Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Rdeči sedlasti klovnček
Amphiprion ephippium
Rdeči sedlasti klovnček

Amphiprion ephippium
Družina: Pomacentridae

Rdeča sedlasta klovnska ribica,   Amphiprion ephippium (angl. Cardinal Clownfish, Red Saddleback anemonefish ) živi na področju morij okoli Jugovzhodne Azije (Tajska, Malezija, Indonezija). Pogosto jo zamenjujejo s sorodnimi vrstami iz "Tomato - kompleksa " , kamor sodijo poleg nje še vrste Amphiprion frenatus, A. rubrocinctus in A. macullochi .

Opis: Rdeča sedlasta klovnska ribica je edina odrasla klovnska ribica, ki nima za klovne tako značilnih prog. Plavuti in telo so rdeče-oranžne barve s temno (črno) liso na zadnjem delu telesa. Temna lisa je čedalje večja, tem starejše so ribice in pri popolnima odraslih ribicah prekriva skoraj celo telo. Z odraščanjem tudi barve nekoliko izgubijo na intenzivnosti, tako da se po mojem mnenju najlepši ravno polodrasli primerki.

Amphiprion ephippium najraje živi v simbiozi z anemonami vrste Entacmaea quadricolor ali Hetaractis crispa. Moj par živi srečno življenje med lovkami vrste Entacmaea quadricolor in se že tri mesece brez prestanka drsti približno vsakih 12 dni . Ikre položi na podlago poleg anemone in jih zavzeto neguje ter brani pred sovražniki, dokler se ne izležejo in v obliki larv razkropijo po akvariju. Pogum ribic je občudovanja vreden. Moja roka je po njihovem mnenju eden najresnejših sovražnikov in jo ribici napadeta takoj, ko pričnem rogoviliti po akvariju. V zadnjem času sta me celo uspeli ugrizniti tako, da se na roki poznajo sledovi ugriza in pritekla je celo kapljica krvi. Težko je verjeti, česa je zmožna 8 cm dolga ribica.

Razmnoževanje: Drst, razvoj iker in vzreja mladic so takorekoč enaki, kot pri drugih bolj pogostih vrstah klovnskih ribic. Priporočam, da se ikre pusti skupaj s starši, dokler se ne izležejo. Ikre so prvi dan intezivno rdeče-oranžne barve, ovalne oblike in precej velike (1mm široke, 2do 3 mm dolge). Tekom razvoja ikre postajajo čedalje temnejše in dobijo nekako rdeče-črno barvo , ki pa dva dni pred izvalitvijo začne dobivati srebrni odtenek. Dan pred izvalitvijo so povsem srebrne. Izvalitev vedna poteka nekako dve uri po zatemnitvi. Omenjeni dogodek je pri temperaturi 25 stopinj celzija na sedmi ali osmi dan, precej pogosto pa celo v dveh delih na sedmi in osmi dan , kar pomeni, da se del iker izvali na noč sedmega dne, preostale pa ponoči osmega dne. Vzreja mladic: Mladice, ki se izvalijo, je precej enostavno poloviti, saj se zberejo na vodni gladini, če le to osvetlimo z baterijsko svetilko. Za lov je najenostavnejše uporabiti kar pol literski plastični kozarec za jogurt, s katerim zajemamo vodo in mladice iz gladine in jih zlivamo v pripravljen akvarij za vzrejo mladic. Če smo spretni z enim zajemom nalovimo kakih pet mladic. Postopek seveda večkrat ponovimo, dokler nismo polovili vse larve. Običajno tak lov traja približno 15 minut. Odsvetujem uporabo mrežice za lovljenje, čeprav bi tako enostavnejše in hitreje nalovili larve. Prav tako odsvetujem uporabo natege, s katero bi larve sesali. Novo izležene larve so zelo občutljive in če uporabljamo grobe metode, jih lahko poškodujemo. Larve že prvi dan pričnemo hraniti s kotačniki. Vzreja kotačnikov je po zaslugi tehnologije, katero so v Slovenijo prinesli prizadevni morski akvaristi (D. Škrinjar, B. Dolenc, T. Pečan, M. Jevšek,…) povsem enostavna. Najtežje je dobiti startne kulture, tako da je izredno pomembno, da ima vsaj en slovenski akvarist, doma neokuženo startno kulturo. Osmi dan maldice že lahko začnemo hraniti s sveže izvaljenimi artemijami, ki so očitno precej hranljive, saj mladice zelo hitro rastejo, potem ko začenejo uspešno loviti navpije po akvariju. Po enajstih dneh prve mladice že dobijo prvo belo progo. Približno 2 tedna stare mladice imajo že dve progi, dobijo pa tudi oranžno barvo plavuti, tako da postanejo res prave klovnske ribice, katere je kar veselje pogledati. Moje mladice so trenutno stare 2 meseca in pol, rastejo pa precej počasi, odkar so prevelike za artemijo in jih zato hranim z listnato hrano. Ostale so samo štiri, ker sem pred približno mesecem dni naredil napako in mladice spustil v akvarij z odraslimi ribami, tako da jih je večina postala hrana. Med preostalimi štirimi je ena precej večja in tudi preganja ostale .

Hrana : so vsejede

Velikost : 8 - 12 cm ;

Voda : 25°C - 27°C ; spec.g.= 1,023 - 1,025; pH= 7,9 - 8,4

Velikost akvarija : 200 l

Zadrževanje : sredina , ob gostiteljski vetrnici

Besedilo in foto : Bojan Jerina

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Parček med skrbjo za ikre

prvi preobraženi mladički