Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
pikaste pavlinke
Heros severus
pikaste pavlinke

Heros severus
Družina: Cichlidae

Pikasta pavlinka - Heros severus je ostrižnik iz rodu Heros. Je ena najstarejših akvarijskih rib v Evropi (od 1909). Do sredine 19.stoletja so pikaste pavlinke opisovali kot Chromis, Uaru in Centrarchus vrste. Rod Heros je iz rodu Cichlasoma izločil in poimenoval Jakob Heckel leta 1840. Kljub temu se je v taksonomiji še naprej uporabljalo le ime Cichlasoma severum (še dolgo po II. svetovni vojni). Od tod izhaja tudi današnje, na zahodu najbolj pogosto uporabljeno ime za pikasto pavlinko: severum. Za uveljavitev Heckelovega poimenovanja v osemdesetih letih (1986) je najbolj zaslužen švedski raziskovalec, ihtiolog Sven Kullander.

Po taksonomiji ITIS (Integrated taxonomic information system) so veljavna le naslednja imena za pikaste pavlinke:

Rod: Heros (Heckel 1840)

Vrste :

Heros severus (Heckel 1840),

Heros efasciatus (Heckel 1840),

Heros notatus (Jardine in Schomburgk 1843)

Heros spurius (Heckel 1840)

V praksi se pogosto uporablja tudi pseudonim Heros appendiculatus, za katerega nekateri menijo, da je posebna vrsta Herosa.

Prav tako se v novejšem času pojavlja tudi različica Heros sp. “Rotkeil”, ki je podobna vrsti Heros notatus le da imajo ribice rdečo glavo.

Zaradi razširjenosti pikastih pavlink v Južni Ameriki (Amazonija, Orinoko, tropski pritoki Atlantika) je nastalo ogromno fenotipskih različic posameznih vrst pikastih pavlink, zato je v strokovni literaturi možno zaslediti veliko nasprotujočih si mnenj o izvoru posameznih varietet. Zaradi nesoglasij v strokovnih krogih se, kljub veljavni taksonomiji, pogosto uporabljajo tudi druga imena Heros sp. in sicer po lokalitetih, na katerih so posamezno različico zasledili v naravi: “French Guyana”, “Rio Negro”, “Orinoco”, “Inirida”, “Manaus”, “Tapajos”“Belem” itd. Prav tako nekateri (posebej v ZDA) vrste Heros imenujejo po prevladujoči osnovni barvi: zeleni, modri, turkizni, rumeni (severum). Precej novih različic vrste Heros je nastalo s križanjem v akvaristični praksi, npr. albino ali "zlati severum". Vse te oblike so dejansko Heros efasciatus (apendilucatus), ki je v naravnem okolju najbolj razširjena in v akvaristiki najpogostejša vrsta pikastih pavlink.

Heros efasciatus domuje v Amazonki (reke Ucayali, Solimoes), spodnjem toku rek Orinoko in Rio Negro oziroma, v državah: Kolumbija, Peru, Bolivija, Venezuela, Fr. Gvajana, Surinam, Brazilija, Ekvador. Zaradi križanja različnih tipov te vrste pikastih pavlink je nastala zelo pestra tipologija. Osnovna barva je odvisna od tipa habitata in gre od zlato-rumene preko olivno-zelene do rjave, črno-sive in turkizne ter celo temno modre. Trebušna stran je svetlejša in najpogosteje rumenkaste barve, tako kot trebušne in analna plavut, ki je lahko tudi oranžno rdeče barve. Trebuh nikoli ni izrazito rdeče obarvan, kot je to značilno pri vrsti Heros severus. Ne glede na osnovno barvo, imajo vsi tipi Heros efasciatus bolj ali manj značilne izrazite rdeče do rjave pike ali “vozličke” po glavi in telesu, podobno kot pri diskusih.

Heros notatus je nekoliko bolj endemična vrsta, ki je po nekaterih avtorjih doma le v Gvajani. Od vrste Heros efasciatus se razlikuje po bolj zaobljeni obliki glave, barvi (bolj rumena osnova) in črnih prečnih oznakah na bokih, ki ne izginjajo kot pri drugih pikastih pavlinkah.

Heros spurius je najbolj neraziskana vrsta, verjetno pa izhaja iz območja Guapore.

Heros severus je vrsta pikastih pavlink, ki domuje izključno na območju zgornjega toka rek Orinoco in Rio Negro (kateri sta povezani z naravnim kanalom Casiquiare) ter pripadajočih zaraščenih jezerih, v državah Venezueli, Kolumbiji in Braziliji. Zelo pogosto se vrsto Heros severus zamenjuje z drugimi vrstami Heros. Tukaj je zelo pomembno poudariti, da je edino pravi Heros severus biparentalna larvofila ustonoša tzv. “mouthbrooder”, vse ostale vrste Heros so zunanji gnezdilci tzv. “openbrooders” (Stawikowski 1995).

Genus Heros
valid taxaDistribution
H.-notatus-complex
Heros efasciatus Heckel, 1840Amazonas
Heros notatus (Jardine, 1843)Essequibo(Guyana)
Heros appendiculatus (Castelnau, 1855)Upper Amazonas(Peru)
H.-severus-complex
Heros severus Heckel, 1840Orinoco / upper Rio Negro
Species with uncertain position and status
Heros spurius Heckel, 1840Rio Guapore
Synonymcurrent name
Cichlasoma severus var. perpunctatum
Ribeiro, 1918
Heros efasciatus
Heros modestus Heckel, 1840Heros spurius
Heros coryphaeus Heckel, 1840Heros spurius
Uaru centrarchoides Cope, 1872Heros appendiculatus
Chromis fasciatus Castelnau, 1855Heros efasciatus
http://private.addcom.de/ishome/heros.htm

Etimologija :
Heros : od "heros" = heroj ; Severus : od "severus" = resni (obraz) oziroma, Heros severus = heroj resnega obraza

Sinonimi : Acara spuria, Astronotus severus, Heros coryphaeus, H. modeastus, Cichlasoma severum, Cichla severum, Cichlaurus severus perpunctuatus, Cichlasoma severum var. perpunctuatum, Uarus centrarchoides...

Habitat : Zgornji tok Rio Negro in Orinoko. To je regija z zelo visoko biodiverziteto in številnimi endemičnimi vrstami in organizmi. Na območju so zastopljeni vsi trije tipi rečne vode: najbolj zastopljena je “črna voda” v peščenih z vegetacijo obraščenih strugah (Rio Negro), bogata s huminskimi kislinami, “kristalna” voda, ki teče v skalnatih strugah višavja in “bela voda” v rekah bogatih s sedimentom. Klima je tropska, super-vlažna (180-240 deževnih dni na leto), z ekstremno vlažnimi gozdovi, povprečno relativno zračno vlago 80-90% in malo temperaturno oscilacijo (letno povprečje 24-25 ° C). Zaradi pestrosti habitata vrsta Heros ni preveč občutljiva na vodne parametre.

Ureditev akvarija :
podlaga iz drobnega, neapnenčastega peska ali mivke s posameznimi gladkimi kamni iz kremenčevca ali kvarcita (za polaganje iker). Za dekoracijo se uporabi velike korenine (podvodna debla), in velike, robustne rastline: suličarke, valisnerije, plavajoče rastline, lokvanje. Ribe potrebujejo svoje teritorije zato je treba ureditev prilagoditi številu rib. Gojitelji priporočajo naselitev 6-8 rib v 800 l akvariju. Med dozorevanjem se med ribami naredi hierarhija. Največji, dominantni samček zasede največji del akvarija vse ostale podi vstran v skrivališča. Ko ribe spolno dozorijo, si dominantni samček izbere samičko, ki jo dovoli vstopiti na njegov teritorij. V primeru, da v akvariju ni dovolj skrivališč in teritorijev za vsako ribico posebej, je boljše, da se jih iz akvarija odstrani, čeprav prisotnost tekmecev spodbudi naravno obnašanje rib in drst.

Videz, obnašanje, kombinatorika :
pavlinka Heros severus je samo na prvi pogled precej nezanimivega videza. Oblika telesa je ovalna, bočno sploščena. Oči so rdeče, usta majhna. Pravi Heros severus je olivno-sivo-zelene prelivajoče se osnovne barve, z zlato-zelenim odtenkom na bokih in opečnato rdeče obarvanim trebuhom. Hrbtni del je temnejše sivo obarvan. Mlade ribice imajo 7-8 prečnih prog črne barve, ki se pojavljajo v odvisnosti od razpoloženja, so zelo podobne diskusom. Pri odraslih ribah je stalno vidna le ena proga pri repni plavuti, od tod izhaja ime “banded chichlid”. V času drsti ali pri obrambi (ko grozijo nasprotniku) ribe spreminjajo barvo, postanejo bolj temne (temno sive), dobijo tudi vzdolžne temne proge po glavi, kar še bolj poudari rdečo barvo oči, prečne proge po telesu postanejo izrazitejše. Pikaste pavlinke so zelo miroljubne ribe, ko se ne drstijo plavajo skupaj in če imajo dovolj prostora niso napadalne. Napadalne postanejo le v času drsti in sicer interspecifično (do predstavnikov svoje vrste). Ustvarjajo teritorije, zato rabijo velik akvarij. Lahko se naselijo v družbi z drugimi enako velikimi, miroljubnimi ostrižniki (Aequidens pulcher, Mesonauta festiva, Acarichthys heckelii, Hypselecara, Satanoperca in Geophagus ter Loricaridae vrste). V nobenem primeru jih ne smemo dati skupaj z ostrižniki iz rodov Uaru, Pterophyllum altum ali scalare, ali z diskusi. Najboljše jih je gojiti v vrstnem akvariju, kjer lahko pridejo do izraza s svojim zanimivim obnašanjem.

Spol :
Samček je večji, ima bolj izrazito rdeče obarvan trebuh in rdeče pike po spodnjem delu glave

Drst :

Ko so ribe nekako 12 cm velike, samček izbere najboljšo samičko, ustvari se par (za celo življenje). Ko se izbrani parček dokončno upari in harmonizira, ne traja dolgo, da začneta z drstitvenim plesom.

Poljub

http://www.aqualandpetsplus.com/Ccichl21.jpg

Postaneta temno sivo do črno obarvana zgoraj in dobita vzdolžne proge po glavi. Izbereta si običajno na tleh ležeč primerno velik in raven kremenčev prodnik, ki leži pod veliko korenino ali rastlino in obvezno na finem, neostrem neapnenčastem pesku ali mivki. Gnezdo meri običajno 50 x 50 cm in v kratkem času bosta prekopala okoli njega večjo količino peska. Oba starša kamen skrbno čistita in se šopirita ob plavanju okoli njega. Ko samček začne značilno "stresati" s celim telesom, s tem nakaže, da se je drst pričela. Malo pred tem lahko opazimo, da je obema izstopila genitalna papila ali ovopositor. Samička polaga običajno okoli 300 iker, ki jih očka sproti oplaja. Najprej mama oskrbuje ikre, samček pa straži izbrani prostor. Če samček slabo opravlja to nalogo in grozi, da se bo vsiljivec preveč približal ikram, samička bliskovito priskoči na pomoč, ga napade in se v hipu vrne nad ikre. Običajno skupaj uspeta odgnati tudi večje plenilce. Kasneje se pogosto zamenjata in samček pahlja ikre, samička pa patruljira okoli. Ikre se izležejo po ~ 50 urah v dovolj mehki in kisli vodi pri 28°C. Migajoče ličinke oba starša vzameta v usta, kar velja samo za vrsto Heros severus. Če ni v bližini nevarnosti, pogosto starša izpljuneta ličinke za krajši čas, da kopljeta pesek ali iščeta hrano. Ličinke se razvijajo v ustih staršev 5 - 6 dni, nato porabijo rumenjakov mešiček in jih starša lahko izpljuneta v svet. Mladice takoj hranimo stalno po malo z navpliji- ličinkami samookov, solinskih rakcov artemij, mikročrvi, mladimi japonskimi vodnimi bolhami Moinami, vloženimi rakci "Baby Star" in drugimi mikroorganizmi.

http://www.malawicichlidhomepage.com/other/heros_rotkeil.html

Hrana :
Herosi so pretežno vegeterijanci. Niso izbirčni in so precej požrešni, hrana ne bo nikoli ostala na dnu akvarija. Radi jedo različno industrijsko pripravljeno suho hrano za velike ostrižnike (tudi hrano za ancistruse).Veseli so dodatkov poparjene sveže zelenjave (špinače, grajščka, leče ), vodnih insektov, uši, ličink, deževnikov, enhitrej, podmladek majhnih ribic tudi ne bo ostal neopažen. Nikoli se jih ne sme hraniti z govejim srcem ali tubifeksi !

Temperatura : 24 - 29°C

Velikost : samci v akvariju 20 cm, samice manjše .

Voda : pH: 6 – 7,5 ; 2-20 °dGH ; 0,5-7,5°dKH

Akvarij : min. 200 l (300 l za par), dobra filtracija (pretok vsaj: 8 x volumen akvarija/uro)

Zadrževanje : sredina, dno, skrivališča, vizualne pregrade, teritoriji

Ogroženost : ni na (IUCN) rdeči listi

Besedilo: Emilija Obal in Bojan Dolenc

http://www.akvazin.com/diskusije/default.cfm?Page=1&Nit=47&Tema=2726&Rows=10

Več slik:http://www.raubwelse.de/galerie/cichliden/cichliden.htm

http://www.raubwelse.de/galerie/cichliden/cichliden.htm

http://www.raubwelse.de/galerie/cichliden/cichliden.htm

http://www.raubwelse.de/galerie/cichliden/cichliden.htm

VIRI: Taksonomija: ITIS

Profil:

http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=516

http://www.aquanet.de/zierfischlexikon/zierfische-eintrag.20040604120853468.asp

Biotopi:

Splošno:

http://www.amazonian-fish.co.uk/indexc3b0.html

http://www.akvazin.com/default.cfm?jezik=Si&kat=0201&ID=267&showextra=no

http://rainforests.mongabay.com/

Gvajana, Fr. Gvajana, Surinam – vlažni tropski gozd

http://www.worldwildlife.org/wildworld/profiles/terrestrial/nt/nt0125_full.html

Kolumbija, Venezuela, Brazilija - Gornji tok Rio Negro in Orinoko -

http://www.nmnh.si.edu/botany/projects/cpd/sa/sa6.htm#vegetation

Brazilija - Rio Negro, črna voda-slike

Brazilja – Rio Solimoes, bela voda-slike

http://www.amazonian-fish.co.uk/indexc3b0.html

Brazilija – sotočje Rio Negro in Rio Solimoes, mešanje črne in bele vode, slike

http://disc.gsfc.nasa.gov/oceancolor/scifocus/oceanColor/black_water.shtml

Najdišča:

Slike:

http://www.tangledupincichlids.com/photo.html

http://www.amazon-exotic-import.de/Gallerie/Cichliden/Seiten/Heros%20severus.htm

http://aqualandpetsplus.com/Cichlids,%20Still%20More%20Severums.

http://www.cichlidmadness.com/forums/lofiversion/index.php/t8764.html

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Emilija Obal

foto: Emilija Obal

Emilija

Emilija

Emilija Obal