Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Modra mandarinka
Synchiropus splendidus
Modra mandarinka

Synchiropus splendidus
Družina: Callionymidae

Modra mandarinka, Synchiropus splendidus, Herre, 1927
Sistematika : Animalia - Chordata - Vertebrata - Osteichthyes - Actinopterygii - Neopterygii - Teleostei - Acanthopterygii - Perciformes - Callionymoidei - Callionymidae - Synchiropus - splendidus.
Etimologija : syn = skupaj; cheir = roka; pous = noga; splendidus = sijajen, bleščeč ; morski zmajčki, pri katerih so prsne plavuti ("roke") in trebušne plavuti ("noge") zrastle skupaj v skupno plavut. Popularno ime mandarinka izhaja iz oznake za dragoceno, lepo obarvano kitajsko svilo mandarinov iz 19. stoletja. Ime družine Callionymidae : grško kallis = lep; onyma = ime.
Tuja imena : Blue/Psychedelic Mandarinfish, Mandarin dragonet, Mandarinfisch, Mandarin Leierfisch, Mandarinfisk, nangka-tangka, talangka (Filipini)...
Domovina : zahodni Pacifik, od Indonezije do Japonske, južnega koralnega grebena v Avstraliji (Barriere -Riff) do Karolinov. Države : Avstralia, Indonezija, Japonska, Malezija, Mikronezija, Nova Kaledonija, Palau, Papua Nova Gvineja, Filipini, otočje Ryukyu, Tajvan .
Biotop/habitat : plitve notranje lagune koralnih grebenov v globini od 1 - 18 m na zamuljenem ali peščenem dnu, kjer išče hrano v manjših jatah. Pogoste so tudi na območjih vejastih ali mrtvih koral, kjer se jih težko opazi ali ulovi. Hrano iščejo med algami, ki preraščajo mrtve korale. Občasno izstrelijo peščene ostanke skozi škržni odprtini na vrhu glave, "kot kit".
Spol : samčki so večji, lepše obarvani in imajo podaljšano prvo palvutnico v hrbtni plavuti.
Obarvanost : imajo kratko, cilindrično telo z velikimi plavutmi in trikotno glavo; obarvanost je kompleksna in slikovita z oranžnimi, modrimi in zelenimi valovitimi progami, zlato - rumenimi pikami na škržnih poklopcih za rdeče obrobljenimi očmi in ima rdeče- modro obarvane plavuti. Vzorci in barve spominjajo na starodavna kitajska svilena oblačila mandarinov.
Obnašanje : plašna in miroljubna vrsta; samec živi sam, v paru ali v haremu z več samicami in obvladuje določen teren, na katerem se družina hrani. Samci se med seboj ne prenašajo.
Ureditev akvarija : globoko peščeno dno (DSB), res veliko živečega (živega) kamenja, močna osvetljenost in srednje močno valovanje - tokovanje. Potrebujejo vsaj nekaj finega peska ali mivke na dnu, saj se čez dan rade zakopljejo v podlago.
Hrana : mesojeda; zooplankton, zoobentos , rdeči planktonski kopepodni rakci, rakci Mysis, vrtinčarji, morske vrste črvov maloščetincev in mnogoščetincev, solinski rakci ipd...nikoli je ne smemo hraniti s sladkovodnimi tubifeksi, ličinkami trzač ali sladkovodnimi rakci, ker zaradi tega hitro poginejo. Skoraj nujno mora imeti akvarij z mandarinko ali parom mandarink "refugij" (zavetišče), v katerem vzgajamo alge in drobne nevretenčarje. Nujno posebej gojimo zelene mikroalge - z njimi hranimo kotačnike golidice (Brachionus), ki so nujen planktonski dodatek tej hrani. Uspešni rejci poročajo, da imajo pravi uspeh s to ribo šele, odkar kljub živečemu kamenju v akvariju posebej gojijo kopepodne rakce, artemije in kotačnike! Vendar samo na tej hrani bi tudi poginile, še posebej samo na artemijah, to je samo obvezna dodatna hrana, ki prispeva h potrebni raznovrstnosti. Ena mandarinka potrebuje za preživetje v ujetništvu volumen najmanj 600 l, ki je naseljen z najmanj 60 kg živega kamenja.
Razmnoževanje : socialno in spolno aktivne postanejo mandarini in mandarinke ob večernem mraku. Samec najprej dvori samici, nato skupaj zaplavata proti površini z glavama skupaj; na vrhu istočasno odvržeta ikre in spermije (zunanja oploditev). Drst se ponavlja tedensko, vsakič samička odvrže nekaj 100 majhnih plavajočih iker. Ličinke se izležejo že po enem dnevu, po nekaj dneh plavanja med planktonom se spustijo na dno. To vrsto so že uspešno razmnožili v akvariju.
Življenska doba : 8 - 10 let
Ogroženost : ni je še na IUCN rdeči listi.
Povprečna cena : $14, ~ € 33,12
Posebnosti : riba je dokaj odporna na parazite in plenilce, ker ima strupen sluzast plašč nad kožo (zato tudi potrebuje v prehrani strupene vrtinčarje ipd.). Vendar je ta vrsta izjemno občutljiva na težke kovine (baker) in nekatera barvila (malahitno zelenilo). Morebitne bolezni zdravimo samo na naravne načine (sladka kopel, vročinska kopel, zdravilna zelišča in vitaminske kopeli). Zaradi pretežnega izlova samcev v naravi (čez 70 % vseh ujetih mandarink so mandarini) so populacije teh prelepih rib v naravi že ogrožene. Na nekaterih področjih še vedno prevladuje izlov z natrijevim cianidom, kar je prav tako vzrok visoke smrtnosti v akvariju. Ni povsem jasno, kaj je bolj krivo za tako katastrofalno visoko smrtnost v akvarijih : strup ali pomanjkanje žive hrane v akvariju ?
Zanimivost : družina morskih zmajčkov ali loder Callionymidae (Dragonets) vsebuje 18 rodov s 186 vrstami, ki naseljujejo pretežno zahodni Indopacifik, a vrste lodrinov živijo tudi pri nas , v Jadranu recimo pegasti lodrin (Callionymus maculatus). Značilno za to družino je, da imajo na vrhu glave 2 majhni škržni reži. To so majhne ribe (največ do 25 cm) in zelo lepo obarvane ali pa imajo kamuflažno barvo, da se jih ne opazi v okolju. Živijo na morskem dnu, kjer se hranijo z drobnimi talnimi nevretenčarji, nekatere vrste plavajo tudi po koralnem grebenu. So pelagični, prosti drstilci, ne srbijo za zarod.
Sorodne vrste : zelena mandarinka , Synchiropus picturatus, Peters 1877 (LSD ali psihedelična mandarinka tudi imenovana); Synchiropus stellatus, Smith 1963, Synchiropus ocellatus, Pallas 1770 ipd...
Stopnja zahtevnosti : 4 (od 5) ; je na seznamu B glede neprimernosti za akvarij (je splošno neprimerna vrsta za povprečen akvarij). Opozorilo : skoraj brez izjeme vsi viri navajajo, da praktično 98% vseh mandarink v akvarijih pogine od lakote v manj kot 3 mesecih od nakupa! Če nimate res dovolj velikega in biološko utečenega akvarija z refugijem in dodatno kulturo fito & zoo-plankotna, ne kupujte teh v naravi že močno ogroženih rib.
Literatura :
Algosaibi, Farouk A. 1983. Spawning mandarin fish, Synchiropus splendidus (Herre). FAMA 5/83.
Bartelme, Terry D. 2001. Caring for a Mandarin. FAMA 6 & 11/01.
Carlson, Bruce A. 1983. The mandarin fish Synchiropus splendidus (Herre). FAMA 2/83.
Cuttriss, Alastair M. 2001. The Mandarin dragonet. FAMA 4/01.
Debelius, Helmut. 1987. Mandarin dragonets in the marine aquarium; spawning at night. Today's Aquarium-Aquarium Heute 1/87.
Delbeek, J. Charles. 1989. The mandarin fish: Synchiropus spendidus (Herre). SeaScope Fall 89.
Kurtz, Jeff. 2000. Synchiropus: Dragonets with style. FAMA 5/00.
Lang, Tom. 1998. Care and feeding of the Mandarinfish (Synchiropus splendidus). Aquarium Frontiers 1/98.
Mayland, Hans J. 1975. The Mandarin. Marine Aquarist 6:3/75.
Michael, Scott W. 2000. The dragonets. Beautiful, but not for everyone. AFM 9/00.
Michael, Scott W. 2001. The very common problem of feeding mandarin dragonets. AFM 11/01.
Sprung, Julian. 1994. "Reef Notes". FAMA 8/94.
Stratton, Richard F. 1998. Secrets of the exotic mandarinfish. TFH 3/98.
http://www.wetwebmedia.com/mandarins.htm

Velikost : samica 6 cm ; samec 10 cm
Temperatura : 24°C - 26°C
Voda : pH = 8,2-8,4 ; dKH = 8° ; Ca = 460 mg , Mg = 1400 mg ; NO3 <5mg/l;PO4<0,02 mg/l ; slanost malo večja, specifične gostote okoli 1,025, ker so povezane na koralne grebene.
Akvarij : minimalno 600 l (200 x 50 x 60 cm) z najmanj 60 kg živečega (živega) kamenja za eno mandarinko.
Zadrževanje : dno, nad živimi kamni
___________________________________
Bojan Dolenc
Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

www.divegallery.com/mandarinfish.htm

samček