Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
sumatranka - borneanka
Puntius anchisporus
sumatranka - borneanka

Puntius anchisporus
Družina: Cyprinidae - Barbinae

Sumatranka (borneanka), Puntius anchisporus (Vaillant, 1902), je bila uvožena v Evropo leta 1935. Je ena najbolj popularnih tropskih mrenic v akvaristiki.
Sistematika: Pisces - Actinopterygii - Cypriniformes - Cyprinidae - Puntius - anchisporus
Sinonimi : Barbus - Puntius - Capoeta tetrazona (Bleeker, 1855). Originalna vrsta Puntius tetrazona, ki nima rdeče obrobljenih plavuti, sploh še ni bila uvožena iz narave in so njeno ime ves čas napačno uporabljali za uvoženo vrsto ( v akvaristiki žal dokaj običajen pojav)! Slovensko ime je torej popolnoma napačno, saj ta vrsta spoh ne izhaja iz Sumatre (če izvzamemo ribje farme).

Razlika med tetrazona in anchisporus:

P. tetrazona nima popolne, cele pobočnice (je prekinjena), ima nad njo 22 - 24 lusk; plavuti so črno obrobljene, živi na Sumatri in delu Bornea.

na sliki je P. tetrazona, Bleeker, 1855

P. anchisporus ima celo , neprekinjeno pobočnico, število lusk 19 - 23; plavuti so rdeče obrobljene, živi na delu Bornea.

* povsem jasna in potrjena ta razlika še ni, ker prihajajo od domačih akvaristov iz Singapurja in Indonezije povsem protislovna poročila o izvoru in obarvanosti teh rib, lahko gre celo za lokalne oblike ali podvrste? Čas bo pokazal ...

Dr. Günther Sterba navaja v svoji knjigi "Süsswaserfische der Welt" (1990) 2 podvrsti:
. Barbus tetrazona partipentazona, FOWLER, 1934 iz južne Tajske in Kampučije
. Barbus tetrazona tetrazona, BLEEKER, 1855 iz Sumatre in Kalimantana (Borneo).

Prva ima par brčic, druga ne!

Razlike:

1 B. (P.) tetrazona tetrazona;
2
B. (P.) tetrazona partipentazona;
3 Barbodes pentazona;
4
Barbodes hexazona

Barbus tetrazona tetrazona Barbus tetrazona partipentazona

Barbus pentazona pentazona Barbus pentazona hexazona

Barbus pentazona kahajani Barbus pentazona rhomboocellatus

Očitno je podatek zastarel, eno leto prej je znani ameriški ihtiolog objavil zgornjo raziko v legendarni knjigi rib Bornea: Roberts, T.R., 1989. The freshwater fishes of Western Borneo (Kalimantan Barat, Indonesia). Mem. Calif. Acad. Sci. 14:210 p.

** tole je opis razlik iz knjige: Kottelat, M., Whitten, A.J., Kartikasari, S.N., Wirjoatmodjo, S. , 1993 «Freshwater Fishes of Western Indonesia and Sulawesi»:

Puntius anchisporus

TL 66 L.1. 19-23Body yellowish with 4 vertical bars, including one through eye and one at caudal base; lateral line complete; body depth twice or slightly more in SL; 14 circumpeduncular scales.

Distribution: Borneo

Puntius tetrazona

TL 70 L1. 22-25Body yellowish with 4 vertical bars, including one through the eye and one at caudal base; lateral line incomplete with only 8-9 pored scales; body depth about twice in SL; 12 circumpeduncular scales.

Distribution: Sumatra, Borneo

Tuja imena : Tiger Barb, Sumatra barb, Borneobarbe , Viergürtelbarbe , sumatranska parmicka (češko) , Ikan baja (indonezijsko)…
Domovina : otok Borneo; reka Kapuas, Mahakam, Bulungan

Domovina obeh (ali več) vrst:

map of Southeast Asia

Biotop/habitat : naseljuje zaraščeno obrežje počasi tekočih rek in jezer z blatnim dnom.

Spol : samček je manjši, vitkejši in bolj živo obarvan.
Obarvanost : poleg naravne oblike s 4 navpičnimi črnimi progami čez srebrno - rumeno telo in z rdeče obrobljenimi plavutmi obstajajo tudi albino oblike in melanistična oblika - zelena sumatranka ("Green Moss- Barb"), kjer se svetijo zeleno zaradi Tindallovega efekta.
Obnašanje : izjemno živahna jatna vrsta z močnim hierarhičnim nagonom; če niso v dovolj številčni jati (najmanj 6 - 10 osebkov), postanejo napadalne do drugih rib. So znane, da "ščipajo" plavuti listarkam, gupijem, nitkarjem ipd…
Zadrževanje : dno, sredina.
Ureditev akvarija : minimalna dolžina akvarija mora biti 80 cm (~ 120 l). Na dnu temen fin, neoster pesek ali mivka. Šibka svetloba. Akvarij moramo zasaditi z na gosto rastočimi indonezijskimi rastlinami in javanskim mahom ali praprotjo. Družba: indonezijske ribe s podobnimi zahtevami : činklje, druge mrenice, vrste razbor, labirintovci (idealna družba so mlade rilčaste činklje (Chromobotia macracanthus).
Hrana : so vsejede ; živa hrana (zoobentos), rastlinska hrana, detrit. Suha hrana vseh vrst.
Razmnoževanje : tigraste sumatranske mrenice so lahke za razplod in paziti moramo, da samice lahko normalno odmetavajo ikre, sicer lahko poginejo zaradi "prenošenih iker" . Ker so znane kot hudi "ravbarji iker", jim uredimo poseben drstilni akvarij (najmanj 40 l) z mrežico na dnu, da padejo ikre skozi. Za uspešno drst potrebujemo mehko in kislo šotno vodo, dober je tudi Diskuston za povečanje "libida"; pod akvarijem mora biti temna podlaga. Ta vrsta se pogosto zdrsti kar v skupinskem akvariju. Voda mora biti zelo mehka in kisla (črna pragozdna).V akvariju naj bo najprej 27°C, potem pa v drstišču znižamo za 2 -3 °C , da stimuliramo ribe k drstenju. Obvezen dodatek javanskega mahu in vodoljub (lažna kabomba). Drstitveni ples se običajno prične naslednje jutro ob sončnem vzhodu, tudi tu ima samica glavno besedo in ko zaplava do grmička vodnih rastlin, se "slabša polovica" postavi njej ob bok in se skupaj "osmukata" ob rastlini. Lahko da od 300 do 500 iker na paritev, mladički se sprva skrivajo po kotih akvarija in hitro rastejo, a so občutljivi na kvaliteto vode. Že takoj 1. dan, ko splavajo, sprejmejo navplije artemije, mikročrve pa šele po tednu dni. Mladički potrebujejo s proteini in fosforjem bogato hrano živalskega izvora, starejši pa tudi obvezen dodatek rastlinske hrane (sicer se zadebelijo). So izjemno požrešna vrsta in moramo paziti, da se preveč ne najedo (v tem primeru plavajo z repom proti površju, ker jih "napihne").
Življenska doba : v akvariju normalno 6 - 7 let
Ogroženost : ni je na IUCN rdečem seznamu, a zaradi uničevanja habitatov je že močno ogrožena!
Povprečna cena : 1,00 € - 2,60 €
Posebnosti : sumatranka optimalno uspeva samo v res velikih "biotop" akvarijih s prostornino nekaj 100 litrov, v dovolj veliki jati najbolje same ali kvečjemu skupaj s kompatibilnimi vrstami rib. V pravilnem okolju je pogled na jato teh živahnih rib pravi užitek, so res izjemno atraktivne in živahne ribe. Barvno oponašajo bolj nevarne rilčaste činklje, ki imajo trne pod očesom in imajo rdeče - črno svarilno barvo; v naravi jih pogosto najdemo skupaj. Tudi sumatranke so zelo občutljive na bolezen belih pik in na večino zdravil, še bolj pa so občutljive na bolezni umetne pasme sumatrank, kot so albino in predvsem zelene sumatranke. Bolj vitalne in bolj prvinske po obnašanju in drsti so naravno obarvane sumatranke, v času drsti so to res pravi simbol eksotike in tropskega temperamenta. Običajna, a nekako spregledana in premalo cenjena vrsta.
Velikost : do 7 cm
Temperatura : 20 - 28°C
Voda : pH = 6,0- 7,5; do največ dGH < 10°; dKH < 5°; NO3 < 30 mg/l.
Akvarij : min. 80 cm (160 l)
Zadrževanje : sredina, dno

Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik