Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Rdečeglava mrenica
Barbus nigrofasciatus
Rdečeglava mrenica

Barbus nigrofasciatus
Družina: Cyprinidae

Günther 1868

Starejšim akvaristom pri nas poznana tudi kot rdečeglavka je stara znanka v akvaristiki. Je primerna riba za začetnike, a pri nas nekako podcenjena v hobiju. Živi "v senci" bolj znanih sumatrank, čeprav je primernejša za povprečne skupinske akvarije, je manj napadalna, ne grize plavuti drugim vrstam in v času drsti so samčki s svojo žametno črno obarvanostjo telesa in rdečo glavo ene najlepših akvarijskih rib. Je riba jate.

Razmnoževanje : Zahtevno! Samo parček damo v drstni akvarij, izjemno lepo obarvani samček v svatovskih barvah začne plesati in naganjati samičko med drobnolistne rastline zjutraj pri 27°C, v uležani, mehki in kisli vodi; iker je okoli 240, starša po drsti odstranimo ; ikre se izležejo po 24 urah, prosto plavajo čez 1 teden.

Biotop: Počasi tekoči in zaraščeni pragozdni potočki jugozahodnega dela Sri Lanke (je endemit). Po IUCN klasifikaciji ogroženosti je ranljiva vrsta (V= vulnerable).

Velikost : 6–6.5cm v akvariju, v naravi do 10cm; samička nekoliko manjša in manj lepo obarvana. Oba spola imata po telesu 3-4 debelejše navpične temne proge. Spolno zrelim samčkom se črno obarva zadnji del telesa in plavuti, glava in prednji del telesa pa škrlatnordeče.

Hrana : Je vsejedec; živa hrana, suha vseh vrst.

Temperatura : 22–27°C

Voda : mehka do srednje trda - do 8°dGH; pH rahlo kisel 5.5- 6.5; potrebujejo dodatek pragozdnih kislin

Akvarij : min 80 cm; 120 litrov; temna podlaga, plavajoče rastline (raje imajo manj osvetljene predele), močno zaraščen (rastline: endemične vrste cejlonskih kriptokorin - Cryptocoryne, Acorus, Aponogeton, Hygrophila, Nitella, Nomaphila, Pistia, Riccia, Vallisneria)

Zadrževanje : na dnu, na sredini

Življenska doba : 3-5 let

Besedilo pripravil Bojan Dolenc, AQUA VITA d.o.o.

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik