Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
koralni citronček ali maskirana zastavica
Chaetodon semilarvatus
koralni citronček ali maskirana zastavica

Chaetodon semilarvatus
Družina: Chaetodontidae

Koralni citronček ali maskirana zastavica, Chaetodon semilarvatus, Cuvier, 1831
Zaradi fantastične, osupljive, dih zadržujoče lepote je izjemno priljubljena in zaradi redkosti draga vrsta, a to ni akvarijska riba za začetnike !
Sistematika : Animalia - Chordata -Vertebrata - Osteichthyes - Actinopterygii - Neopterygii - Teleostei - Acanthopterygii - Perciformes - Percoidei - Chaetodontidae - Chaetodon - semilarvatus.
Etimologija : Chaetodon : chaite = ščetina; odon = zob; semilarvatus = napol zamaskiran ; napol zamaskirana ščetinozobka ali metuljasta riba ali zastavica.
Sinomimi: Chaetodon melanopoma, Playfair, 1867
Tuja imena : Blue-Mask Butterflyfish, Masked butterflyfish, Addis butterflyfish , Bluecheek butterflyfish, Golden butterflyfish, Redlined butterflyfish,Yellow butterflyfish (angl.); Gelber Rotmeer-Falterfisch, Maskarill -Masken- Falterfisch (nem.); Chaetodon a demi masque (fran.)
Domovina : Adenski zaliv, Rdeče morje, Indijski ocean; Egipt, Eritreja, Sudan, Džibuti, Jemen, Oman, Savdska Arabija, Jordanija, Izrael.
Biotop/habitat : koralni grebeni med 3 - 20 m globine; najraje se zadržuje v bližini živih koralnih kolonij v paru ali majhnih jatah, pogosto na mestu lebdi dalj časa pod ploščami ploščatih koral iz rodu Acropora.
Obnašanje : zaupljiva, "udomačljiva" vrsta zastavice. Običajno miroljubna do drugih rib, vendar je lahko do sorodnih vrst zastavic ali predstavnic lastne vrste v akvariju napadalna. Koralni citronček je kljub temu plašna riba in podobno kot sladkovodni diskusi, običajno potegne krajši konec med hranjenjem v skupinskem akvariju. Zato je najbolje, da je v akvariju od večjih rib samo ta vrsta, parček ali jata in za družbo nekaj manjših miroljubnih vrst koralnih ribic, da so manj plašne.
Združljivost s koralami : ne ; ni "reef safe".
Ureditev akvarija : ustrezno okolje koralnega grebena poustvarimo z veliko količino živečega kamenja, skeleti mrtvih ali umetnih koral. Lahko imamo z njo le nekaj vrst mehkih koral in vetrnic. Potrebuje veliko skrivališč in votlin, da tam počiva ; če jim tega ne omogočimo, ta riba ne dobi svoje bleščeče zlatorumene obarvanosti, po kateri je tako znana in iskana in se tudi hitro prestraši. Kot dnevna plitvinska vrsta potrebuje močno osvetljen akvarij in "predimenzioniran" filter z obveznim močnim penilcem in ostalo sodobno opremo ali tehnologijo, ki zagotavlja maksimalno kvalitetno vodo v akvariju.
Hrana : omnivor : v naravi se hrani s polipi trdih koral, morskimi črvi mnogoščetinci, rakci, morskimi ježki in algami; v akvariju sprejmejo vitaminsko obogatene školjke, rakce misise, artemijo, krill, postranice, enhitreje, deževnike, alge, nori-alge, solato, regrat, zmrznjeno hrana, umetno hrano s česnom ("New Spectrum Food") ipd..
Razmnoževanje : Ni še dovolj podatkov.
Življenska doba : v naravi preko 12 let; v akvariju povprečno do 6 let.
Ogroženost : ni je še na IUCN rdeči listi.
Povprečna cena : € 146,05; majhne $ 129.99, srednje $ 149.99, velike $ 239.99 (odvisno od firme)
Posebnosti : vodni citronček po rumeni barvi konkurira priljubljenemu rumenemu kirurgu (Zebrasoma flavescens). Družina zastavic ali koralnih metuljčkov (Chaetodontidae ) šteje preko 120 opisanih vrst in za njih velja, da naj se jim akvaristi raje čim bolj izogibajo. V teh družini je nekaj vrst, ki v nobenem primeru niso primerne za ujetništvo, saj vedno poginejo. Nekatere zastavice sicer so pogojno primerne za res velike in optimalne javne akvarije ali za specialiste in vrhunske akvariste z dolgotnimi izkušnjami in resnično dobro utečenim in delujočim akvarijem. Poleg izjemne občutljivosti na dušik, fosfat ipd, so mnoge zastavice prehranski specialisti in kljub temu, da se navadijo na umetno nadomestno hrano, nikoli ne uspevajo niti približno tako, kot bi morale. Le nekaj vrst je pogojno primernih za povprečno majhen akvarij (pod 1000 l), če jim tu nudimo res optimalne pogoje. Koralni citronček ni taka vrsta, je primerna le za vrhunskega akvarista z akvarijem najmanj 1500 l ! V Rdečem morju sicer živi 14 vrst zastavic, od tega polovica (7 vrst) endemičnih. V literaturi so se že pojavili predlogi, da se tudi to vrsto zaradi nevarnosti prelova uvrsti v rdečo knjigo ogroženih vrst (IUCN- Red Data Book). Bilo bi izjemno koristno, da se "tega koralnega diskusa" umetno razmnoži - komur bo to prvemu uspešno uspelo, bo verjetno zadel "tombolo".
Čas aklimatizacije : + 8 ur. Običajno sprva zavračajo hrano, zato jih prve dni hranimo z živo hrano (odrasli solinski rakci ipd.) ali jim zmrznjeno hrano namestimo znotraj ogrodja mrtvih trdih koral; znan trik je, da potopimo hrano v česnov ekstrakt, podobno kot diskusi so te ribe izjemno dovzetne za črevesne infekcije z bičkarji, glistami in škržne infekcije s skržnimi sesači. To jim povrne apetit. Kot večina vrst zastavic je dokaj občutljiva za določene bolezni in na stres.
Stopnja zahtevnosti : zahtevna vrsta, ni za začetnike : 4 od 1 - 5
Sorodne vrste : je podobna vrsti Chaetodon larvatus, a manj zahtevna kot akvarijska riba.
Slike : http://images.google.com/images?as_q=Chaetodon+semilarvatus&num=20&btnG=Goodle+Search&as_epq=&hl=&as_oq=&as_eq=&imgsz=&as_filetype=&imgc=&as_sitesearch=&imgsafe=active

Borut Furlan : http://www.drm-drustvo.si/borut/pic13.html
Chaetodon semilarvatus
Nikon F4, 105 mm, Red Sea (Sinai, Egipt), 1996
__________________


Velikost : do 20 cm (akvarij); do 35 cm v naravi
Temperatura : 24°C - 28°C
Voda : pH = 8,1-8,4 ; dKH = 8° - 12 ; NO3 < 5mg/l;PO4<0,01 mg/l ; sg. 1.021-1.023
Akvarij : min. 200 cm = 1500 litrov
Zadrževanje : sredina
___________________________________
Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

painetworks.com/

http://www.painetworks.com/