Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Zebrasti morski kraljiček
Pterapogon kauderni
Zebrasti morski kraljiček

Pterapogon kauderni
Družina: Apogonidae - Apogoninae

Zebrasti koralni kraljiček ("zebra pižamca"), Pterapogon kauderni, Koumans, 1933* .
To vrsto je ponovno "odkril" Gerald Allen septembra 1995. * = Dr.Koumans, Frederik Petrus (1905-1977; Nizozemska)
Sistematika : Animalia - Chordata -Vertebrata - Osteichthyes - Actinopterygii - Neopterygii - Teleostei - Acanthopterygii - Perciformes - Percoidei- Apogonidae - Apogoninae - Pterapogon - kauderni , Koumans, 1933
V Baensch/Patzner MERGUS Marine Atlasu je tudi pri opisu te vrste večje število napak, med drugim piše, da jo je opisal Koumans že 100 let prej, leta 1833 !
Etimologija : pteron = plavut; a = brez ; pogon = brada, brki - se nanaša na podobnost teh rib z mrenicami ("barbusi"), samo da nimajo brkov; kauderni = po odkritelju, švicarskem arheologu Walterju Kaudernu , ki je na indonezijskih otokih proučeval megalite med leti 1917 in 1920. Tuja imena : Banggai cardinalfish, Banner cardinal, Black and silver high fin cardinal, Outhouse cardinal, Kauderns Cardinal ; Zebra Kardinalbarsch, Molukken Kardinalbarsch
Domovina : Indonezija, vzhodni Sulawesi, otočje Banggai (1°, 35´S ;123°, 20´E)

Biotop/habitat : mladice se zadržujejo med iglicami dolgoigličastega morskega ježka Diadema setosum, malo večje mladice se zadžujejo na temnem, muljastem dnu med morsko travo (Enhalus acorides ) in med lovkami nekaterih morskih vetrnic, odrasle pa med koralami in ponovno v bližini morskih ježkov, jata od 2- 60 osebkov plava okoli ježka.
Spol : samci so malo manjši in vitkejši od bolj okroglih samic, imajo daljši "prapor" = drugo hrbtno plavut in tudi debelejšo spodnjo ustnico (ker je samec ustonoša).
Obarvanost : imajo navpične in podolžne črne proge na kremno belo srebrnem telesu, ki je posut s številnimi modro-belimi pikami.
Obnašanje : Dnevno aktivna, miroljubna riba jate v naravi, v akvariju spolno zrel par brani teritorij in oba sta izjemno brutalna do predstavnikov iste vrste in istega spola.
Ureditev akvarija : povprečen akvarij, s koralami ali brez ; je "coral-safe" riba; potrebuje optimalno kvalitetno vodo, malo toka in raje ima manj osvetljen akvarij , zato je bolj primeren akvarij z mehkimi koralami . Skoraj nujna je "Marine-Glo" ali "Blue-Moon" fluorescentna žarnica, ker se pike po telesu obarvajo intenzivno kovinsko modro in lepota ribe pride maksimalno do izraza.
Hrana : mesojeda; zooplankton, zoobentos , rakci Mysis, Krill, solinski rakci, kozice, nasekljani škampi, kaviar...
Razmnoževanje : spolno dozorijo po 10 - 12 mesecih. Iz jate se formira stalen par, ki začne braniti teritorij. Pride do uparevanja in pravega "ostrižniškega" drstnega plesa. Med plesom samica povrže 20 - 30 iker (2,5 mm fi), ki jih samec vzame v usta, kjer jih vali 3 - 4 tedne . Ikre niso lepljive, a se zberejo v kepico. Ponavadi 25.dan povrže okoli 8 mm velike mladičke, ki že imajo oči in so prava fotokopija odraslih. Pomembno je ujeti dan, ko samec mladičke izpusti na prosto : če je to v akvariju, mora imeti v bližini morskega ježka, bolje ga je imeti samega posebej v akvariju z zgolj "filtrom gobico", da mladic ne potegne v filter; nekateri ga dajo v valilnico- mrežico za živorodke, kjer očka v miru povrže mladičke. V akvariju še nekaj dni skrbi za mlade in jih v nevarnosti vzame nazaj v usta . Sam sem moje 4 mladičke vzgojil tako, da sem samca v nekem drugem akvariju "posmukal" (kot to delamo s samicami malavijskih ustonoš); ličinke sem dal doma v valilnico z močnim tokom, da so se razvile neverjetno hitro, čez noč v mlade ribice. Takoj sprejmejo sveže izvaljene navplije artemije, po možnosti "obogatene" ali namočene za uro ali 2 v zeleno vodo (Nannochloropsis); pa tudi somornične kotačnike golidice (Brachionus), tudi ti morajo biti gojeni v zeleni vodi, sicer z mladicami ne bo uspeha ! Po 10 tednih mladice že jedo odraslo artemijo, po 16 tednih sprejmejo že še večje rakce (Mysis , kozice). Mladički so med hranjenjem (3-8x dnevno) zelo prepirljivi med seboj, a čim nastopi nevarnost, se jata zbere skupaj.
Življenska doba : 6-7 let
Ogroženost : tega endemita je izjemno ogrozila trgovina z akvarijskimi ribami, žal. Nekateri celo poročajo, da je vrsta v naravi že izumrla , na IUCN rdeči knjigi je uvrščena kot "Kritično ogrožena" ! Pred letom 2000 so iz lagune na otoku Banggai izlovili mesečno 5000 teh samo tu živečih rib za potrebe trgovine z akvarijskimi ribami. V projektu londonskega Zoološkega muzeja "The Frozen Ark" je zebrasti morski kraljiček uvrščen med 8 najbolj ogroženih organizmov na svetu ! Zamrznili so njegovo DNK . Delno je dobro to, da vrsto vsaj masovno vzrejajo profesionalni in amaterski akvaristi po celem svetu.
Povprečna cena : 14 $ ; 25 €
Posebnosti : Riba ima 2 hrbtni plavuti in velike oči, ker večina sorodnikov lovi v temi ponoči.
Zanimivosti : V družini morskih kraljičkov je preko 200 opisanih vrst, ki poleg Mediterana živijo pretežno v Indopacifiku. V akvariju so te ribe dokaj odporne , vendar vedno ostanejo plašne in zadržane. So počasni , a vedno na preži za živo hrano, izjmeno hitro pojedo tudi vsako dovolj majhno ribico, so pravi plenilci . Pri večini vrst samec skrbi za ikre in mladičke, čeprav si pri nekaterih vrstah delita to dolžnost oba spola. Večina vrst tudi išče zavetje med ježki, golimi polži ali spužvami. Najštevilčnejši je rod Apogon s 45 vrstami, sledijo Apogonichthys, Archamia, Cheilodipterus, Foa, Fowleria, Neamia, Gymmapogon, Psuedamaiopus, Psuedamia, Rhabdamia, Siphamia , Sphaeramia.
Literatura :
Allen, G.R. and R.C. Steene, 1995. Notes on the ecology and behaviour of the Indonesian cardinalfish (Apogonidae) Pterapogon kauderni Koumans.. Rev. fr. Aquariol. 22(1-2):7-10.
Allen G.R. 1996. The king of cardinalfishes (the Banggai cardinalfish, Pterapogon kauderni). TFH 5/96.
Michael, Scott 1996. The Banggai cardinalfish; a newly available species that may become too popular for its own good. AFM 8/96.
Goldstein, Robert J. 1998. Breeding Banggai Cardinalfish. A true marine fish success story. AFM 7/98.
Tullock, John. 1999. Environmental Aquarist. Banggai Cardinalfish alert. Aquarium Frontiers July 1999.
Rayner, Gary. 2000. The Banggai Cardinalfish. And bigger fish to fry. FAMA 2/00.
Vagelli, AA (2004) - Ontogenetic shift in habitat preference by Pterapogon kauderni, a shallow water coral reef apogonid with direct development. Copeia, Vol. 2004, No. 2, pp. 364-369

Stopnja zahtevnosti : idealna riba za začetnike , tudi glede razmnoževanja.

Velikost : 8- 10 cm
Temperatura : 22°C - 27°C
Voda : pH = 8,1 - 8,4 ; dKH = 8° ; Ca = 460 mg , Mg = 1400 mg ; NO3 < 5mg/l ; PO4 <0,02 mg/l ; slanost malo večja, specifične gostote < STRONG > 1,025 < /STRONG > , verjetno, ker so povezani na koralne vretenčarje.
Akvarij : min. 250 l = 100 x 50 x 50
Zadrževanje : sredina
___________________________________
Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik