Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Bronasti oklepni somič
Corydoras aeneus
Bronasti oklepni somič

Corydoras aeneus
Družina: Callichthyidae

Bronasti somček, Corydoras aeneus, Gill 1858, je zelo zanimiva ribica. Tako s pogleda naše strani, kot tudi njene. Namreč je zelo radovedna žival.

Sistematika: Actinopterygii - Siluformes - Callichthyidae - Corydoras – aeneus Sinonimi: Corydoras schultzei, Corydoras macrosteus, Corydoras métallisé, Corydoras fouilleur, Corydoras venezuelanus, Corydoras microps, Hoplosoma aeneum

Tuja imena: Bronze Cory

Domovina: Argentina, Kolumbija, Venezuela

Biotop: živijo ob rečnih bregovih, kjer je voda plitka; voda ima pH kisel do bazičen in je srednje mehka; živijo v manjših “jatah”

Spol: samice so večje in obilnejše od samcev (opazi se še preden so povsem odrasli, vendar je to pravilo za odrasle ribe).

Obarvanost: po celem telesu bakrena barva, ki je po hrbtu temnejša, tako da se proga izrazito vidi.

Obnašanje: mirna vrsta ribe; obvezno mora biti več osebkov iste vrste, drugače riba ni aktivna; zelo radovedna ribica, ki obrne vsak kamenček, ki ga lahko; občasno gre na gladino po zrak.

Ureditev akvarija: ne preoster pesek, ker z gobčkom rijejo po tleh za hrano; svetloba ne sme biti premočna; s koreninami jim zagotovimo kakšno skrivališče; v ozadju srednje in višje rastoče rastline.

Hrana: vsejeda riba; jedo lističe, ki padejo na dno, granulat, liofilizirano hrano, poparjene bučke, poparjeno zelje, solata …

Razmnoževanje: naj bi bilo lahko, vendar moramo vedeti nekaj trikov. Potrebna je rahlo kisla voda, katera naj ima temperaturo okoli 26o C. Opravimo vsaj 50% menjavo vode, ki naj ima 2, 3o C nižjo temperaturo od tiste v akvariju ( s to menjavo spodbudimo drst). Če nam s tem ne uspe povzročiti začetka drsti, uprizorimo deževno obdobje. Za tem samček začne preganjati samičko. Ta se nato umakne in začne iskati prostor, kjer bo odložila jajčeca. Poišče si 2, 3 prostore, ki jih očisti in nato na njih položi jajčeca, katerih je lahko tudi do 300. Po končani drsti jajčeca ali pa starše odstranimo iz akvarija. Iz jajčec se po 4 do 5 dneh razvijejo mladice, ki se nato prehranjujejo 4 dni prek rumenjakove vrečke. Nato jim dajemo praživali – infuzorje in kasneje artemijo.

Življenjska doba: do 6 let

Ogroženost: ni na IUCN rdeči listi leta 2006-

Posebnosti: v primeru, da ribe, ki so v akvariju poleg somčkov zdravimo s soljo, moramo somčke dati iz akvarija, ker ne prenesejo slane vode.

Velikost: samičke do 7 cm, samčki do 6 cm

Temperatura: 22o – 29o C

Voda: pH 6.0 – 7.5; KH ~ 5o; GH > 10o

Akvarij: vsaj 60 litrov

Zadrževanje: dno

Slike:

Viri:

Vito Kukovec - Cartman

The image “http://www.akvazin.com/pic/galerija/0699_060331145025.JPG” cannot be displayed, because it contains errors.

_________________________________________________

Bronasti oklepni somič znan tudi pod imenom čistilec je primeren tudi za začetnike, saj ni zahteven. Njegova domovina je južna Amerika. Je dokaj neopazna, talna riba, ki neprestano brska po dnu s svojimi brki in išče hrano. Zmotno pa je mnenje, da te ribe "čistijo" oz. se hranijo z iztrebki drugih rib. Njihova vloga pri "čiščenju" je v tem, da pojedo ostanke hrane, ki padejo na dno in bi tam gnili.
Najbolje se počuti v jati s 3 do 6 primerki. Samčki imajo hrbtno in obe prsni plavuti mnogo bolj koničaste in so drobnejši od samičk, to pa je hkrati splošna značilnost oklepnih somičev.

Velikost: 6cm
Temperatura: 25-28°C
Voda: 6-7.5pH, 8-14dH
Akvarij: 60l
Zadrževanje: dno

Oblika primerna za tiskanje Natisni