsebuje vrste :

Dicrossus filamentosus, Dicrossus sp. aff. filamentosus, Dicrossus maculatus

Dicrossus sp."Rio Negro", Dicrossus sp."Tapajós"

Domovina : Brazilija, Kolumbija, Venezuela
Biotop/habitat : reke in rečni rokavi : Rio Negro, Orinoko, Inírida, Maripa; črne pragozdne vode
Spol : samice so manjše, imajo krajše in prozorne plavuti in med drstjo imajo rdeče trebušne plavuti. Samec ima stalno plavuti obarvane modro, rdeče in črno.
Obnašanje : miroljubna, a teritorialna vrsta, razen me drstjo, ko postanejo zelo napadalni do morebitnih drugih rib. Ne kopljejo podlage in ne uničujejo rastlin. Imamo lahko enega samca na več samic, obnašajo se podobno kot vrste rodu Apistogramma, a kontrolirajo manjši teritorij v akvariju.
Ureditev akvarija : najboljše je imeti vrstni biotop akvarij, vendar je ta riba zelo plašna, če je sama v akvariju; za družbo vrste oklepnih somičev in somov oklepničarjev, prisesnikov in teter, ki plavajo bolj na površju akvarija (golšarice ipd.). Fin temen droben neoster rečni pesek na dnu, z veliko koreninami in ploščatimi kamni. Potrebuje na gosto zasajen oz. zaraščen rastlinski akvarij. Šotni filter in obvezno dodajanje "Diskustona" ali podobnih črnovodnih preparatov.
Hrana : samo živa hrana, zooplankton
Razmnoževanje : zelo zahtevno, za stopnjo bolj, kot pri recimo vodnem pavlinčku. Voda mora biti podobna, kot za drst rdečih neonk, izjemno mehka, 0,1 - 1°dGH in < 0,01°dKH, pH 5,0 - 5,5; temperatura okoli 27°C. So zunanji drstilci na odprti podlagi, samica skrbi za okoli 100 iker oz. mladic. Iker so izredno občutljive na plesnenje. So protoginični dvospolniki (hermafroditi).
Življenska doba : 4 - 6 let
Ogroženost : ni je na IUCN rdečem seznamu
Posebnosti : ta vrsta, podobno kot nekatere sorodne vrste pritlikavih ostrižnikov, izkazuje lahko protoginični hermafroditizem (dvospolnost). Vse mladice začnejo življenje kot samice, kasneje pa se spremeni v funkcionalnega samca navečja in najbolj dominantna riba v jati. Prva sladkovodna riba, pri kateri so odkrili ta pojav, je sorodna Crenicara punctulata. Če po nesreči samec pogine, ga nadomesti "prva žena" v haremu (ta pojav poznamo tudi pri živorodkah, recimo mečku ali pri karibski ustnači vrste Thallosoma bifasciata ipd.). Ta pojav je prvi raziskal nemški zoolog Dietrich Ohm . To koristi populaciji, ker to zagotavlja, da so udeleženi pri razmnoževanju vedno geni najmočnejšega in najuspešnejšega osebka. Proteandrični hermafroditizem pa je pojav, kjer so najprej vsi osebki samčki, kasneje pa se najuspešnejši posameznik spremeni v vodilno samico (taki so recimo morski koralni klovnčki iz rodu Amphiprion spp.) - ta pojav je prvi razikal nemški biolog profesor Hans W. Frick. Pri sladkovodnih ribah je proteandrična dvospolnost zelo redek pojav, nemški biolog Hans Peters jo je odkril pri mnogih ostrižnikih - mbunah iz jezera Malawi, to so nam dobro znane malavijske ustonoše. Ko smo že pri bioloških fenomenih razmnoževanja sladkovodnih in morskih rib, obstaja še ena brakična vrsta kili ribice, to je ameriška vrsta Rivulus marmoratus, pri kateri so odkrili partenogenezo - deviško oploditev. Lahko imamo samo eno ribico te vrste v akvariju, pa bomo kmalu imeli veliko mladičev, ki so nekakšni naravni kloni, saj so genetsko povsem enaki materi.
Slike in viri : http://www.acuario-ponzano.com/dicrossus%2520filamentosus.jpg
http://www.rva.ne.jp/apisto/dicrossus_filamentosus.html
http://www.aquahobby.org

http://www.thekrib.com/Apisto/D-filamentosus.html

Velikost : 9 cm samec; 6 cm samica
Temperatura : 24°- 30°C
Voda : pH = 5,0 - 6,5 ; pod 10 °dGH
Akvarij : 80 cm ( 110 litrov)
Zadrževanje : dno, sredina
___________________________________

Bojan Dolenc


Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik