Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Pikasta (Polka-dot) činklja
Botia kubotai
Pikasta (Polka-dot) činklja

Botia kubotai
Družina: Cobitidae - Botiinae

Pikasta činklja (Polka-dot loach), najprej znana kot trgovsko Botia sp. - Myanmar ; Botia sp."angelicus", je sedaj že opisana kot : Botia kubotai, Kottelat, M. (2004) : "a new species of loach (Teleostei: Cobitidae) from the Ataran River basin (Myanmar) with comments on botiine nomenclature and diagnosis , Zootaxa (401; 1-18 )".

Odkrita je bila v Myanmaru v porečju oz. zgornjih pritokih reke Ataran (ta je pritok večje reke Salween ) na burmansko - tajski meji leta 2002. Kasneje (2006) so jo odkrili tudi v Tajski v drugem pritoku reke Salween, v reki Suriya v nacionalnem parku Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary. Lokalni dobavitelj akvarijskih rib Pornlert Chansirikeard , ki je običajno lovil ribe v zahodni Tajski, je prečkal mejo (iz Tajske je šel v Burmo oz. Myanmar) pri Three Pagodas Pass in se vrnil z 2 novima vrstama činkelj - s ponovno odkrito naravno populacijo Botia cf. sidthimunki in z novo pikasto "Polka dot" činkljo. Že januarja 2003 jo je imel uvoznik Transfish na seznamu kot novost leta! V Evropi in Ameriki se prodaja v tisočih in kaže, da bo postala zaradi lepote tako priljubljena, kot rilčasta činklja. Dejansko se pojavlja skrb, da ne bi izvoznik Aquatic Specialist Co. Ltd . s kooperanti te vrste iztrebil !? Zanimivo je, da je lani iz Myanmara prišlo veliko novih, izjemno barvitih vrst rib, še nekaj drugih vrst činkelj, rdeči Badis sp. itd..

Tuja Imena: Burmese Border Loach, Polka-Dot Loach, Marble Loach, Cloud-Pattern Loach, Thai Loach (angl.); Sternchenschmerle, Polkadot Prachtschmerle (nemško).
Ureditev : prihajajo iz hitro tekočih rek in potrebujejo izjemno močan tok in veliko kisika v vodi (dodatno prezračevanje , pretok najmanj 6x volumen akvarija/ h). Zato so te ribe primerne za le specialne biotop ali vrstne akvarije .
Pikasta činklja ni izbirčna pri hranjenju. Giblje se kačasto po dnu, se rada, kot večina činkelj, druži v jato, rabi fin pesek za podlago, v katerega se rada zakoplje. Če so druge ribe v akvariju, so manj plašne ; zelo aktivne so po menjavi vode. Do drugih rib so povsem miroljubne , v nasprotju z navidez podobno pakistansko Yo-Yo činkljo Botia almorhae , sinonim = B. lochachata) .
Drst : še ni znana v akvariju.
Stopnja zahtevnosti : samo za izkušene akvariste .

Velikost : 12 - 15 cm
Temperatura : 23 -30°C
Voda : mehka in rahlo kisla z veliko kisika
Akvarij : 100 cm, 200l, z močnim filtriranjem in prezračevanjem
Zadrževanje : dno ( se rada zakoplje v fin pesek)

Besedilo : Bojan Dolenc, www.aqua-vita.si
Foto: Michael Ophir* : http://www.geocities.com/mophir/botiaspmyanmar.html

*Michael Ophir je 17 letni študent na Sharon High School, Massachusetts.
Loaches Online : http://loaches.com/species_pages/botia_sp_myanmar.html

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

foto:M. Ophir, 17 let